Τοπικά

Ενας στους τέσσερις εγκαταλείπει τις σπουδές – Συμπεράσματα ημερίδας του Συλλόγου Φροντιστών Μαγνησίας 

Σχεδόν κατάμεστο από μαθητές κυρίως, αλλά και εκπαιδευτικούς φροντιστές και γονείς χθες το απόγευμα το αμφιθέατρο Κορδάτου, κτίριο Παπαστράτου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην εκδήλωση με θέμα «Η ορθή συμπλήρωση του μηχανογραφικού – Εξεταστικό σύστημα». Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μαγνησίας, ενώ εισηγητής ήταν ο κ. Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – ερευνητής, σύμβουλος σταδιοδρομίας, εκπαιδευτικός συντάκτης, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα της σωστής συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, ενώ επισήμανε ότι ένα στα 4 παιδιά τα παρατάει και εγκαταλείπει τις σπουδές του. Σκοπός της εκδήλωσης-ημερίδας ήταν η ενημέρωση των μαθητών πάνω σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Η κ. Ιωάννα Βεδουρά, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μαγνησίας, τόνισε ότι «φέτος ο Σύλλογος αποφάσισε να διοργανώσει την ημερίδα για να ενημερώσουμε και να πληροφορήσουμε τους μαθητές μας για να συμπληρώσουν σωστά το μηχανογραφικό τους, μιας και είναι πολύ σημαντικό βήμα για να πετύχουν στους σκοπούς και τους στόχους τους».
Η ίδια ανέφερε ότι «φέτος είχαμε αλλαγές στο μηχανογραφικό. Καταργήθηκε ένα Επιστημονικό Πεδίο και συγχωνεύτηκαν διάφορα ΤΕΙ, τα οποία πρέπει να έχουν γνώση οι μαθητές τι σχολές είναι και τι επαγγελματικά δικαιώματα έχουν. Από την άλλη θέλουμε να ενημερώσουμε και τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, τους προσανατολισμούς στο σχολείο που θα επιλέξουν στη δεύτερη τάξη του Λυκείου, ώστε να μην κάνουν λάθος στις επιλογές τους».

Από την πλευρά του ο κ. Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – ερευνητής, σύμβουλος σταδιοδρομίας, εκπαιδευτικός συντάκτης, επισήμανε ότι «σκοπός της ημερίδας είναι να συμπληρώσουν σωστά τα παιδιά-μαθητές το μηχανογραφικό, διότι γίνονται πάρα πολλά λάθη, με τραγικά αποτελέσματα. Ένα μέτρο και χαρακτηριστικό του παραπάνω που αναφέρθηκε, είναι ότι κάθε χρόνο εισάγονται στα πανεπιστήμια 40.000 παιδιά και αποφοιτούν 30.000, που σημαίνει ότι 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν. Δηλαδή ένα στα τέσσερα παιδιά παρατάει τις σπουδές του. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι έχουν κάνει κακή επιλογή σπουδών ή δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το τμήμα λόγω χαμηλού γνωστικού υποβάθρου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα λάθος στο μηχανογραφικό οδηγεί σε σπουδές που δεν μας αρέσουν. Όταν δεν μας αρέσουν οι σπουδές, συνήθως τις εγκαταλείπουμε ή γινόμαστε κακοί φοιτητές με αποτέλεσμα τελικά να μη βρούμε αύριο δουλειά».

Όσον αφορά στις φετινές αλλαγές, ο κ. Στράτος Στρατηγάκης σημείωσε ότι «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που αποτελεί συνένωση του ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά, έχει τα Παιδαγωγικά, τα οποία πια ανήκουν σε όλα τα Πεδία, άρα ο καθένας μπορεί να τα δηλώσει, ενώ μέχρι πέρσι έπρεπε οι μαθητές να δώσουν εξτρά μάθημα. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η ζήτηση και πιθανόν και οι βάσεις».
Τέλος ο ίδιος τόνισε ότι η ενημέρωση αυτή θα έπρεπε να υπάρχει στο σχολείο, όμως δεν γίνεται, διότι τα γραφεία σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού καταργήθηκαν το 2011.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το