Τοπικά

Ένας νηπιαγωγός με έναν μαθητή στο Κεραμίδι – Με αναστολή λειτουργίας κινδυνεύει το νηπιαγωγείο “Θ”

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την αστυφιλία αποτυπώνεται στην περίπτωση του Κεραμιδίου ένα χωριό με 400 περίπου κατοίκους, όπου το Νηπιαγωγείο που λειτουργεί διαθέτει μόνο ένα νήπιο.
Και για την ερχόμενη σχολική χρονιά κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας, καθώς με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υπάρχει κάποιο άλλο παιδάκι που να φοιτήσει. Το επόμενο νήπιο που θα χρειαστεί φοίτηση στο Νηπιαγωγείο είναι για τη σχολική χρονιά 2017-2018.
Το Νηπιαγωγείο όπως και το Δημοτικό Κεραμιδίου θα είχαν κλείσει με τις συγχωνεύσεις του 2011 μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας, αν δεν υπήρχαν οι γεωγραφικοί παράγοντες που ισχύουν τώρα. Δηλαδή το Κεραμίδι βρίσκεται απομονωμένο στη δυτική πλευρά του Πηλίου και το κοντινότερο χωριό είναι τα Κανάλια σε μια απόσταση με το αυτοκίνητο γύρω στα 45 λεπτά. Επομένως είναι πολύ δύσκολο να μετακινούνται οι έξι μαθητές του Δημοτικού και το ένα νήπιο με αυτοκίνητο, μέσα σε ένα δύσκολο οδικό δίκτυο με στροφές και χιόνια και παγετό τον χειμώνα.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας το Νηπιαγωγείο Κεραμιδίου είναι αυτή τη στιγμή η σχολική μονάδα με το μικρότερο μαθητικό δυναμικό, καθώς φοιτά ένας μόνο μαθητής.
Για τη νηπιαγωγό που διδάσκει στο σχολείο, η διδασκαλία είναι ουσιαστικά σαν ιδιαίτερο μάθημα. Η ίδια έχει εμπειρία και από διδασκαλία σε τμήματα νηπιαγωγείου με πολύ περισσότερους μαθητές και όπως αναφέρει σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι μαθητές. Όλοι οι μαθητές είναι κερδισμένοι ανεξαρτήτως, πόσοι βρίσκονται σε ένα τμήμα, αρκεί οι ίδιοι να θέλουν να μάθουν και ο εκπαιδευτικός να έχει τη διάθεση να διδάξει.
Και είναι πολύ ευχάριστο που τα παιδιά εδώ στο Κεραμίδι θέλουν να μορφωθούν και έρχονται με χαρά στο σχολείο.
Στο νήπιο διδάσκονται όλα τα γνωστικά αντικείμενα που προβλέπονται στο διδακτικό πρόγραμμα και δείχνει μεγάλη θέληση για μάθηση.
Το Νηπιαγωγείο στεγάζεται στο κτίριο που βρίσκεται και το Δημοτικό Κεραμιδίου. Διαθέτει μια αίθουσα που είναι εξοπλισμένα με τα απαραίτητα παιδαγωγικά υλικά για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών.
Τα προηγούμενα χρόνια το Νηπιαγωγείο διέθετε λίγο περισσότερους μαθητές. Ωστόσο η δημογραφική γήρανση είναι έντονη, ενώ και οι νέοι είτε εγκαταλείπουν το χωριό για να ζήσουν αλλού, είτε δυσκολεύονται να κάνουν το βήμα για να δημιουργήσουν οικογένεια λόγω και της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Στην περιοχή η κύρια ενασχόληση είναι η αγροτική με έμφαση στην κτηνοτροφία, ενώ το καλοκαίρι πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και η περιοχή γεμίζει από επισκέπτες λόγω και της όμορφης παραλίας στο Καμάρι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το