Τοπικά

Ενδιαφέρουσες εκδόσεις για τη Μαγνησία και τον πολιτισμό της θάλασσας

ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Το ημερολόγιο για το 2015 με τίτλο ‘Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας” και η ειδική έκδοση που αφορά τη ναυτική παράδοση στο Ανατολικό Πήλιο με τίτλο “Ήλθαν τα καράβια τα Ζαγοριανά, Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600-1960)”, παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον φορέα “Μαγνήτων Κιβωτός” στο οποίο προεδρεύει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Τις δύο πολυτελέστατες εκδόσεις εξέδωσε η εκδοτική εταιρεία της Ι.Μ.Δ. “Εκδοτική Δημητριάδος” με την οικονομική στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Στυλιανού και Μαρίας Ζούζουλα.

Για το νεοσύστατο φορέα, που μετρά λίγους μήνες ζωής αλλά παρουσιάζει ήδη μεγάλη δράση και φιλοδοξεί να προσφέρει στη διάσωση του πολιτισμού της περιοχής, μίλησε ο κ. Ιγνάτιος, ο οποίος εξήρε τη συμβολή των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Παράλληλα στην σημερινή συνέντευξη, ο οργανωτικός γραμματέας Αλέξανδρος Καπανιάρης, παρουσίασε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του φορέα για το 2015, το οποίο μπορεί στην πορεία να εμπλουτίζεται με προτάσεις φορέων πάνω στη θεματική ενότητα που έχει επιλεγεί και που είναι “Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας”.
Οι δύο εκδόσεις θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 19:30 στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βόλου (2ας Νοεμβρίου και Ξενοφώντος, 2ος όροφος). Η κασετίνα περιλαμβάνει συγκεκριμένα: α) ημερολόγιο για το 2015 με τίτλο Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας, φωτογραφικές αποτυπώσεις της ναυτιλίας της Μαγνησίας, β) ειδική έκδοση που αφορά τη ναυτική παράδοση της ναυτιλίας στο Ανατολικό Πήλιο με τίτλο: «Ήρθαν τα Καράβια τα Ζαγοριανά, Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600-1960) που υπογράφουν ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Νίκος Τσούκας, Γενικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού».

book-diary-box

Η εκδήλωση στις 2 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του Προέδρου του φορέα πολιτισμού Μαγνήτων Κιβωτός και Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιου, ενώ θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί επισήμων και παρουσίαση των εκδόσεων από τους ομιλητές: α) Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Δρ Λαογραφίας και τ. Διευθύντρια, επιστ. συνεργάτης Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών η οποία θα αναπτύξει το ζήτημα της παράδοσης, της ναυτιλίας και της σχέσης του λαϊκού πολιτισμού με τον κόσμο της θάλασσας, β) Κώστα Α. Δαμιανίδη, Αρχιτέκτονα, Δρ Ιστορίας της Ναυπηγικής που θα αναπτύξει το ζήτημα των ποντοπόρων πλοίων και των παραδοσιακών σκαφών στην ναυτιλία του Ανατολικού Πηλίου και γ) Νίκο Ρηγινό, ιδιοκτήτη του Αη Γιαννιώτικου πλοίου «Φανερωμένη» που θα μιλήσει για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ειδικότερα ο νέος καπετάνιος του ιστορικού πλοίου που κατασκευάστηκε το 1945 και ήταν από τα τελευταία περάματα που ναυπηγήθηκαν επειδή εξέλιπε πλέον η ανάγκη για τέτοιου είδους φορτηγά πλοία θα μας μιλήσει για το πως ανακατασκευάστηκε το πλοίο σε όλα του τα στάδια από το Μάρτιο του 1987 έως το Απρίλιο του 2000. Την παρουσίαση συντονίζει ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Διονύσιος Βαλασσάς, γνώστης της τοπικής ιστορίας και της αγροτικής παράδοσης στο Πήλιο.
Επιπλέον το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις επτά το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής με θέμα “Ολκάς. Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής (2012-2013). Η εκδήλωση πραγματοποιείται σεσυνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ.Δ. στις έξη το απόγευμα οργανώνεται εκδήλωση με θέμα “Κωνσταντινούπολη η πόλη των αναμνήσεων, του Πατριαρχείου, της Χάλκης…”. Σε αυτή θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ που δημιούργησε το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών με αφορμή την 50η επέτειο από την αποφοίτηση του Α.Π.Θ. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α. Επίσης θα παρουσιαστεί η διδακτορική διατριβή της Γ.Γ. του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. Ειρήνης Σαρίογλου με θέμα “Η επιρροή της Τουρκικής Πολιτικής επί της Ελληνικής Εκπαίδευσης στην Πόλη 1923-1974” και θα ακολουθ8ήσει Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τους μαθητές του μουσικού Σχολείου Βόλου, του 6ου Γυμνασίου Βόλου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.
Τέλος την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις επτά το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας θα δοθεί συναυλία του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Βόλου με θέμα “Οι μουσικές της θάλασσας στο Αιγαίο”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το