Τοπικά

Ένας ιερέας για 15 εκκλησίες στο Τρίκερι

Για πρώτη φορά είδε το Τρίκερι πριν περίπου 30 χρόνια, όταν ο πατέρας του διακόνησε στην περιοχή. «Από τότε αυτός ο τόπος μπήκε στην καρδιά μου και όνειρό μου ήταν να έρθω εδώ και να δραστηριοποιηθώ ως ιερέας. Και ευτυχώς ο Θεός μου έδωσε αυτή τη δυνατότητα».

Λόγια του π. Κωνσταντίνου Βαϊτσόπουλου, που εδώ και μερικά χρόνια είναι ο εφημέριος στο Τρίκερι, σε έναν τόπο με πολλές εκκλησίες και εξωκκλήσια.
Με πολλή προσπάθεια και πίστη ο ίδιος προσπαθεί να φροντίζει όλους τους ναούς, έχοντας και την στήριξη των ντόπιων.
«Στην επίβλεψή μου έχω 17 μικρούς και μεγαλύτερους ναούς, στους οποίους τελώ τη θεία λειτουργία, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ενώ σε συνεργασία με τους κατοίκους προσπαθούμε να τους φροντίσουμε και να τους συντηρούμε, όσο βέβαια αυτό είναι δυνατόν μέσα στην κρίση».
Ναοί με παράδοση, που κτίστηκαν εδώ και πολλά χρόνια, με ξεχωριστά κειμήλια, είναι εγκαταστημένοι στην ευρύτερη περιοχή του Τρικερίου, αποτελώντας πνευματικούς φάρους πίστης για τους κατοίκους.
Στο χωριό του Τρικερίου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδας, καθώς επίσης και οι ναοί του Αγίου Νικολάου στην πλατεία, των Αγίων Αναργύρων, της Αγίας Παρασκευής, της Παναγίας, ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Αθανασίου.
Επίσης στο λιμανάκι της Αγίας Κυριακής βρίσκεται ο φερώνυμος ναός, ενώ στο πανέμορφο νησί των Τρικέρων βρίσκονται τρεις εκκλησίες, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο Μοναστήρι, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στο κέντρο του οικισμού, αλλά και ο ναός του Αγίου Γεωργίου.
Επίσης στις Κότες βρίσκονται άλλοι δύο ναοί, ενώ ναός υπάρχει και στο νησί της Πρασούδας.
Το καλοκαίρι τελείται θεία λειτουργία, τουλάχιστον μία φορά το μήνα στο νησί και στην Αγία Κυριακή, ενώ στους χαιρετισμούς και στο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τελούνται διπλές Ακολουθίες στο χωριό Τρίκερι και στην Αγία Κυριακή.

Κατηχητικά
Ο ιερέας φροντίζει ώστε στο χωριό να πραγματοποιούνται όλες οι πνευματικές δραστηριότητες για παιδιά και ενήλικες, που συμβαίνουν και σε ενορία της πόλης.
«Στο χωριό λειτουργούμε κανονικά κατηχητικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημοτικού και εφήβους. Συνολικά συμμετέχουν 25 παιδιά και έφηβοι. Τα κατηχητικά λειτουργούν την Κυριακή το πρωί και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένα. Επίσης γίνονται κύκλοι μελέτης αγίας γραφής, τόσο στο χωριό, όσο και στην Αγία Κυριακή». Στην Αγία Κυριακή ο κύκλος μελέτης γίνεται κάθε Τετάρτη και συμμετέχουν τουλάχιστον δεκαπέντε γυναίκες. «Στο Τρίκερι και την ευρύτερη περιοχή, όπως στην Αγία Κυριακή, οι κάτοικοι είναι πολύ πιστοί. Με το που θα κτυπήσει η καμπάνα, αμέσως έρχονται στην εκκλησία», ανέφερε ο π. Κωνσταντίνος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργείς και να φροντίζεις τόσους πολλούς ναούς, που έχουν την δική τους ιστορία. Ωστόσο με τη βοήθεια των κατοίκων προσπαθούμε για το καλύτερο».

Δωρεά στον Άγιο Νικόλαο
Μάλιστα, επισήμανε πως πρόσφατα υπήρξε και μια σημαντική δωρεά για την ανακατασκευή της στέγης στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, στο χωριό του Τρικερίου, ο οποίος κτίστηκε πριν 200 χρόνια και αποτελεί πολύ ξεχωριστό θρησκευτικό μνημείο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το