Τοπικά

Ενδιαφέρον για σπουδές σε Κύπρο και Βουλγαρία από Βολιώτες υποψήφιους με χαμηλές βαθμολογίες

Σε πανεπιστήμια της Κύπρου ακόμη και της Βουλγαρίας στρέφουν το ενδιαφέρον τους για σπουδές Βολιώτες υποψήφιοι, οι οποίοι βάσει των βαθμολογικών τους επιδόσεων με δυσκολία θα προσεγγίσουν τις σχολές που θέλουν, οπότε αναζητούν άλλες λύσεις για να πετύχουν τους στόχους τους.
Στην Κύπρο υπάρχουν τόσο τα ιδιωτικά, όσο βέβαια και τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται αρκετά αγγλόφωνα ΑΕΙ.
Χθες έληξε η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων και οι υποψήφιοι αναμένουν πλέον τις βάσεις εισαγωγής μετά τις 20 Αυγούστου για να μάθουν, πού εισάγονται.
Αρκετοί υποψήφιοι μετέβησαν στα Λύκεια για να κάνουν εκεί τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους, ενώ υπήρχαν και γονείς που ρωτούσαν στα σχολεία να μάθουν για τις υποδομές κοινωνικών παροχών, όπως σε λέσχη και εστία, που υπάρχουν στις πόλεις στις οποίες θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, προκειμένου να γλιτώσουν κάποια έξοδα.
Ο διευθυντής του ΓΕΛ Αγριάς κ. Θωμάς Καρανίκας επισήμανε πως «αυτό που λέγαμε στους υποψήφιους σε όλη την περίοδο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, ήταν να δηλώσουν τα τμήματα με βάση τις επιθυμίες τους. Επίσης καλό θα ήταν να δουν, ποιες ήταν οι περσινές και προπέρσινες βάσεις στα τμήματα και με φθίνουσα σειρά, από τα τμήματα με τα περισσότερα μόρια, μέχρι με τα λιγότερα, ώστε να κάνουν τις επιλογές τους».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ακούγονται διάφορες εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων που φαίνεται να είναι πτωτική σε πολλά τμήματα. Από την άλλη βέβαια δεν ξέρουμε, ποια θα είναι η πορεία των βάσεων στα περιφερειακά ΑΕΙ, όπως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γιατί λόγω της πανδημίας μπορεί να αυξηθεί το ενδιαφέρον των υποψηφίων για να δηλώσουν σχολές που λειτουργούν στον τόπο τους, προκειμένου οι γονείς τους να μην πιεστούν οικονομικά».

Πάντως πέρα από τα τμήματα της Ελλάδας, υπάρχουν και άλλα κράτη που ενδιαφέρουν τους υποψήφιους. Το στέλεχος του ΚΕΣΥ κ. Αγγελική Καραμπατζάκη δήλωσε πως «οι υποψήφιοι μπορούσαν να συμπληρώσουν και ένα δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου. Οι βάσεις στα τμήματα εκεί είναι λίγο λιγότερες σε σχέση με την Ελλάδα. Είναι σαν να σπουδάζεις σε ένα νησί, όπως στην Κρήτη, και τα πτυχία είναι απόλυτα αναγνωρισμένα. Βέβαια ο αριθμός των εισακτέων είναι μικρότερος. Στα δημόσια ΑΕΙ δεν υπάρχουν δίδακτρα. Και βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Βολιώτες υποψήφιους να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα δημόσια ΑΕΙ της Κύπρου. Επίσης, πολλοί περισσότεροι φοιτούν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με σπουδές στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ εκεί υπάρχουν δίδακτρα.
Η ίδια πρόσθεσε πως «υπάρχει ενδιαφέρον από Βολιώτες για σπουδές και στα αγγλόφωνα πανεπιστήμια της Βουλγαρίας, όπου τα ετήσια δίδακτρα κυμαίνονται σε ελκυστικά επίπεδα. Παρά την πανδημία δεν έχει ανακοπεί το ενδιαφέρον για σπουδές στη Βουλγαρία, όπου και το κόστος ζωής δεν είναι υψηλό, ενώ και οδικώς είναι πολύ κοντά από τη Μαγνησία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το