Τοπικά

Ένας σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος από τον Βολιώτη σκηνοθέτη Βασίλη Κατσούπη

Απεικονίζοντας με δημιουργικότητα τη ρουτίνα ενός διαρρήκτη έργων τέχνης που παγιδεύεται σε ένα πολυτελές διαμέρισμα, από όπου καλείται να δραπετεύσει πάση θυσία, καθώς συνειδητοποιεί πως δεν υπάρχουν ούτε τρόφιμα ούτε νερό, ο Βασίλης Κατσούπης, περιγράφει τη συνεργασία του με τον ηθοποιό Γουίλεμ Νταφόε για το «Inside». Ο Βολιώτης σκηνοθέτης μιλά στη «Θ» για την ταινία του, η οποία προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες και έχει ήδη λάβει θετικές κριτικές και σχόλια.

Η ταινία, που προβλήθηκε στο 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ήρθε στην Ελλάδα στις 9 Μαρτίου, ενώ αναμένεται να προβληθεί και στον Βόλο. Στις 17 Μαρτίου βγήκε στην Αμερική, τον Καναδά και ακολουθεί η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο ενώ κι άλλες χώρες προστίθενται στη λίστα των προβολών.
Όπως αναφέρει ο Βασίλης Κατσούπης, η σύλληψη της ιδέας έγινε πριν από πολλά χρόνια, περίπου δέκα, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού στη Νέα Υόρκη. «Ήμασταν με τον Παναγιώτη Μελίδη στη Νέα Υόρκη και βλέπαμε τα επιβλητικά κτήρια και σκεφτήκαμε να πάρουμε την ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου. Ήθελα να δω έναν Ροβινσώνα Κρούσο που αντί να είναι σε ένα μοναχικό νησί, να βρίσκεται σε μια πολυσύχναστη πόλη αποκομμένος. Να βλέπεις όλον αυτόν τον κόσμο γύρω σου να κινείται και να μην υπάρχει ένας τρόπος να επικοινωνήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκρίνοντας την περίοδο του κορωνοϊού με τον αποκλεισμό του πρωταγωνιστή ο Βολιώτης σκηνοθέτης επεσήμανε ότι «είναι πολύ διαφορετικό γιατί την περίοδο του κορωνοϊού ήμασταν όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας. Είναι πολύ διαφορετικό να ζεις κάτι συλλογικό από το να είσαι μόνος κλεισμένος σε ένα σπίτι».
Όσον αφορά στις επιλογές του διαμερίσματος και του κλέφτη έργων τέχνης, ο Βασίλης τόνισε ότι «μέσα από την αισθητική του διαμερίσματος και των έργων τέχνης, θέλω να δείξω τον χαρακτήρα του απόντα ιδιοκτήτη που δεν τον βλέπουμε ποτέ».
Όσον αφορά στη συνεργασία του με τον Γουίλεμ Νταφόε και πώς έγινε η επιλογή του ηθοποιού, ο Βολιώτης σκηνοθέτης εξηγεί: «Έτσι όπως ξεκίνησε το project χρειαζόμασταν έναν ηθοποιό αρκετά γνωστό και δημοφιλή. Ο Γουίλεμ Νταφόε είναι από μόνος ένα έργο τέχνης και είναι ένας ηθοποιός που παίζει μόνος του και μπορεί να το υποστηρίξει. Είναι ένας άνθρωπος πολύ χαρισματικός, γενναιόδωρος. Στην αρχή υπήρχε ένας φόβος κι ένα δέος. Μετά με τη συνεργασία και όσο μπαίναμε περισσότερο στο project, αυτό έφυγε. Αισθανόμουν μία τεράστια ευθύνη για το ρίσκο που πήρα να κάνω μια μεγάλου μήκους ταινία. Είχα κάνει ένα ντοκιμαντέρ και κάποια διαφημιστικά. Έμαθα πολλά πράγματα δίπλα του».
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Βασίλη Κατσούπη και είναι η πρώτη αγγλόφωνη εξολοκλήρου παραγωγή της Heretic γυρίστηκε στα MMC Studios στην Κολωνία της Γερμανίας σε σενάριο του Μπεν Χόπκινς.
Ο ίδιος σε ερώτηση, αν θα μπορούσε μια τέτοια παραγωγή να γίνει στην Ελλάδα, απάντησε ότι «είναι πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο να γυριστεί στην Ελλάδα», ενώ για την ανταπόκριση του κοινού συμπλήρωσε ότι «παίρνω καλό feedback από τον κόσμο. Δεν είναι για όλους η ταινία. Είναι κλειστοφοβική ταινία».

«Να κυνηγάμε τα όνειρά μας…»
Ο Βασίλης Κατσούπης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο και πλέον διαμένει στην Αθήνα, όπου ασχολείται με τη διαφήμιση και τη σκηνοθεσία διαφημιστικών. Ετοιμάζει με τον Γιώργο Καρναβά, παραγωγό και συνιδρυτή της Heretic, ένα νέο σκηνοθετικό εγχείρημα για το οποίο δε θέλησε να αποκαλύψει ακόμη λεπτομέρειες.
Κλείνοντας, δήλωσε ότι «πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρά μας. Αυτό πρέπει να κάνουν όλοι και οι γονείς να υποστηρίζουν τα όνειρα των παιδιών, όπως οι δικοί μου γονείς στήριξαν εμένα και τα αδέλφια μου και δε μιλάω για υλικά ή χρηματικά αλλά σημασία έχει συναισθηματικά και ψυχικά». Να σημειωθεί ότι ο αδερφός του Βασίλη μένει στην Αθήνα και η αδερφή του στη Βοστώνη. Μάλιστα, ο πατέρας του παρευρέθηκε και παρακολούθησε από κοντά γυρίσματα της ταινίας και η οικογένειά του παρευρέθηκε και παρακολούθησε από κοντά την πρώτη επίσημη προβολή της ταινίας του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το