Πολιτισμός

Ένας κρυμμένος θησαυρός στα σπίτια τού χθες σε έκθεση από τις «Αφέντρες των Αφετών»

«Οι Αφέντρες των Αφετών» είναι ένας Γυναικείος Πολιτιστικός – Επιμορφωτικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος που δημιουργήθηκε το 1990 με πρωτοβουλία της κ. Λίτσας Παρισάκη, ιδρύτριας και προέδρου μέχρι σήμερα. Μέσα στους στόχους του Συλλόγου είναι η φροντίδα για το παιδί, η αξιοποίηση της γυναίκας με επαγγελματικές γνώσεις, η διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων, η συντήρηση των παραδοσιακών χώρων.
Τα «Αφέτεια» είναι ένας θεσμός που περιλαμβάνει πολιτιστικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο χωριό, τους Αφέτες, με τη συνεργασία άλλων πολιτιστικών συλλόγων, του Δήμου Νοτίου Πηλίου και άλλων Δήμων της Μαγνησίας και εκτός.

Το όνειρο του Συλλόγου ήταν να αποκτήσει μια αξιοπρεπή στέγη, αλλά συγχρόνως να γίνει και έκθεση με «παραδοσιακά πηλιορείτικα τεχνήματα». Ο χώρος αυτός βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, στην «πλατεία αγάπης» όπως ονομάζεται, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Στην έκθεση υπάρχουν φωτογραφίες ανθρώπων που έζησαν στο χωριό, αντικείμενα και έπιπλα παλιά, εργαλεία αγροτικής ζωής, κεντήματα από προγιαγιάδες, γιαγιάδες, μανάδες, πορσελάνες, ασημικά, παραδοσιακές φορεσιές, πολύτιμα βιβλία από το 1820 μέχρι και σήμερα, βιβλία για τα παιδιά (στην αίθουσα θα λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και βιβλιοθήκη για τα παιδιά), ραπτομηχανές όπου κοριτσίστικα χέρια έφτιαχναν την προίκα τους, το ονομαστό κοπανέλι, το παλιό γραμμόφωνο με τους δίσκους των 78 στροφών, μπακίρια, είδη καθημερινής χρήσης της νοικοκυράς, λύχνοι και τόσα άλλα.
Ένας κρυμμένος θησαυρός στα σπίτια τού χθες που φύλαξαν με σεβασμό μέχρι σήμερα οι άνθρωποι, περνούν από τα μάτια των επισκεπτών και η γωνιά της αίθουσας με τις εικόνες και το αναμμένο καντήλι σκορπίζει ρίγη συγκίνησης.
Την «Έκθεση Παραδοσιακών Πηλιορείτικων Τεχνημάτων» μπορεί κανείς να επισκέπτεται κάθε Κυριακή, από το πρωί μέχρι το βράδυ και το Σάββατο το απόγευμα, κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2423033215 και 6989178681.
Η έκθεση αυτή θεωρείται μοναδική στο Νότιο Πήλιο και αξίζει τον κόπο να την επισκεφθεί κανείς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το