Τοπικά

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στον Βόλο για τους τρόπους διαχείρισης του άγχους

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποίησε χθες το βράδυ ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου «Θέτις» στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου «Παρκ» με ομιλία της συμβούλου ψυχικής υγείας κ. Εριφύλης-Μαρίας Πασπάτη με θέμα «Θα μπορούσε να ξεκινάει η μέρα μας και χωρίς άγχος;».
Πρόκειται για μια ξεχωριστή προσέγγιση του άγχους, μιας παραμέτρου της καθημερινότητας των ανθρώπων που επηρεάζει τη συμπεριφορά και τις σχέσεις τους με το στενό και ευρύτερο περιβάλλον.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση πάνω στους τρόπους διαχείρισής του, διαπίστωσης του «τι πραγματικά κρύβεται από κάτω», καθώς επίσης και πάνω στους τρόπους «ανάγνωσης» και υπέρβασής του.

Η κ. Εριφύλη-Μαρία Πασπάτη, σύμβουλος ψυχικής υγείας, ανέφερε ότι «φυσικά και μπορεί να αρχίσει μία μέρα χωρίς άγχος. Πρώτον αν έχεις συνειδητοποιήσει ότι έχεις άγχος και δεύτερο αν έχεις αποδεχθεί ότι έχεις άγχος. Αν δεν συμβούν αυτά τα δύο, το στρες θα το έχεις στο τσεπάκι σου και θα το κουβαλάς όλη την ημέρα».
Η ίδια σημείωσε ότι από τη στιγμή που ξέρει κάποιος ότι έχει αγχωθεί υπάρχουν τεχνικές που μπορεί να τις βάλει σε εφαρμογή ώστε να αρχίσει η μέρα ευδιάθετα.
«Πάρα πολύ αρνητικό να έχει κάποιος άγχος. Καταρχάς φθείρει την υγεία σου. Εκκρίνονται ορμόνες, οι οποίες καταστρέφουν το καρδιαγγειακό σύστημα και άλλα μέρη του σώματος, δημιουργούν άνοια, ψυχικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν ψυχιατρική βοήθεια» πρόσθεσε.

Η κ. Πασπάτη επισήμανε ότι «υπάρχει το συναίσθημα ότι δεν θα τα καταφέρω σε μια μελλοντική επικίνδυνη κατάσταση, αλλά αυτό που φαντάζομαι μπορεί να μην είναι καν πραγματικό. Οι ορμόνες όμως στο σώμα μου ενεργοποιούνται και είτε είναι πραγματικός ο φόβος είτε φαντασιακός το ίδιο κακό μου κάνει. Άρα με συμφέρει να διαχειρίζομαι το στρες μου, έτσι ώστε να μην έχω τις υπόλοιπες κακές επιπτώσεις του».
Η κ. Πασπάτη, που είναι απόφοιτος της αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ, από το 2008 έως 2011 ειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχική Υγεία (Diploma in Integrative Counseling) στη σχολή «Athens Synthesis Center», συμμετείχε στο πρόγραμμα ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ «Προαγωγή ψυχικής Υγείας» στο Αιγινήτειο υπό την αιγίδα της 1ης Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε εξειδίκευση στην ICPS (προσωποκεντρική – συστημική). Το 2018 απέκτησε πτυχίο στη Συμβουλευτική Ζευγαριών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το