Τοπικά

Ένας σύλλογος για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Όθρυος

Ο Εθελοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Κέντρο Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Όθρυος (Aromatic and Medicinal Plants Conservation Centre of Othrys Mountain» συστάθηκε το 2018 ως σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα στον Δήμο Αλμυρού, θέλοντας να συμβάλει στην προστασία του μοναδικού χαρακτήρα της περιοχής, όπως αυτός διαμορφώθηκε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση.
Τον Εθελοντικό Φυσιολατρικό Σύλλογο αποτελούν πολίτες, παραγωγοί, επιχειρηματίες, περιηγητές, εκπαιδευτικοί, αλλά και επιστήμονες. Τα μέλη του είναι καλλιεργητές αρωματικών φυτών ή βοτάνων, λάτρεις του βουνού Όθρυς, μελετητές της χλωρίδας και της πανίδας του, οι οποίοι συλλογικά και εθελοντικά συμμετέχουν στις δραστηριότητές του για την επίτευξη των σκοπών του. Ο Σύλλογος σήμερα εκπροσωπείται από τον πρόεδρό του κ. Ηρακλή Παυλίδη.

Μεταξύ των σκοπών του Συλλόγου περιλαμβάνονται:
– Η διαφύλαξη, προστασία και καταγραφή της χλωρίδας και της πανίδας του όρους Όθρυς.
– Η διαφύλαξη, προστασία, καταγραφή και διάδοση των αρωματικών φυτών, φαρμακευτικών βοτάνων και μυκήτων που αυτοφυώς αναπτύσσονται ή καλλιεργούνται στο όρος Όθρυς.
– Ο εμπλουτισμός της χλωρίδας του βουνού με φυτά μειωμένης παρουσίας, όπως και η προστασία φυτών που τείνουν προς εξαφάνιση.
– Η ανάδειξη του φυσικού κάλλους του βουνού.
– Η διάδοση της αγάπης και του σεβασμού της φύσης και της προστασίας του περιβάλλοντος γενικότερα, για τη συνεχή ανανέωση των φυσικών πόρων ως βάση της ίδιας της ζωής.
– Η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την προβολή και τη διάδοση των αρχών της αειφορίας και της περιβαλλοντικης βιωσιμότητας.
– Η προαγωγή της κατανόησης, της φιλίας και της αλληλεγγύης.
– Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων με βάση τις παραπάνω αρχές, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σαν ύψιστο δημόσιο αγαθό.
– Η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών στην ποιότητα ζωής με ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα φυσικά οικοσυστήματα.
– Η καλλιέργεια των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στη φύση (πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία, κ.λπ.), τα οποία εκτός από τη διατήρηση της υγείας συμβάλλουν και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το φυσικό περιβάλλον.

Όσον αφορά στη σημαντικότητα της προστασίας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ηρακλής Παυλίδης εξήγησε πως «η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην περιοχή της Όθρυος έχει καταγραφεί ένας μεγάλος αριθμός αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, τα είδη των οποίων διαφοροποιούνται ανάλογα με τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες μαζί με την κλιματική αλλαγή, επηρέασαν σημαντικά τη διατήρηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ ιδιαίτερη απειλή αποτελεί διαχρονικά η ανεξέλεγκτη συλλογή τους».
Ο κ. Ηρ. Παυλίδης σημείωσε πως «τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά αποτελούν ένα βιογενετικό πόρο που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση ορεινών και ημιορεινών περιοχών, την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη διατήρηση του πληθυσμού σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας χωρίς τη δέσμευση μεγάλων κεφαλαίων και υψηλών επενδύσεων».

Δραστηριότητες του Συλλόγου
Ο Σύλλογος από την ίδρυσή του το 2018 έως σήμερα έχει να επιδείξει σημαντική σειρά κοινωφελών δράσεων, όπως την παρουσίαση και φύτευση αρωματικών φυτών και βοτάνων σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια της Μαγνησίας. Ο αριθμός των μαθητών που τα παρακολούθησαν, ανέρχεται σε 650 και πλέον παιδιά.
Στο πλαίσιο των ετήσιων περιβαλλοντικών εκδρομών σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και μέσω του προγράμματος Erasmus, έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο όρος Όθρυς, όπου ενημερώθηκαν για τη χλωρίδα, την πανίδα του οικοσυστήματος Όθρυς NATURA 2000, τη μυθολογία, την ιστορία και τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής (σπήλαια και φαράγγια του βουνού). Στο πλαίσιο της βιωματικής εκπαίδευσης, οι μαθητές φύτεψαν πατάτες και όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, φακή και κουκιά) όπως αυτά παραδοσιακά καλλιεργούνταν στην περιοχή των Κωφών – Κοκκοτών.
Επίσης στις δραστηριότητες του Συλλόγου περιλαμβάνεται και η φύτευση μικρού βοτανόκηπου εντός του μνημείου των πεσόντων αεροπόρων στο όρος Όθρυς.

Συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα ο Σύλλογος υποστηρίζει ενεργά και διαχρονικά τη δημιουργία βοτανικού κήπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Όθρυ.
Ιστορικά η προσπάθεια αυτή άρχισε με την περιήγηση στο βουνό του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστου Λύκα από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ηρακλή Παυλίδη, ο οποίος ως πλέον ειδικός και μετά από σχετική έρευνα σε συνεργασία με τον Δήμο και το Δασαρχείο Αλμυρού, αλλά και μέλη του Συλλόγου, πρότεινε τη δημιουργία του βοτανικού κήπου στη θέση Τσαϊράκη. Έτσι στις 20 Δεκεμβρίου του 2018 υπογράφεται σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου και του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την επίτευξη των κοινών τους στόχων μέσα από τις κοινές δράσεις για την προστασία της ευαίσθητης χλωρίδας του όρους Όθρυς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το