Τοπικά

Ένας στους δύο μαθητές του 5ου Γυμνασίου Βόλου μετακινείται με ποδήλατο

Με το ποδήλατο μετακινούνται ένας στους δύο μαθητές του 5ου Γυμνασίου Βόλου, όπου για ακόμη μια χρονιά υλοποιείται το πρόγραμμα ecomobility με στόχο την ενθάρρυνση της οικολογικής μετακίνησης. Βέβαια οι μαθητές διαπίστωσαν με λύπη μετά από ερωτηματολόγια που μοίρασαν πως οι ενήλικες στον Βόλο επιλέγουν πολύ συχνά για τη μετακίνησή τους το αυτοκίνητο χωρίς σε αρκετές περιπτώσεις να δίνουν και την απαιτούμενη προσοχή στους ποδηλάτες.
Είναι η τρίτη χρονιά που το 5ο Γυμνάσιο Βόλου υλοποιεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργώντας πλέον τη δική του παράδοση στο όλο ζήτημα.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η διευθύντρια του σχολείου κ. Νεκταρία Σωτηράκη μαζί με τις καθηγήτριες κ.κ. Ελένη Μάρου και Άννα Κωστάκη, καθώς και με τις μαθήτριες της Γ’ Τάξης Μαρκέλα Αγγέλη, Κριστιάνα Στόγια, Μαριλένα Σύψα, Αναστασία Πούλιου, Ευσταθία Ευαγγελοπούλου, Βασιλική Χαλάτση και Βερονίκη Σκοτινιώτη.
Οι μαθήτριες μαζί με τις καθηγήτριές τους έχουν αναπτύξει μέχρι στιγμής ενδιαφέρουσες δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμαθητών και συμπολιτών τους για τη σημασία της οικολογικής μετακίνησης μέσα στην πόλη.
Ειδικότερα μοίρασαν ερωτηματολόγια σε οδηγούς ταξί, Ι.Χ. λεωφορείων, συναντήθηκαν με τη διοίκηση της Τροχαίας και συνεργάστηκαν με τον Ιππόκαμπο για την ανάδειξη των προβλημάτων πρόσβασης σε διάφορα σημεία της πόλης που έχουν τα άτομα με κινητική αναπηρία.
Επίσης ανταλλάσσουν εμπειρίες και απόψεις με ελληνικό σχολείο στο Παρίσι με το οποίο έχουν αδελφοποιηθεί.
Η διευθύντρια κ. Νεκταρία Σωτηράκη επισήμανε πως στόχος είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τη σημασία της ασφαλούς και οικολογικής μετακίνησης από τους εφήβους ως μελλοντικοί πολίτες και να μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Μάλιστα πρόσθεσε πως το 50% των εφήβων του σχολείου χρησιμοποιεί ποδήλατο για να μεταβαίνει στο σχολείο, στο φροντιστήριο ή σε κάποιο άλλο κοντινό προορισμό εντός πόλης.
Από την πλευρά της η κ. Ελένη Μάρυ ανέφερε πως οι μαθητές ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και προθυμία στο πρόγραμμα. Παράλληλα οι μαθητές μας ευαισθητοποιήθηκαν και για την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητική αναπηρία και αντιλήφθηκαν πως είναι αναγκαίες κάποιες παρεμβάσεις από πλευράς Δήμου για τη βελτίωση των υποδομών.
Παίρνοντας τον λόγο η καθηγήτρια κ. Κωστάκη επισήμανε πως πολλοί έφηβοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο που είναι ένας οικολογικός τρόπος μετακίνησης, ενώ ευαισθητοποιούν και άλλους συνομηλίκους τους να κάνουν το ίδιο.
Η παρουσία των αποτελεσμάτων του προγράμματος θα γίνει από το σχολείο σε εκδήλωση στις 14 Φεβρουαρίου.

Έφηβοι με ποδήλατο, ενήλικες με Ι.Χ.
Ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις των μαθητριών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Η Μαρκέλα Αγγέλη τόνισε τις μέχρι τώρα δράσεις που έχουν υλοποιηθεί στο πρόγραμμα, όπως το μοίρασμα φυλλαδίων σε συμπολίτες για την ασφαλή μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία. Επίσης συνομίλησαν με ποδηλάτες, οδηγούς ταξί, λεωφορείων, αλλά και συμπολίτες για το πώς βλέπουν την οικολογική μετακίνηση στην πόλη.
Από την πλευρά της η Αναστασία Πούλιου ανέφερε πως οι έφηβοι μετακινούνται είτε πεζή είτε άλλοι πολλοί με το ποδήλατο που αποτελεί οικολογικό μέσο μεταφοράς.
Η Κριστιάνα Στόγια υπογράμμισε πως η κρίση έχει επηρεάσει ώστε ο κόσμος να μετακινείται περισσότερο πεζή ή με το ποδήλατο, ενώ η Βερονίκη Σκοτινιώτη σημείωσε πως οι ενήλικες δεν χρησιμοποιούν κάποιο οικολογικό μέσο μεταφοράς και θα έπρεπε το ποδήλατο να μπει πιο πολύ στη ζωή τους, αφού είναι φιλικό στο περιβάλλον, δεν έχει κόστος και ο χρήστης μπορεί και γυμνάζεται.
Από την πλευρά της η Μαριλένα Σύψα τόνισε πως χρειαζόμαστε καλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, αφού οι ποδηλάτες για να μετακινηθούν χρησιμοποιούν ακόμη και το πεζοδρόμιο.
Τέλος η Βασιλική Χαλάτση που χρησιμοποιεί πολύ συχνά το ποδήλατο μας είπε πως «μοίρασα ερωτηματολόγια σε συμπολίτες που χρησιμοποιούν το ποδήλατο και από τις απαντήσεις που έδωσαν, διαπιστώσαμε πως οι περισσότεροι μετακινούνται με το Ι.Χ. ακόμη και για μικρές αποστάσεις, ενώ ορισμένοι παρκάρουν και στις διαβάσεις των πεζών, στις στάσεις λεωφορείων. Επίσης αρκετοί δεν χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας. Άρα οι έφηβοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο, όχι όμως και οι ενήλικες.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το