Τοπικά

Ένας Βολιώτης οπερατέρ στην κόλαση της Ειδομένης (photos) “Θ”

Το καθήκον κάνει τον Τάσο Νικολάου να εργάζεται κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες
Το καθήκον κάνει τον Τάσο Νικολάου να εργάζεται κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες

«Η λέξη «κόλαση» ίσως να μην αποδίδει αυτό που συμβαίνει εδώ και 17 μέρες στην Ειδομένη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έκφραση που να αποδίδει την απελπιστικά δραματική κατάσταση των χιλιάδων προσφύγων που τελικά φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας» τονίζει με έμφαση, αλλά και συγκίνηση ο Βολιώτης οπερατέρ Τάσος Νικολάου, ο οποίος παρακολουθεί το ατελείωτο δράμα των προσφύγων από τις 19 Αυγούστου 2015.

Με την κάμερά του έχει αποτυπώσει δεκάδες χιλιάδες στιγμές που με λόγια είναι αδύνατον να μεταφέρουν στον απλό θεατή τα όσα συμβαίνουν με μόνιμο φόντο τους χιλιάδες πρόσφυγες. Η εικόνα δεν μπορεί να αποτυπώσει όμως και την απίστευτα δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, τονίζει με έμφαση ο Βολιώτης καμεραμάν, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στην περιοχή καλύπτοντας διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

«Αυτό που σου σχίζει την καρδιά είναι το συνεχές κλάμα των παιδιών. Είναι η πρώτη φορά, από το 1999 που κάνω αυτή τη δουλειά, ως ελεύθερος επαγγελματίας σε συνεργασία με διεθνή δίκτυα καλύπτοντας μεγάλα γεγονότα, που πιέζομαι τόσο πολύ ψυχολογικά. Το ίδιο και οι συνάδελφοί μου» σπεύδει να προσθέσει. «Η δουλειά για τους 50-60 οπερατέρ και δημοσιογράφους, εδώ στην Ειδομένη, δεν είναι μόνο πολύωρη, κουραστική και σε δύσκολες συνθήκες, είναι τρομερά ψυχοφθόρα. Όταν πάμε για ξεκούραση έρχονται στο νου συνεχώς οι εικόνες των μικρών παιδιών και στα αυτιά μας ηχεί το αδιάκοπο κλάμα τους. Αυτό μας έχει τσακίσει» εξομολογείται. Είναι το βασικό στοιχείο που καταγράφουν στην καρδιά, το μυαλό, την ψυχή τους οι άνθρωποι των Μέσων Ενημέρωσης σε αυτή την αποστολή.

Ακόμη και στη Σερβία έφθασε ο Τάσος Νικολάου προκειμένου να καταγράψει την πορεία προς την κεντρική Ευρώπη των προσφύγων
Ακόμη και στη Σερβία έφθασε ο Τάσος Νικολάου προκειμένου να καταγράψει την πορεία προς την κεντρική Ευρώπη των προσφύγων

Τα όσα συμβαίνουν στο βάλτο της Ειδομένης, σε γενικές γραμμές, είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Η σκληρή επιβίωση για καθέναν από τους χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες και η προσωπική προσπάθεια του καθενός όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει γνωστή, αλλά ο καθένας μας μπορεί να φανταστεί.

«Ο κάθε άνθρωπος είναι και μία ξεχωριστή ιστορία. Ίσως δεν έφταναν όλες οι σελίδες της εφημερίδας μιλώντας με ιστορίες. Κάθε άνθρωπος είναι ένα ξεχωριστό ρεπορτάζ. Όλοι όμως, στην παρούσα φάση, έχουν ένα κοινό σκοπό: Να βρούνε μία νέα ζωή» λέει ο Τάσος Νικολάου, ο οποίος, όπως αναφέρει, έχει κάνει αρκετές αποκλειστικές συνεντεύξεις με μετανάστες που διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από του «χάρου τα δόντια» και έφτασαν στην Ελλάδα. Αλλά και με μαρτυρίες μεταναστών, οι οποίοι εκβιάστηκαν και εκφοβίστηκαν από άλλους ομοεθνείς τους. «Βρεθήκαμε και μεις αντιμέτωποι με κάποιους, οι οποίοι μας απείλησαν και αναγκαστήκαμε να τους δώσουμε όσα χρήματα είχαμε στην τσέπη μας για να μην το …μετανιώσουμε» προσθέτει.

Στις 19 Αυγούστου 2015 ο Βολιώτης οπερατέρ έφτασε στη Λέσβο, οπότε και άρχισαν να καταφθάνουν, μαζικά πλέον, οι βάρκες με τους πρόσφυγες. Με την κάμερά του άρχισε να καταγράφει δραματικές στιγμές… Συγκλονιστικές μαρτυρίες, αλλά και ενέργειες ανθρώπων που κάθε άλλο παρά αλληλεγγύη δείχνουν. «Σε αυτές τις καταστάσεις βρίσκεσαι αντιμέτωπος με διάφορες συμπεριφορές και χαρακτήρες. Βλέπεις πολλά που σε πιέζουν ψυχολογικά…» προσθέτει.

Και τα «βουνά» από τα σωσίβια των ναυαγίων, αλλά και κάποιους που έκαναν πλιάτσικο στα απομεινάρια αυτών των ναυαγίων…

Οι σκηνές που στεγάζουν τους δύστυχους πρόσφυγες δίπλα στο βούρκο από τα νερά της βροχής
Οι σκηνές που στεγάζουν τους δύστυχους πρόσφυγες δίπλα στο βούρκο από τα νερά της βροχής

Στις 28 Ιανουαρίου 2016 μεταβαίνει στη Σάμο για την ιταλική RAI Uno. Η κάμερά του καταγράφει παγκόσμια αποκλειστικότητα: Τη συγκλονιστική και μοιραία προσπάθεια μίας οικογένειας από τη Συρία που χάνει στο Αιγαίο τα δύο παιδιά της. Το θέμα προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο (και στα ελληνικά δίκτυα), χωρίς να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο… Μαζί με τον Ιταλό δημοσιογράφο, που κάνουν το ρεπορτάζ, δεν μπορούν να σταματήσουν και αυτοί το κλάμα…

Η μία ιστορία διαδέχεται την άλλη. Το ένα τραγικό περιστατικό διαδέχεται το άλλο… Μέχρι που υπάρχει ο κίνδυνος να πάθεις… ανοσία συνηθίζοντας στον ανθρώπινο πόνο και το δράμα χιλιάδων ανθρώπων…

Τη Σάμο διαδέχεται ολιγοήμερη κάλυψη των αγροτικών κινητοποιήσεων σε Θεσσαλία και Μακεδονία και «καπάκι» έρχεται η Ειδομένη. Ο Τάσος Νικολάου βρέθηκε εκεί από τους πρώτους. Οι εικόνες της κάμεράς του για το απίστευτο αυτό σκηνικό κάνουν το γύρο του κόσμου. Τα πλάνα του παίζουν σε ευρωπαϊκά κανάλια, καθώς η εταιρεία ΙΝΑ TV, με την οποία συνεργάζεται, δίνει εικόνα σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Σερβία). Ας σημειωθεί ότι ο Βολιώτης οπερατέρ πέρασε τα ελληνικά σύνορα προς τα βόρεια (πριν αυτά κλείσουν) καλύπτοντας την πορεία των προσφύγων στο έδαφος της Σερβίας. «Όσοι κατάφεραν να περάσουν πριν κλείσουν τα σύνορα ήταν τυχεροί» παρατηρεί. «Τούτοι εδώ είναι στο έλεος. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την τύχη τους…» προσθέτει.

Ο μοναδικός Βολιώτης οπερατέρ εδώ και 17-18 μέρες – «τα είδε όλα» ευρισκόμενος στην Ειδομένη. «Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες μας ρωτούν πλέον συνεχώς και επίμονα τι μέλλει γενέσθαι. Κανείς δεν τους ενημερώνει επίσημα. Δεν πείθονται να πάνε σε στεγασμένα κέντρα φιλοξενίας, ελπίζοντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Παίζονται όμως και «περίεργα και βρώμικα» παιχνίδια. Παράδειγμα η υπόθεση με το σημείωμα για διαφυγή από κάποιο πέρασμα προς τα Σκόπια» λέει με έμφαση. «Ψυχολογικά αρκετοί αρχίζουν να μην αντέχουν. Ίσως εδώ να κρύβεται και η λύση του προβλήματος. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Κανείς όμως… Και όλο μας ρωτούν αν ξέρουμε εμείς κάτι να τους πούμε» προσθέτει.

nikolaou1

Ακολουθώντας τους πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να περάσουν στα Σκόπια, την Κ. Δευτέρα, με την κάμερα στον ώμο οι οπερατέρ (και ο Τάσος Νικολάου) χρειάστηκε να περπατήσουν μέσα στη λάσπη, τη βροχή και το κρύο, έξι περίπου χιλιόμετρα. Όσοι από τους εικονολήπτες και δημοσιογράφους μπήκαν στο έδαφος των Σκοπίων κρατήθηκαν από τις Αρχές της γειτονικής χώρας για αρκετές ώρες. Τους επιβλήθηκε πρόστιμο 250 ευρώ, απαγόρευση εισόδου στα Σκόπια για έξι μήνες. Ο Τάσος Νικολάου δεν ήταν ανάμεσά τους.

Η μέρα διαδέχεται τη νύχτα στην Ειδομένη στο ίδιο εφιαλτικό και απίστευτο σκηνικό. Ο καιρός αποδεικνύεται – εδώ και πολλές μέρες – ο μεγαλύτερος εχθρός. Όλος ο κόσμος έχει πλέον δει την εικόνα της Ειδομένης. Ο ήλιος έχει σταματήσει να βγαίνει. Παντού νερό και υγρασία που τρυπάει το κόκαλο. Δύσκολα ο άνθρωπος αντέχει σε τέτοια κακουχία. Οι σκηνές δεν τους χωράνε πια. Τριγυρίζουν εδώ και κει, μαζεύοντας ό,τι βρουν για ν’ ανάψουν φωτιά. Είναι η μόνη ανακούφιση…

«Αγαπητέ ήλιε φώτισέ μας. Κάνει πολύ κρύο εδώ. Βοήθησέ μας να ζεσταθούμε λίγο. Δεν έχουμε πουθενά αλλού να πάμε. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω» γράφει το πλακάτ ενός Αφγανού. «Μη μας αφήνετε στη μοίρα μας» γράφει το πλακάτ ενός άλλου πρόσφυγα. Όπως καταγράφει και η κάμερα…

Η μυρωδιά του καμένου ξύλου είναι διάχυτη παντού. «Μία μυρωδιά που θα φύγει πολύ δύσκολα και ίσως μετά από χρόνια από το μυαλό μας. Η υγρασία στην Ειδομένη μάχεται με τη θερμότητα από τις φωτιές που ανάβουν οι μετανάστες. Ο αγώνας όμως είναι άνισος, γιατί τα ξύλα είναι υγρά και τα σκουπίδια καίγονται γρήγορα, βγάζοντας μαύρο καπνό» περιγράφει. Και σπεύδει να προσθέσει, επιχειρώντας να μας δώσει μία άλλη εικόνα – εκτός κάμερας – «άλλη μία νύχτα και δεν ξέρει κανείς πόσες ακόμη, στην υγρασία, στην ομίχλη, στην αποπνιχτική μυρωδιά των υγρών ξύλων. Άλλη μία νύχτα με τα γοερά κλάματα των παιδιών και τα βουβά των μεγάλων…».

Ο Βολιώτης Τάσος Νικολάου με την κάμερα στο χέρι καταγράφει το δράμα χιλιάδων ψυχών στην Ειδομένη
Ο Βολιώτης Τάσος Νικολάου με την κάμερα στο χέρι καταγράφει το δράμα χιλιάδων ψυχών στην Ειδομένη

Σημειώνει επίσης πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για πολύ ακόμη καιρό και η θερμοκρασία ανέβει αρκετά τότε θα αρχίσουν τα άλλα προβλήματα. Και ο κίνδυνος ασθενειών θα είναι μεγάλος…

Οι πρόσφυγες δείχνουν να αγαπούν τους Έλληνες, Ιταλούς, Ισπανούς οπερατέρ και δημοσιογράφους. Εμφανίζονται επιθετικοί σε Αυστριακούς και Γερμανούς, αναφέρει.

Ο Τάσος Νικολάου είναι ίσως από τους ελάχιστους οπερατέρ (free lancer) που έχουν παρακολουθήσει όλη αυτή την υπόθεση του προσφυγικού από την αρχή. Το υλικό που διαθέτει είναι απίστευτο. Αυτό το διάστημα κάνει και το μοντάζ για τη μεγαλύτερη σε θεαματικότητα εκπομπή της ιταλικής RAI Uno «Πόρτα – πόρτα». Το προσφυγικό και η Ειδομένη με τις εικόνες του Τάσου Νικολάου παίζουν παντού.

Ο Βολιώτης οπερατέρ έχει όμως στο ενεργητικό του και την κάλυψη ενός ακόμη μεγάλου γεγονότος που απασχόλησε την Ευρώπη: Το δημοψήφισμα «Ναι» ή «Όχι» του περασμένου καλοκαιριού. Για 17 μέρες κάλυπτε τα όσα συνέβαιναν στην Αθήνα για λογαριασμό μεγάλων δικτύων, όπως το Bloomberg.

Όμως η υπόθεση της Ειδομένης και εν γένει το προσφυγικό είναι αυτό που τον έχει στιγματίσει… Λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας αναγκάζεται ν’ απουσιάζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το Βόλο, από την οικογένειά του. Εξομολογεί πως τον «πονάει πολύ το κλάμα των παιδιών των προσφύγων και αμέσως του έρχεται στο μυαλό το κλάμα της δικής του κόρης όταν εκείνος είναι μακριά της αρκετό καιρό…».

Ακολουθώντας τους πρόσφυγες στους λασπόδρομους κοντά στα σύνορα
Ακολουθώντας τους πρόσφυγες στους λασπόδρομους κοντά στα σύνορα

prosfiges

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το