Τοπικά

Ενδιαφέρον μαθητών για αρτοποιία και ζαχαροπλαστική-250 ασκούνται σε επιχειρήσεις

OAED_WEB

Αίτημα προς την κεντρική υπηρεσία του ΟΑΕΔ για την ίδρυση και λειτουργία ειδικότητας αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής υπέβαλε πριν μερικές εβδομάδες η διεύθυνση της ΕΠΑΣ μαθητείας του ΟΑΕΔ Βόλου.

Στην περίπτωση που εγκριθεί το αίτημα θα πρόκειται ίσως για την πρώτη φορά που θα λειτουργήσει τέτοια ειδικότητα σε σχολείο στο νομό Μαγνησίας.

Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο διευθυντής της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ Βόλου κ. Ναπολέων Κολοβός, ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από γονείς και μαθητές που θέλουν να την παρακολουθήσουν, ενώ, όπου λειτούργησε αυτή η ειδικότητα σε άλλα μέρη της χώρας, το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η λειτουργία της συγκεκριμένης ειδικότητας συνδυάζεται και με την διάθεση από τοπική επιχείρηση του απαιτούμενου εξοπλισμού που θα χρειαστεί. Οι συζητήσεις μεταξύ της επιχείρησης και του σχολείου έχουν γίνει.

Ο κ. Κολοβός ανέφερε πως την ίδρυση της ειδικότητας αρτοποιίας ζαχαροπλαστικής έχουν ζητήσει και οι τοπικοί σύλλογοι αρτοποιών και ζαχαροπλαστών, καθώς διαβλέπουν την ανάγκη εκπαίδευσης των νέων που θέλουν να ασχοληθούν στα συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Οι μαθητές φέτος στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕ ανέρχονται στους 250, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με πέρυσι, ενώ σύμφωνα με το διευθυντή, ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και από πολλούς γονείς για να εγγράψουν τα παιδιά τους την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Οι ειδικότητες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην ΕΠΑΣ, είναι η κομμωτική, υδραυλικών, υπαλλήλων διοίκησης, πληροφορικής αισθητικής, μηχανικών αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγων. Οι μαθητές το πρωί εργάζονται σε τοπικές επιχειρήσεις κάνοντας πρακτική άσκηση και το απόγευμα παρακολουθούν τα μαθήματα στο σχολείο.

Για την ερχόμενη σχολική χρονιά δεν είναι ακόμη γνωστό, ποιες ειδικότητες θα λειτουργήσουν.

Μαθητές που προέρχονται από περιοχές άνω των 30 χιλιομέτρων και διαμένουν μόνοι τους στο Βόλο λαμβάνουν το επίδομα σίτισης και στέγασης. Το επίδομα σίτισης είναι έξι ευρώ την ημέρα. Περίπου 30 μαθητές λαμβάνουν και τα δύο ή το ένα επίδομα.

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει έντεκα ευρώ για την πρακτική άσκηση του μαθητή και η τοπική επιχείρηση δίνει εννιά ευρώ. Βέβαια λόγω κρίσης κυρίως επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα δυσκολεύονται να διαθέσουν και αυτά τα 100 ευρώ το μήνα για την πρακτική άσκηση των μαθητών.

Ο κ. Κολοβός πρόσθεσε πως «είμαστε σε αναμονή της νέας νομοθετικής ρύθμισης που απαιτείται, γιατί με το νόμο του 2013 οι ΕΠΑΣ είχαν καταργηθεί και λειτουργούσαν με παράταση κάθε έτους. Τώρα αναμένουμε μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία που έχει εξαγγελθεί και η οποία ουσιαστικά θα κάνει την ανασύσταση της μαθητείας των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για την τεχνική εκπαίδευση».

Και κατέληξε λέγοντας πως το σύστημα της μαθητείας στην Ελλάδα είναι ριζωμένο εδώ και 60 χρόνια και υπάρχει προοπτική για τους μαθητές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το