Τοπικά

Ένας στους πέντε υπόχρεους χωρίς POS ακόμη στον Βόλο

Χαμός χθες στις τράπεζες, προκειμένου καταστηματάρχες και ελεύθεροι επαγγελματίες που υποχρεούνται εκ του νόμου, να προμηθευτούν συστήματα αποδοχής καρτών (POS). Χθες έληγε η σχετική προθεσμία και η προσέλευση στις τράπεζες ήταν τόσο μεγάλη, που μπλόκαραν τα διατραπεζικά συστήματα…

Εκατοντάδες ήταν καθημερινά τα αιτήματα προμήθειας POS στα υποκαταστήματα του Βόλου, ωστόσο, σύμφωνα με υπολογισμούς εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών, ένας στους πέντε υπόχρεους ακόμη δεν έχει εγκαταστήσει σύστημα αποδοχής πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Παράλληλα εκατοντάδες είναι τα αιτήματα που εκκρεμούν και δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί από τις τράπεζες.

«Γύρω στο 15% με 20% των συναδέλφων δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμη POS, αν και όπως υπολογίζεται στα επόμενα δύο-τρία χρόνια το 80% των συναλλαγών θα διεξάγονται μέσω POS», δήλωσε στη «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος.

Ωστόσο το κυρίαρχο πρόβλημα όλων όσοι χρησιμοποιούν POS είναι ότι τα χρήματα δεν πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αμέσως, αλλά την επομένη και εφόσον η επομένη είναι αργία ή Σάββατο και Κυριακή κατόπιν, τότε η πίστωση γίνεται τη μεθεπομένη ή έπειτα από τρεις ημέρες…
«Αποτέλεσμα είναι ο έμπορος, ο ελεύθερος επαγγελματίας να μένει χωρίς ρευστό το Σαββατοκύριακο ή το τριήμερο των αργιών, ενώ συγχρόνως οι τράπεζες εκμεταλλεύονται αυτό το χρονικό διάστημα τα χρήματα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΒ.

Πάντως και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχιστεί το κύμα των αιτήσεων προς τις τράπεζες για τη χορήγηση POS, καθώς η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κατά πληροφορίες δεν προτίθεται να ξεκινήσει αμέσως τους ελέγχους και την επιβολή προστίμων 1500 ευρώ, σε όσους δεν εγκατέστησαν, δίδοντας μια σιωπηρή περίοδο χάριτος.

Παράλληλα και οι τράπεζες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, ρίχνοντας τα ποσοστά προμηθειών, που πλέον κυμαίνονται από 0,60% για κλάδους με μεγάλη κίνηση, όπως πρατήρια καυσίμων και περίπτερα, για να φθάσουν σε ποσοστά 1,20%, με μέσο όρο το 1%. Επίσης το κόστος της αγοράς ενός συστήματος κυμαίνεται ανάλογα την τράπεζα από 100 μέχρι 300 ευρώ, αν και υπάρχουν τράπεζες που το χορηγούν δωρεάν, χρεώνοντας μηνιαία συντήρηση 3,90 ευρώ ή σε ασύρματο μηχάνημα 6,90 ευρώ. Επίσης ένας υπόχρεος μπορεί να μισθώσει POS προς 9 ώς 15 ευρώ τον μήνα.
Υπάρχουν βέβαια και ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσφέρουν POS, ωστόσο σε αυτές η εγκατάσταση κοστίζει πιο ακριβά, όπως ακριβότερη είναι και η προμήθεια.
Ζήτηση σε ποσοστό 70% για POS ήταν εξάλλου από γιατρούς και δικηγόρους, παρά την αμφισβήτηση από τον Δικηγορικό Σύλλογο της υποχρεωτικής προσαρμογής τους στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Τα αιτήματα που εκκρεμούν, θα ικανοποιηθούν σταδιακά τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τις τράπεζες θα απαιτηθούν περί τις τρεις εβδομάδες, καθώς ο ρυθμός νέων αιτήσεων προβλέπεται να εκτονωθεί σταδιακά. Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύεται ότι δεν θα δοθεί παράταση, αλλά ότι θα υπάρξει ανοχή, για όσους δεν διαθέτουν τερματικό, αλλά έχουν αιτηθεί στην τράπεζα την απόκτησή του και μπορούν φυσικά να το αποδείξουν επιδεικνύοντας το ανάλογο έγγραφο της αίτησης.

Αδυναμία εγκατάστασης POS έχουν οι επιχειρήσεις που είναι «μαυρισμένες» στον «Τειρεσία», ενώ αντίθετα δεν υπάρχει θέμα με τις επιχειρήσεις που έχουν «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες.
Για την κατηγορία εκείνων των επιχειρήσεων που έκαναν αίτηση, αλλά απορρίφθηκε από τις τράπεζες (π.χ. επειδή είναι στον Τειρεσία), εξετάζεται να τους χορηγείται από τις τράπεζες το αντίστοιχο έγγραφο της απόρριψης, το οποίο θα μπορούν να δείχνουν στις ελεγκτικές αρχές, ώστε να μην τους επιβάλλεται πρόστιμο.
Να σημειωθεί ότι την αρμοδιότητα για τον έλεγχο της ύπαρξης ή όχι τερματικού POS έχει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ) και όχι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το