Ελλάδα

Ένας gay γάμος στη Μονεμβασιά

zeyg;ari1

Ο 35χρονος Τζορτζ είναι Ελληνοκαναδός και ο 38χρονος Ντάνιελ είναι Ολλανδός. Ζουν στο Άμστερνταμ, γνωρίστηκαν πριν από 9 χρονιά κι έκτοτε κατάλαβαν ότι θα μείνουν μαζί για πάντα, όπως μου λένε χωρίς διάθεση υπερβολής – το πιστεύουν. Ο Νταν που είχε μεγαλώσει σε πιο προοδευτικό περιβάλλον αντιμετώπιζε πάντα με φυσικότητα το θέμα του γάμου και επιθυμούσε να κάνει οικογένεια κάποια στιγμή. Οι Έλληνες γονείς του Τζορτζ και η ομογένεια του Τορόντο, ένα σαφώς πιο συντηρητικό περιβάλλον, τον έκαναν να είναι πιο συγκρατημένος.   Φωτό: Adonis Kekidakis / Kollektiva   Το αρχικό πλάνο, όταν αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επισημοποίηση της πολυετούς σχέσης τους, ήταν να γίνει ο γάμος στην Ελλάδα. Ωστόσο, ακόμα κι αν έβρισκαν κάποιον να πραγματοποιήσει συμβολικά την τελετή, αυτή δεν θα είχε καμιά νόμιμη ισχύ, πράγμα που δεν επιθυμούσαν τα παιδιά. Έτσι αποφάσισαν να παντρευτούν στο Άμστερνταμ.

zeygari2

Το κομμάτι της Ελλάδας όμως δεν ήθελαν να το αφαιρέσουν τελείως, γιατί δηλώνουν ότι έχουν και οι δύο ιδιαίτερο δέσιμο με τη χώρα, την οποία επισκέπτονται συνέχεια. Γι’ αυτό και θα συνδύαζαν ένα κάλεσμα σε φίλους και συγγενείς για διακοπές στο ειδυλλιακό τοπίο της Μονεμβασιάς, όπου θα επαναλάμβαναν μια τελετή για συμβολικούς αυτή τη φορά λόγους και στη συνέχεια θα απολάμβαναν τις ομορφιές του τόπου και τις ανέσεις του resort με μια δεξίωση-πάρτι που θα κρατούσε μερικές μέρες.   Όπερ και εγένετο. Στις 5 Ιουλίου, ο Τζορτζ και ο Νταν παντρεύτηκαν (όχι «παντρεύτηκαν» με εισαγωγικά, όπως επεσήμανε πρόσφατα η Έλεν Ντε Τζενέρις στην εκπομπή της, αναφορικά με τους γκέι γάμους) με θρησκευτικό και πολιτικό γάμο. Μια εβδομάδα μετά, όλοι οι συγγενείς του Νταν, μερικοί από τους συγγενείς του Γιώργου και όλοι τους οι φίλοι διασκέδαζαν παρέα στο resort. «Θέλαμε να δείξουμε στους καλεσμένους μας ένα όμορφο κομμάτι της Ελλάδας» περιγράφουν. «Ακόμα και άνθρωποι που εκ πρώτης όψης μπορεί να φάνταζαν πιο συντηρητικοί, μας εύχονταν με ειλικρίνεια. Αν το δεις να συμβαίνει, καταλαβαίνεις πόσο φυσιολογικό είναι. Δεν μπορείς να επιτεθείς σε δύο ανθρώπους που τους ενώνει η αγάπη. Δεν έχεις λόγο να το κάνεις.

8_16

Η ζωή μας δεν διαφέρει σε τίποτα από όλους τους ανθρώπους που γνωρίζετε. Πηγαίνουμε κι εμείς καθημερινά στις δουλειές μας» μου αφηγούνται με αθωότητα. Τη διοργάνωση της δεξίωσης στην Ελλάδα ανέλαβαν οι Wedding experts in Greece, μια ομάδα που ανήκει σε πολυεθνική, η οποία διαθέτει γραφεία σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία εξειδικεύεται στα events σχετικά με τον τουρισμό αλλά και σε συνέδρια και άλλες διοργανώσεις, ενώ το ελληνικό παρακλάδι της αναλαμβάνει και γάμους. Το 95% του πελατολογίου τους είναι ξένοι, κυρίως από την Ευρώπη αλλά και την Αμερική ή τον αραβικό κόσμο, που θέλουν να παντρευτούν στα όμορφα τοπία της Ελλάδας και να συνδυάσουν την τέλεση του γάμου τους με τη δεξίωση, τα πάρτι και τις διακοπές των καλεσμένων.

13_8

Η wedding planner Κρίστι Λάγιου ασχολείται με αυτό το επάγγελμα εδώ και 21 χρόνια. «Τα δημοφιλέστερα μέρη της Ελλάδας που επιλέγουν οι περισσότεροι ξένοι είναι η Αθήνα, οι Σπέτσες, όλες οι Κυκλάδες, η Μονεμβασιά, το Ναύπλιο και τα Ζαγοροχώρια. Όλη η διαδικασία είναι tailor made και προσαρμόζεται ανάλογα με τις επιθυμίες του ζευγαριού. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι τρίτος προορισμός παγκοσμίως σε δημοτικότητα για την τέλεση ενός γάμου».  Ο γάμος του Ντάνιελ και του Τζορτζ ήταν ο πρώτος ομόφυλος γάμος που αναλαμβάνουν οι Wedding experts. «Έχω διοργανώσει και παραστεί σε πάρα πολλούς γάμους, με τις ιδιαιτερότητες και τα ευτράπελά τους.

21_2

Πραγματικά, αυτό που ξεχώρισα τη μέρα που ενώθηκαν αυτά τα δύο παιδιά ήταν το έντονα συγκινητικό κλίμα που ήταν διάχυτο ανάμεσα σε όλους τους καλεσμένους και μεταδόθηκε και σε εμάς» περιγράφει η κ. Λάγιου. Οι νεόνυμφοι επιβεβαιώνουν το ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα κατά τη διάρκεια της συμβολικής τελετής, όπου υπήρξαν οι καθιερωμένες ομιλίες από τους ίδιους και από τους κοντινούς τους ανθρώπους: «Έκλαιγαν όλοι, από τα ξαδέρφια μας, μέχρι τα παιδιά που εργάζονταν στο ξενοδοχείο». Ο Τζορτζ μου λέει με μικρό παράπονο ότι, δυστυχώς, οι δικοί του γονείς δεν παραβρέθηκαν γιατί η επικοινωνία τους δεν είναι καλή από τότε που αποφάσισε να παντρευτεί. Ωστόσο τους «εκπροσώπησε» άτυπα το «Greek soi» του.   Όσο για το αν πιστεύουν ότι η κίνησή τους έχει συμβολικό νόημα για την Ελλάδα της Χρυσής Αυγής του 6,28%, μου λένε το αυτονόητο – ότι απλώς πρέπει να αλλάξει άμεσα ο αντισυνταγματικός νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης και τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών.

47

Πηγή:lifo.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το