ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ισόβια στον Ράντοβαν Κάρατζιτς

Κόσμος

Διπλή βράβευση για το Fashion City Outlet

Τοπικά

Μια δημοτική αρχή «θίασος»

Παραπολιτικά

κυκλο – φ – οριακα

Άρθρα

Τοπικά

Ένας νέος σύλλογος γεννήθηκε στο Παλιούρι

Πριν από έναν περίπου μήνα πήρε σάρκα και οστά ο Πολιτιστικός-Αναπτυξιακός Σύλλογος Παλιουρίου «Ο Άγιος Νικόλαος». Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Κώστας Σακαβάλας ανέλαβε την προεδρία του συλλόγου που μέχρι στιγμής αριθμεί 45 μέλη, με κοινό παρονομαστή την αγάπη που τους ενώνει για το Παλιούρι και τη λαχτάρα τους να «ζωντανέψουν» και πάλι τον οικισμό.
Το Παλιούρι γειτνιάζει με το Διμήνι, από το οποίο απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα. Στις μέρες μας ελάχιστες ψυχές ζούνε εκεί, με την τωρινή εικόνα του οικισμού να απέχει αρκετά από τις αναμνήσεις που κουβαλά από παιδί ο κ. Σακαβάλας. «Κάποτε το Παλιούρι ήταν γεμάτο ζωή, ενώ η κτηνοτροφία και η γεωργία ήταν οι δύο βασικές ενασχολήσεις των κατοίκων. Πιο παλιά το χωριό είχε αναπτύξει μονοκαλλιέργεια με τα αχλάδια. Καλλιεργούσαν εδώ μία συγκεκριμένη ποικιλία, τα αυγουστιάτικα. Γίνονταν και εξαγωγές. Έφευγαν με τα καΐκια μέχρι την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, αλλά και την Αίγυπτο ακόμη», είπε ο 62χρονος συνταξιούχος μαθηματικός, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους που το Παλιούρι εγκαταλείφθηκε σταδιακά: ««Το χωριό άρχισε να μαραζώνει μετά τον Εμφύλιο. Το γεωγραφικό σημείο του Παλιουρίου ήταν τέτοιο, που οι αντάρτες περνούσαν τακτικά από εδώ. Μετά από τη λήξη του Εμφυλίου, οι πιο πολλές αριστερές οικογένειες αναγκάστηκαν να φύγουν. Οι σεισμοί της δεκαετίας του ’50 έδωσαν τη χαριστική βολή. Τότε τα περισσότερα σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Σήμερα ο οικισμός βρίσκεται σε αδράνεια και λίγα σπίτια είναι κατοικήσιμα».

Πάντως, η ζωή δεν ήταν εύκολη για όσους ζούσαν στο Παλιούρι. Ο κ. Σακαβάλας είπε χαρακτηριστικά: «Πριν 50 χρόνια ακριβώς τέλειωσα το δημοτικό σχολείο. Τότε στο Παλιούρι, είχαν απομείνει περίπου15 παιδιά. Τις τρεις τελευταίες τάξεις στο Διμήνι τις έβγαλα. Ανεβαίναμε και κατεβαίναμε με τα πόδια από το Παλιούρι. Χειμώνα-καλοκαίρι. Δρόμος δεν υπήρχε, ούτε αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν. Καλά-καλά, ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπήρχε. Με λάμπες πετρελαίου μεγαλώσαμε. Τον δρόμο τον έφτιαξαν δεκαετία του ’90, επί θητείας του αείμνηστου Αντώνη Δελημήτρου. Τότε έγινε σιγά-σιγά ο δρόμος. Λίγο αργότερα συνδέθηκε το χωριό με τη ΔΕΗ και έγινε το δίκτυο άρδευσης. Άφησε σπουδαίο έργο στο Παλιούρι ο τότε κοινοτάρχης».
Εν έτει 2018, αρκετοί παλιοί κάτοικοι του Παλιουρίου αποφάσισαν να συστήσουν τον σύλλογο, ο οποίος φέρει την επωνυμία του Αγίου Νικολάου. Ο πρόεδρος του σωματείου αναφερόμενος στην καινούρια προσπάθεια που ξεκινά, επισήμανε τα εξής: «Το 1981 είχε γίνει πάλι ένας σύλλογος. Λειτούργησε κοντά στη μία 15ετία. Τώρα πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει μία νέα απόπειρα να συσπειρωθούμε. Αναγνώριση πήραμε πριν από έναν μήνα. Στις 11/6 κάναμε εγγραφή στο μητρώο συλλόγων του Πρωτοδικείου Βόλου. Σαράντα πέντε μέλη έχουμε στο ξεκίνημα. Ντόπιοι είμαστε οι περισσότεροι, αλλά υπάρχουν και 4-5 άτομα που έχουν από χρόνια κτήματα στο Παλιούρι. Για την ονομασία μας, δεν χρειάστηκε να το σκεφτούμε πολύ. Ο Άγιος Νικόλαος είναι σημείο αναφοράς για το Παλιούρι και όλοι είμαστε δεμένοι με την εκκλησία. Τα γραφεία του νέου συλλόγου θα στεγαστούν στο Ελαιοτριβείο Γαλάνη. Ο Δήμος Βόλου μας παραχώρησε τον χώρο, ο οποίος αναπαλαιώθηκε πριν από λίγα χρόνια και πλέον εκεί θα είναι η έδρα μας».

Βασικός στόχος των μελών του διοικητικού συμβουλίου πέρα από το να αποκτήσει «φωνή» και πάλι το Παλιούρι, παραμένει η εξεύρεση λύσης στο σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με τους δασικούς χάρτες. «Το χειρότερο απ’ όλα είναι η υπόθεση που προέκυψε για αρκετούς ιδιοκτήτες αγροτικής γης στο Παλιούρι με την ανάρτηση των δασικών χαρτών όπου εμφανίζονται ως «δασικές», αγροτικές εκτάσεις ή εκτάσεις με κατοικίες. Πέρυσι υποβάλλαμε ομαδική ένσταση στο Δασαρχείο ζητώντας την ορθή αποτύπωση των χαρτών, κοντά στις 180 υπογραφές συγκεντρώσαμε τότε. Σχεδόν τα 3/4 του Παλιουρίου φαίνονται ως… δάσος, παρότι έχουμε έγγραφα, με τα οποία αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η περιοχή ήταν αγροτική», κατέληξε ο κ. Σακαβάλας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το