Τοπικά

Ένας στους τρεις καθηγητές στη Θεσσαλία γνωρίζει από καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση

Πάνω από το 90% των μαθητών της Θεσσαλίας δηλώνει πρόθυμο να βοηθήσει άμεσα σε περίπτωση που κάποιος υποστεί καρδιακή ανακοπή, ενώ το 80% και πλέον αναβάθμισε τις βασικές του γνώσεις μέσα από σεμινάριο που παρακολούθησε. Επίσης μόλις το 1/3 των εκπαιδευτικών συμμετείχε σε κάποιο σεμινάριο καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και γνωρίζει πώς θα διαχειριστεί τέτοιου είδους επείγοντα περιστατικά.
Πρόκειται για τα συμπεράσματα της πολύ ενδιαφέρουσας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το καρδιολογικό τμήμα του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας και τα οποία παρουσιάστηκαν χθες στην εκδήλωση επιμόρφωσης στο παγκύπριο διδακτήριο. Τα στοιχεία αν μη τι άλλο δείχνουν την ανάγκη εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών και των μαθητών σε αυτά ζητήματα.
Η εκδήλωση στο αμφιθέατρο του 1ου ΓΕΛ Βόλου έγινε με αφορμή την απόκτηση από το 1ο Γυμνάσιο Βόλου ενός αυτόματου φορητού απινιδωτή μετά από δωρεά του ιδρύματος Μποδοσάκη.
Στην παρουσίαση του ιατρικού εξοπλισμού συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τις δέκα γειτονικές σχολικές μονάδες, προκειμένου να γνωρίζουν, πώς θα το χρησιμοποιούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στην εκδήλωση μίλησε ο διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του στρατιωτικού νοσοκομείου Λάρισας και μέλος της ομάδας καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης της ελληνικής καρδιολογικής εταιρείας κ. Χαράλαμπος Παρίσης, ενώ έγινε και επίδειξη για τη χρήση του απινιδωτή σε πρόπλασμα.
Ο κ. Παρίσης παρουσίασε ενδιαφέροντα πανευρωπαϊκά στοιχεία λέγοντας πως η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση αναφορικά με την καρδιακή ανακοπή, καθώς επιβιώνει μετά από ένα τέτοιο περιστατικό μόλις το 10%, όταν σε άλλες χώρες είναι αρκετά υψηλότερο.
Αναφορικά με την κατάσταση στα σχολεία ο ίδιος τόνισε πως τα περισσότερα περιστατικά καρδιακών ανακοπών στις σχολικές μονάδες συμβαίνουν όχι σε εκπαιδευτικούς ή μαθητές, αλλά σε τρία πρόσωπα, όπως στον γονέα που επισκέπτεται το σχολείο, στον άνθρωπο του κυλικείου, κάποιον συντηρητή.
Επίσης, σε άλλες χώρες είναι υποχρεωτική κάθε χρόνο η επιμόρφωση των μαθητών για δύο ώρες στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.
Από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας έχουν συμμετάσχει σε σεμινάριά για την ΚΑΡΠΑ 10.000 μαθητές της Θεσσαλίας. Παράλληλα εδώ και τέσσερα χρόνια διεξάγεται με άδεια του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής μελέτη και έχουν συλλεγεί πληροφορίες από απαντήσεις 5000 μαθητών που δείχνουν την άποψή τους για την ΚΑΡΠΑ.

Στοιχεία από τη μελέτη
Όπως τόνισε ο κ. Παρίσης πάνω από το 90% των μαθητών εκδήλωσε πρόθυμο να βοηθήσει, όταν εκδηλωθεί ένα περιστατικό καρδιακής ανακοπής και χρειαστεί συνδρομή.
Επίσης πριν τη συμμετοχή των μαθητών στο σεμινάριο το 48% εξ’ αυτών απάντησε σωστά στις ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με την ΚΑΡΠΑ, ενώ μετά τη λήξη του σεμιναρίου το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 80%.
Επίσης από τη μελέτη προέκυψε πως μόλις το 1/3 των ερωτηθέντων εκπαιδευτικών γνωρίζει να κάνει ΚΑΡΠΑ, και από αυτό ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει συμμετάσχει σχετικά πρόσφατα σε αντίστοιχο σεμινάριο.
Ο κ. Παρίσης σημείωσε πως όλο και περισσότερα σχολεία στην Ελλάδα έχουν εξωτερικό αυτόματο απινιδωτή. Αλλά δεν φτάνουν μόνο τα μηχανήματα. Πρέπει και οι εκπαιδευτικοί, να μάθουν να τον χρησιμοποιούν. Έρευνες στο εξωτερικό δείχνουν ότι πάνω από το 70% των ατόμων που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή στο σχολείο, σώθηκε και επέστρεψε υγιές στο σπίτι του. Το ζητούμενο είναι η εκπαίδευση όλων μας.
Παράλληλα πρότεινε στο υπουργείο παιδείας να έχουν όλοι οι πρωτοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί συμμετάσχει υποχρεωτικά σε σεμινάριο για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, καθώς οι εκπαιδευτικοί κυρίως ξέρουν να δείξουν στους μαθητές πώς θα ευαισθητοποιηθούν σε αυτά τα ζητήματα.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιάννης Καραφέρης τόνισε πως «Είμαστε χαρούμενοι, γιατί στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από δέκα σχολεία για να μάθουν να χρησιμοποιούν τον εξωτερικό απινιδωτή ο οποίος θα είναι χρήσιμος για την ευρύτερη γειτονιά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το