Κατηγορίες: Τοπικά

Ένας Ολλανδός με ελληνική καρδιά… στο Βόλο

Ο Ολλανδός Μάαρτεν Γιόνγκιντ τον Απρίλιο του 2014 είχε την τόλμη να αφήσει την ασφάλεια του γνώριμου στη χώρα του και πλέον αναζητεί την τύχη του στην πόλη του Βόλου. Ο 28χρονος διακοσμητής από το Άμστερνταμ εγκαταστάθηκε μόνιμα εδώ, έδειξε στην πράξη ότι δεν πτοείται από τις άσχημες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και δηλώνει αισιόδοξος για το ρίσκο που πήρε.
Το Δεκέμβριο του 2008 ο Μάαρτεν Γιόνγκιντ συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών «Leonardo Da Vinci» βρέθηκε στην Καρδίτσα παρακολουθώντας για ένα εξάμηνο τα μαθήματα του Τμήματος Σχεδιασμού / Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Όμως για τον νεαρό Ολλανδό, ο οποίος λίγο πριν την έλευσή του στην Καρδίτσα είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στη διακόσμηση στο Άρνεμ, δεν ήταν η πρώτη γνωριμία του με την Ελλάδα, με τον ίδιο να εξομολογείται: «Πριν από 12 χρόνια ήρθα για πρώτη φορά διακοπές στην Ελλάδα, όταν και επισκεφτήκαμε οικογενειακώς τον Πλατανιά. Το Πήλιο είναι ένα απίστευτο μέρος και δίχως υπερβολή το ερωτευθήκαμε με την πρώτη ματιά. Έκτοτε κάθε χρόνο ερχόμουν με τους δικούς μου στο Πήλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές».
Με δεδομένη την αγάπη που άρχισε να τρέφει για την Ελλάδα, ο Μάαρτεν αποκάλυψε την κουβέντα ενός Πηλιορείτη φίλου του πατέρα του: «Πριν καιρό σε μία συζήτηση που είχε με τον πατέρα μου, είχε πει το εξής: «Ο γιος σου είναι Ολλανδός, αλλά έχει καρδιά ελληνική». Πιστεύω ότι αυτή η φράση με αντιπροσωπεύει απόλυτα. Αγαπώ την πατρίδα μου, αλλά και η Ελλάδα κατέχει ξεχωριστή θέση μέσα μου. Είναι μία χώρα με απαράμιλλη ομορφιά. Ο ήλιος, οι άνθρωποι, τα πανέμορφα τοπία, δεν τα συναντάς εύκολα στον κόσμο».
Ο 28χρονος διακοσμητής από τη στιγμή που ήρθε για μόνιμη εγκατάσταση στο Βόλο πήγε ενάντια στο «ρεύμα» που θέλει τους Έλληνες να φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό. Πραγματοποίησε την αντίστροφη διαδρομή, παρ’ όλα αυτά υπογράμμισε ότι δεν μετανιώνει για την επιλογή του: «Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα καταρρέει χτυπημένη από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στους νέους, αφού πάνω από 300.000 μορφωμένοι Έλληνες έχουν φύγει για το εξωτερικό, ζητώντας μεγαλύτερη ασφάλεια και επαγγελματική εξασφάλιση. Η φυγή σε άλλες χώρες δεν είναι μονόδρομος, περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που είναι αβέβαιο εάν και πόσοι θα επιστρέψουν, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό από εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Προσωπικά δεν μετάνιωσα που ήρθα στην Ελλάδα και θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη μέλλον σ’ αυτή τη χώρα. Αρκεί να πούνε όλοι ότι θα δουλέψουν σκληρά και θα αφήσουν πίσω τους μία για πάντα το παρελθόν».
Ο Μάαρτεν Γιόνγκιντ μίλησε και για τις δυσκολίες που συνάντησε μέχρις ότου προσαρμοστεί στον ελληνικό τρόπο ζωής: «Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας ξένος όταν έρχεται στην Ελλάδα είναι η εκμάθηση της γλώσσας. Τα ελληνικά δεν είναι εύκολα. Εγώ είμαι αυτοδίδακτος. Διάβασα βιβλία, ενώ έμαθα αρκετά παρακολουθώντας ελληνικά προγράμματα και ταινίες. Με τους φίλους μου και την κοπέλα μου, η οποία άφησε τη Νάουσα και πλέον μένουμε μαζί στο Βόλο, μπορώ και συνεννοούμαι πολύ καλά. Βέβαια, για κάποιον που θέλει να κάνει ένα επαγγελματικό ξεκίνημα στην Ελλάδα, η άπταιστη γνώση της γλώσσας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτύχει».
Όσο για το εάν νιώθει νόστο για την πατρίδα του; Ο νεαρός Ολλανδός τόνισε: «Μου λείπουν οι δικοί μου, αλλά και οι φίλοι μου. Ωστόσο, τώρα μένω εδώ και θα προσπαθήσω να «χτίσω» το μέλλον μου στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, έχω τη στήριξη της οικογένειάς μου, αφού οι γονείς μου από την πρώτη στιγμή με ενθάρρυναν στην απόφασή μου να αφήσω την Ολλανδία και να δοκιμάσω την τύχη μου στη χώρα σας».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τραγωδία στον Πύργο: Νεκρός άνδρας που παρασύρθηκε από τρένο με το αυτοκίνητό του

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του το πρωί της Τρίτης σε τροχαίο που σημειώθηκε στην…

28 Μαΐου 2024

Εγκαταλελειμμένος

Εγκαταλελειμμένος μοιάζει ο χώρος του Ασύλου στη Γ. Δήμου. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, τα…

28 Μαΐου 2024

Διπλοπαρκάρισμα

Διπλοπαρκάρισμα στον πεζόδρομο της Κουταρέλια μεταξύ Δημητριάδος και Ερμού “συνέλαβε” προ ημερών ο φωτογραφικός φακός…

28 Μαΐου 2024

Συνελήφθη 60χρονος για ενδοοικογενειακή βία

Ακόμη ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, με μια 54χρονη να καταγγέλλει…

28 Μαΐου 2024

Παρέμβαση

Όμορφη εικαστική παρέμβαση σε τοίχο στο παρκάκι Ρ. Φεραίου με Σπ. Σπυρίδη. Πόσο πιο όμορφες…

28 Μαΐου 2024

Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ: Οι αναγκαίες αλλαγές στις ρυθμίσεις για τον καθαρισμό αστικών οικοπέδων

Σε επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια…

28 Μαΐου 2024