Άρθρα

«Ένας Σωρός … σκάνδαλο ή Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει!»

OIKONOMOY

*  Της Νατάσας Οικονόμου

Σ’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο κάθε κανόνας λογικής έχει πια χαθεί και κάθε έννοια δημοσίου συμφέροντος καταλυθεί. Η Δημοτική Αρχή, με απύθμενο θράσος και προσωπικούς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς καθόλου αντεπιχειρήματα, αλλά με φληναφήματα και πομφόλυγες, προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο, τη νύχτα μέρα, το ψέμα αλήθεια, σε τέτοιο βαθμό που τίποτε πια δεν προκαλεί έκπληξη, όπως συνέβη και στην πρόσφατη συνεδρίαση.

Με την παραπειστική επιχειρηματολογία τους, προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως «κελεπούρι», την ασύμφορη για τον Δήμο και τους δημότες, σκανδαλωδώς χαριστική, ωστόσο, προς τον δικό τους άνθρωπο, επιλογή για την αγορά της έκτασης του Οικοδομικού Συνεταιρισμού στον Σωρό.

Αλλά, όσο και να προσπαθούν «να ρίξουν στάχτη» στα μάτια των δημοτών, δεν μπορούν να κρύψουν ότι ο πραγματικός σκοπός της αγοράς του συγκεκριμένου οικοπέδου είναι η απαλλαγή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού από τις φορολογικές του υποχρεώσεις και, ταυτόχρονα, του κ. Μουλά από τις προσωπικές του ευθύνες ως προέδρου, νόμιμου εκπροσώπου και αλληλεγγύως υπεύθυνου για τις φορολογικές υποθέσεις του Συνεταιρισμού.

Το αποκαλύπτουν, τόσο ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Στεφάνου, όσο και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός, στις αποφάσεις και ανακοινώσεις τους, όπου ρητά δηλώνουν ότι η πώληση γίνεται, με σκοπό ο Δήμος Βόλου να πληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις του Συνεταιρισμού. Το δήλωσε ξεκάθαρα και ο ίδιος ο κ. Μουλάς, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη. Το επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού, στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου μας είπε ότι τα 1.050 μέλη του δεν μπορούν να πληρώσουν το μερίδιό τους για τον ΕΝΦΙΑ του οικοπέδου. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, λοιπόν, όποιος σύλλογος, φορέας ή δημότης αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, μπορεί να αποταθεί στον Δήμο, για να του αγοράσει την ιδιοκτησία και να του λύσει τα οικονομικά του προβλήματα!

Ως νέα δικαιολογία –πιο σωστά, πρόσχημα- για την επανεισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού η δημοτική αρχή είχε ανακαλέσει την πρώτη της απόφαση για την αγορά, μετά την προσφυγή της παράταξής μας «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προέβαλαν τη δημιουργία «Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Κέντρου». Όμως ούτε η αγορά του οικοπέδου, ούτε το Αστρονομικό Κέντρο έχουν συμπεριληφθεί στον Στρατηγικό Σχεδιασμό και στο τεχνικό πρόγραμμα, όπου εντάσσονται όλα τα έργα που προτείνονται για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Παρά ενέταξαν το Αστρονομικό Κέντρο «από το πουθενά» στο επιχειρησιακό σχέδιο που εγκρίθηκε πρόσφατα, με προϋπολογισμό 500 χιλ. ευρώ, χωρίς προφανώς να συμπεριλαμβάνεται στο ποσό αυτό και η αγορά του οικοπέδου.

Απέκρυψαν, βεβαίως, ότι ο όλος σχεδιασμός είναι «στον αέρα», χωρίς πιθανότητες, τουλάχιστον άμεσης υλοποίησης, αφού έχει καλυφθεί ο καταρχήν προϋπολογισμός από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας (13,5 εκατ. ευρώ) με άλλα έργα του Δήμου. Με άλλα λόγια, εκμεταλλεύτηκαν τη θεμιτή και ωφέλιμη για την πόλη επιθυμία των συμπολιτών μας της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος, προκειμένου -όπως νόμιζαν- να «στριμώξουν» τις αντιπολιτεύσεις και να εκβιάσουν τη θετική τους ψήφο, για να πραγματοποιήσουν τον πραγματικό τους σκοπό. Όταν μάλιστα, ο Δήμος διαχρονικά έχει δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για έργα υποδομής και ποιότητας ζωής στον οικισμό του Συνεταιρισμού, ενώ και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μείζονος σημασίας έργα υποδομής, που δρομολόγησε η προηγούμενη δημοτική αρχή και εκτελεί η ΔΕΥΑΜΒ, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

Με μία εισήγηση, «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα τους, χωρίς καμία αναλυτική τεκμηρίωση, υποστήριξαν εντελώς αυθαίρετα πως το συγκεκριμένο οικόπεδο, δήθεν, «…είναι το μόνο κατάλληλο με τις επιτρεπόμενες πολεοδομικές χρήσεις…». Μόνο που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν στην εισήγησή τους ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο ως εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο. ¨Όπως επίσης ξέχασαν να αναφέρουν ότι ο Δήμος έχει στην ιδιοκτησία του όμορη με το εν λόγω οικόπεδο έκταση, εμβαδού 9.500 τ.μ., με προορισμό την ανέγερση διδακτηρίου α΄/θμιας εκπαίδευσης, όπου, με συντελεστή δόμησης 0,40 και μέγιστο αριθμό ορόφων δύο (2), χτίζονται 3.800 τ.μ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι για ένα δημοτικό σχολείο απαιτούνται περίπου 1.200 τ.μ., υπολείπονται προς αξιοποίηση άλλα 2.600 τ.μ., χώρος υπεραρκετός, όχι μόνο για την ανέγερση και του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Κέντρου, που μάλιστα, λόγω και του χαρακτήρα του, ως εκπαιδευτικού κέντρου, συνάδει με τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου, αλλά και άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων.

Αντιθέτως, το οικόπεδο του Συνεταιρισμού έχει συντελεστή δόμησης 0,03 και μέγιστο αριθμό ορόφων ένα (1), συνεπώς υπάρχει η δυνατότητα ανέγερσης κτισμάτων συνολικού εμβαδού μόνο 745 τ.μ.. Τι θα πρωτοχωρέσει σε αυτό τον χώρο από τον «σχεδιασμό» της δημοτικής αρχής, που προβλέπει –υποτίθεται- τη δημιουργία «κοινωνικού κέντρου, αθλητικών χώρων και Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Κέντρου», όπως αναφέρεται στη σκόπιμα πρόχειρη και αναιτιολόγητη εισήγηση του θέματος, όταν, μόνο για το Αστρονομικό Κέντρο απαιτούνται 400 τ.μ.;

Επιπλέον, η αντικειμενική αξία του οικοπέδου του Συνεταιρισμού, ανέρχεται, σύμφωνα με τη ΔΟΥ Βόλου, διορθωμένη, περίπου στις 365 χιλ. ευρώ. Το υφιστάμενο όμως λάθος στον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας (είναι 3,8 εκατ. στο έγγραφο του Υπ. Οικονομικών) και άρα και του ΕΝΦΙΑ, μέχρι σήμερα, δεν έχει διορθωθεί, παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει από τον Συνεταιρισμό και τον πρόεδρό του, κ. Μουλά. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο Δήμος προβεί –και μάλιστα στη δεδομένη ασφυκτική οικονομική συγκυρία και με τις κοινωνικές ανάγκες να αυξάνονται κατακόρυφα-  στην αγορά του οικοπέδου, θα καταβάλει το μεγάλο ποσό της αγοράς για ένα οικόπεδο που δεν το χρειάζεται και δεν τον εξυπηρετεί σε τίποτα, θα πληρώσει τα έξοδα μεταβίβασης, θα επιβαρύνεται κάθε χρόνο με ΕΝΦΙΑ (οι ΟΤΑ δεν πληρώνουν μόνο για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίσματα) και θα μπει σε περιπέτειες, μέχρι και αν ευοδωθεί η υπόθεση της διόρθωσης του σφάλματος, ώστε να είναι μικρότερο το ποσό των σχετικών φορολογικών οφειλών. Ο Συνεταιρισμός έχει κάνει ενδικοφανή προσφυγή στο αρμόδιο υπουργείο και προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, η οποία, θα χρειαστεί χρόνια, ώσπου να τελεσιδικήσει, χωρίς βεβαίως να μπορεί κάποιος να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Όσο για τους ισχυρισμούς του κ. Μουλά ότι πρόκειται για σημαντική έκταση που δεν πρέπει να τη χάσει ο Δήμος και ότι υπήρξαν ενδιαφερόμενοι ιδιώτες αγοραστές, αλλά ο Συνεταιρισμός επιθυμεί να την αποκτήσει ο Δήμος, είναι, το λιγότερο, αφελείς, όταν μάλιστα πρόκειται για οικόπεδο με τόσο μικρό συντελεστή δόμησης και με δεσμευτική πολεοδομική χρήση,  πέραν της εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, όπου η κτηματομεσιτική αγορά είναι «νεκρή». Ας επιχειρήσει λοιπόν μία δημοπρασία ο Συνεταιρισμός, για να δούμε αν και πόσοι αγοραστές θα βρεθούν για το συγκεκριμένο οικόπεδο.

Εξάλλου, όπως προτείναμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν ο Δήμος επιθυμεί οπωσδήποτε να αποκτήσει το συγκεκριμένο ακίνητο, υπάρχει λύση να περάσει στη δημοτική περιουσία, χωρίς κανένα κόστος για τον Δήμο και τους δημότες, με τη διαδικασία της ανταλλαγής με ίσης αξίας ακίνητο του Δήμου, όπως αυτή θα προκύψει από την έκθεση των ορκωτών εκτιμητών και όπως έγινε στην περίπτωση του οικοπέδου για το Στέκι Παιδιού, στην Κασσαβέτη, για το οποίο αποφασίστηκε ανταλλαγή με το Νοσοκομείο Βόλου.

Εν κατακλείδι, είναι πασιφανές πως η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί μία εντελώς ανερμάτιστη και ασύμφορη ενέργεια για το Δήμο. Και έχει ξεχωριστή πολιτική σημασία το ότι σε ένα τέτοιο θέμα δημοσίου συμφέροντος υπήρξε συντονισμένη αντίδραση του μεγαλύτερου μέρους της δημοτικής αντιπολίτευσης, ακόμη και ανεξάρτητων συμβούλων που είχαν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας. Όσο για τους συμβούλους που ψήφισαν την αγορά, φέρουν σοβαρότατες πολιτικές και νομικές ευθύνες, γιατί συνηγόρησαν με την ψήφο τους σε μία σκανδαλωδώς χαριστική πράξη, ένα «ρουσφέτι» στον κ. Μουλά, αφού στο πρόσωπό του συμπίπτουν, στην ουσία, οι ιδιότητες του πωλητή και του αγοραστή. «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει», έτσι αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή τον Δήμο, σαν λάφυρο και μέσο εξυπηρετήσεων…

* Η Νατάσα Οικονόμου είναι δημοτική σύμβουλος Βόλου, επικεφαλής της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το