Τοπικά

Ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση χθες στο ΚΗΦΗ Αγριάς για τον διαβήτη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο ΚΗΦΗ Αγριάς, που διοργάνωσε η δομή της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, με θέμα «Η διατροφή στον σακχαρώδη διαβήτη και κλινικό φροντιστήριο σε ό,τι αφορά στα ισοδύναμα των τροφών», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη, που έχει οριστεί στις 14 Νοεμβρίου.

Η υπεύθυνη νοσηλεύτρια του ΚΗΦΗ Αγριάς κ. Ασημένια Ρήγα τόνισε ότι η εκδήλωση αφορά στους ωφελούμενους, τους φροντιστές και τα μέλη του ΚΑΠΗ, αλλά και όλους τους πολίτες. «Έχω διαπιστώσει σε όλα αυτά τα 20 χρόνια της εμπειρίας μου ως νοσηλεύτρια πως υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση στο θέμα της διατροφής έως και παραπληροφόρηση για τον σακχαρώδη διαβήτη. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, δεν πρέπει να τον φοβόμαστε, να έχουμε πειθαρχία και μπορούμε να ζήσουμε μία ζωή χωρίς επιπλοκές, μια ποιοτική ζωή και αυτό αποτελεί και το μήνυμα της εκδήλωσης».

Σύμφωνα με την ίδια, η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, γιατί είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1922. Πριν την ανακάλυψη της ινσουλίνης ο κόσμος πέθαινε μέσα σε έναν χρόνο. Τον Ιανουάριο του 1922 ένας διαβητικός ασθενής, έφηβος, 14 ετών, ο Λέοναρντ Τόμσον, ήταν ο πρώτος ασθενής που έκανε ένεση ινσουλίνης στο νοσοκομείο του Τορόντο. Η κατάστασή του, αν και ήταν πολύ βαριά, βελτιώθηκε θεαματικά και η είδηση της ινσουλίνης έκανε γρήγορα τον γύρο του κόσμου.

Από την πλευρά της η κ. Νεοκλεία Χονδρογιάννη, διαιτολόγος – διατροφολόγος στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, τόνισε πως οι περισσότεροι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας είναι στο σκεπτικό ότι «θα πάρω τα χάπια και την ινσουλίνη και θα βελτιώσω και όλους τους παράγοντες της υγείας, χωρίς να κάνω πολλές αλλαγές στη διατροφή μου».
«Στα νεαρότερα άτομα με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη τύπου Ι, παρατηρούμε ένα μεγάλο ενδιαφέρον από τους γονείς και το περιβάλλον, ώστε να βοηθήσουν και να ενισχύσουν την προσπάθεια του παιδιού ή νεαρού έφηβου. Θέλει πολλές προσαρμογές και αλλαγές στον τρόπο ζωής για αυτού του τύπου τον διαβήτη και αποτελεί έναν αγώνα δρόμου» πρόσθεσε.

Η ίδια σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Μαγνησίας έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη από την ηλικία των 2 ετών έως και στα 8.
Όσον αφορά στα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως αδυνάτισμα, καμιά φορά αυξημένη όρεξη, πολλά ούρα, πολλή δίψα και γενικότερα μία εικόνα που προδιαθέτει ότι δεν είναι φυσιολογική. Οι ενήλικες μπορούν να αντιμετωπίσουν τον σακχαρώδη διαβήτη με διατροφή, άσκηση, χάπια και ινσουλίνη.
Στην παρουσίαση συμμετείχε ακόμη η κ. Κατερίνα Πάντου, κοινωνική λειτουργός του ΤΟΜΥ Αγριάς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το