Τοπικά

Ένας στους τέσσερις έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση στη Μαγνησία

Περίπου 20.000 φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο taxis, από το σύνολο των 70.000-75.000 φορολογικών δηλώσεων των υπόχρεων που ανήκουν στη ΔΟΥ Βόλου και Νέας Ιωνίας. Για άλλη μια χρονιά τα προβλήματα δεν λείπουν, δυσκολεύοντας λογιστές και ταλαιπωρώντας φορολογούμενους. Όσοι εργαζόμενοι μπήκαν σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα «ΣυνΕργασία» δεν μπορούν να καταθέσουν φορολογική δήλωση, διότι τα στοιχεία δεν έχουν «πέσει» στο σύστημα «Εργάνη».

Το μέλος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς τόνισε πως η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων δεν προχωρεί με ένταση ακόμα, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λογιστές και φορολογούμενοι: «Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι με το σύστημα «Εργάνη», το οποίο ακόμη δεν έχει «ανεβάσει» τα ποσά που πήραν αυτοί που ήταν σε αναστολή εργασίας ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΣυνΕργασία», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν οι φορολογικές δηλώσεις. Ένα δεύτερο θέμα που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι, είναι ότι αρκετοί δεν κάλυψαν το ποσοστό του ετήσιου πραγματικού τους εισοδήματος με δαπάνες, που έπρεπε να πραγματοποιηθούν με πλαστικό χρήμα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως υπάρχουν μη συνεργάσιμοι πολίτες, οι οποίοι δεν ενημερώνονται και θα αντιμετωπίσουν θέμα, διότι δεν έχουν συλλέξει αποδείξεις για δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής: «Φοβόμασταν, λόγω του κορωνοϊού, ότι οι φορολογούμενοι δεν θα ξοδέψουν, αλλά αυτοί που ενημερώνονται, οι οποίοι είναι το γενικό κοινό, συγκέντρωσαν το ποσοστό. Αυτοί που δεν το συγκέντρωσαν ήταν οι φοβικοί και αυτοί που αρνούνται και απέχουν από την ενημέρωση».
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 27 Αυγούστου. «Μετά από τόσους μήνες που δεν σταμάτησαν καθόλου τα λογιστήρια, με πολλή δουλειά, λόγω και των συνεχόμενων αλλαγών που επέφερε η υγειονομική κρίση, θέλουμε και εμείς οι λογιστές να ξεκουραστούμε και να πάρουμε μια ανάσα τον Αύγουστο. Όμως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, διότι από ό,τι φαίνεται θα δουλεύουμε στο φουλ μέχρι τα τέλη του Αυγούστου» ανέφερε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι μόλις προχθές δημοσιεύτηκε η απόφαση και δημοσιοποιήθηκαν οι ΚΑΔ για τις δηλώσεις Covid για τα μισθωτήρια. «Οι λογιστές πρέπει να τηλεφωνήσουν στους πελάτες τους και να ενημερώσουν τι ενοίκιο πρέπει να πληρωθεί ή τι ενοίκιο πρέπει να εισπραχθεί για τον Ιούνιο» τόνισε ο κ. Αλ. Κεχαγιάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν κατατεθεί 7.500 φορολογικές δηλώσεις και 13.000 στις ΔΟΥ Νέας Ιωνίας και Βόλου αντίστοιχα, από το σύνολο των 70.000-75.000 περίπου φορολογικών δηλώσεων.

Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 28 Ιουλίου μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις (έως τον Φεβρουάριο του 2022) ή έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν έκπτωση 3% στην περίπτωση που επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος.
Αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί έως τις 27 Αυγούστου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως το τέλος του μήνα να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το