Τοπικά

Ενδιαφέρον για αγγλόφωνες σπουδές από Βολιώτες σε Ολλανδία, Ιταλία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ιρλανδία και άλλες χώρες

Το ενδιαφέρον για σπουδές στο εξωτερικό από τους Βολιώτες παρά την πανδημία, αλλά και το Brexit παραμένει έντονο, καθώς οι νέοι θέλουν να υλοποιήσουν την επιθυμία τους για ενασχόληση με το επάγγελμα, που έχουν στοχεύσει, αν δεν καταφέρουν να εισαχθούν στην Ελλάδα.
Βέβαια υπάρχει για τις προπτυχιακές σπουδές μια μετατόπιση από τη Μεγάλη Βρετανία προς άλλες χώρες, όπως είναι η Ιρλανδία, αλλά και η Ολλανδία, η Ιταλία, η Κύπρος, όπου επίσης λειτουργούν αγγλόφωνα πανεπιστήμια. Για τις μεταπτυχιακές σπουδές το εύρος των επιλογών σε αγγλόφωνα προγράμματα των ΑΕΙ είναι πολύ μεγάλο σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Το Brexit έχει αλλάξει τα δεδομένα και ο διευθυντής του Manios Instiutute of Volos Βασίλης Μανιός, με πλούσια εμπειρία στη γνωστική και οργανωτική προετοιμασία των υποψηφίων, για να φοιτήσουν στο εξωτερικό, περιγράφει το νέο τοπίο. «Παρά την πανδημία και το Brexit το ενδιαφέρον των Βολιωτών για να σπουδάσουν στο εξωτερικό παραμένει έντονο, αν και ίσως σε έναν βαθμό πιο περιορισμένο σε σχέση με το παρελθόν», τόνισε και πρόσθεσε πως «οι ανάγκες παραμένουν. Η αγωνία της νέας γενιάς για να σπουδάσει στο αντικείμενο που επιθυμεί, υφίσταται και, όταν δεν υπάρχει διέξοδος στην Ελλάδα, τότε προκύπτει η επιλογή του εξωτερικού. Βέβαια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχουμε κάποιες αλλαγές». Μάλιστα για την περίπτωση των σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία σημείωσε πως «οι Βολιώτες θέλουν να σπουδάσουν εκεί, αλλά μάλλον δεν υπάρχουν σε αντίστοιχο βαθμό για όλους και οι οικονομικές δυνατότητες.

Πριν το Brexit το κράτος στη Μεγάλη Βρετανία πρόσφερε σε όλους τους φοιτητές ένα δάνειο, μέσω του οποίου τα δίδακτρά τους ήταν δωρεάν και οι γονείς κάλυπταν μόνο τα έξοδα για τη διαβίωσή τους. Μάλιστα για τις μεταπτυχιακές σπουδές το δάνειο ήταν ακόμη μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να έχουν ελάχιστα έξοδα. Τώρα με το Brexit δεν προσφέρεται αυτό το δάνειο για τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, που σημαίνει ότι ο φοιτητής θα πρέπει να πληρώσει τα δίδακτρα, αλλά και να καλύψει και το κόστος για τη διαβίωσή του». Φαίνεται, λοιπόν, πως σε γενικές γραμμές ένας φοιτητής θα πρέπει να διαθέτει ένα κομπόδεμα 30.000-40.000 ευρώ, για να σπουδάσει πλέον στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα προβλέπει πως οι υποψήφιοι φοιτητές, που θα μπορέσουν τελικά να σπουδάσουν σε προπτυχιακό επίπεδο στη Μεγάλη Βρετανία, θα μειωθούν στα επόμενα χρόνια κατά 70-80%. Από την άλλη το ενδιαφέρον για τις μεταπτυχιακές σπουδές θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό έντονο, καθώς έτσι και αλλιώς και στην Ελλάδα να βρίσκονταν, θα κατέβαλαν δίδακτρα.

Αναζητούν άλλες χώρες για σπουδές
Ωστόσο, επειδή η επιθυμία για σπουδές στο εξωτερικό είναι έντονη, οι νέοι αναζητούν άλλες επιλογές. Όπως εξήγησε ο κ. Μανιός, «οι υποψήφιοι ενδιαφέρονται πλέον για τα πανεπιστήμια της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ευρώ. Έχει υψηλού επιπέδου ΑΕΙ, με ελκυστικά δίδακτρα και διατίθενται όλα τα προγράμματα σπουδών. Επίσης η Ολλανδία διαθέτει στα πανεπιστήμιά της πολλά αγγλόφωνα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα υψηλού επιπέδου με επίσης ελκυστικά δίδακτρα. Βέβαια υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τους υποψήφιους για την εισαγωγή τους. Σε κάθε περίπτωση έχουμε αρκετές αιτήσεις για τα ΑΕΙ της Ολλανδίας, όπου σημειωτέον ήδη σπουδάζουν και δουλεύουν πολλοί Έλληνες. Επίσης σε προπτυχιακό επίπεδο υπάρχει ενδιαφέρον για τα αγγλόφωνα προγράμματα των ΑΕΙ της Ιταλίας, αλλά και της Βουλγαρίας. Στη Βουλγαρία στρέφονται οι Βολιώτες για σπουδές στον τομέα της υγείας, ενώ πρέπει να επισημάνουμε και τις επιλογές που προσφέρει η Κύπρος, όπου επίσης καταγράφεται υψηλό ενδιαφέρον. Ακόμη και η Δανία αποτελεί μια επιλογή για τους υποψήφιους, όπου προσφέρονται και δωρεάν δίδακτρα».

Οι περισσότεροι συνεχίζουν την εργασία στο εξωτερικό
Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται με τις σπουδές στο εξωτερικό, υπάρχουν πολλοί Βολιώτες, που αποφοίτησαν και σταδιοδρομούν σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και με τους οποίους ο κ. Μανιός διατηρεί επαφή. Αναφερόμενος μάλιστα στην τάση των νέων να μένουν στο εξωτερικό για εργασία και μετά τις σπουδές, ο ίδιος τόνισε πως πριν τα μνημόνια το 60-70% των νέων που σπούδαζαν στο εξωτερικό, επέστρεφαν στην Ελλάδα, ανάλογα βέβαια και με την ειδικότητα που είχαν. Από το 2010 και μετά το 90% των νέων δεν επιστρέφουν στην πατρίδα, παραμένοντας στο εξωτερικό, τουλάχιστον για μερικά χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και περιμένοντας μήπως βελτιωθούν τα πράγματα στη χώρα μας. Άλλωστε στα ισχυρά κίνητρα που έχουν για την εργασία στο εξωτερικό, είναι πως απολαμβάνουν όχι μόνο περισσότερα χρήματα σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά δραστηριοποιούνται και στο επιστημονικό αντικείμενο που σπούδασαν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το