Κόσμος

Ένας Έλληνας για την ηγεσία των Γάλλων Σοσιαλιστών

Μετά τις παλινωδίες των τελευταίων ετών και την καταστροφική θητεία του Φρανσουά Ολάντ, το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται υπό διάλυση αναζητώντας νέα ταυτότητα και ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο πρώτος πολιτικός που μπαίνει στη μάχη ηγεσίας για το Σοσιαλιστικό κόμμα είναι… Έλληνας. Ο λόγος για τον Λικ Καρβουνά, ο οποίος είναι ο πρώτος βουλευτής που έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου.

Ο 46χρονος πολιτικός δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 την Πέμπτη «Σήμερα θέλω να συγκεντρώσω όλο τον κόσμο στο ίδιο σπίτι.Θα υποβάλλω προτάσεις, θα θέσω τα πάντα στο τραπέζι», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «το κόμμα πρέπει να αλλάξει εντελώς» διότι «έχει σταματήσει να δουλεύει».

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια ο Καρβουνά ήταν πιστός συνεργάτης του Βαλς, πήρε αποστάσεις από τον πρώην μέντορά του όταν εκείνος τάχθηκε στο πλευρό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Με αυτό τον τρόπο ο Καρβουνά πέρασε από τη δεξιά πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην αριστερή.

Ο 46χρονος πολιτικός έχει διατελέσει περιφερειακός σύμβουλος, γερουσιαστής και δήμαρχος της Αλφορβίλ. Σήμερα είναι ένας από τους 35 Σοσιαλιστές βουλευτές.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Καρβουνά έγινε και επισήμως Έλληνας, καθώς παρέλαβε το ελληνικό του διαβατήριο, ενώ δεν έχει κρύψει την αγάπη του για τη χώρα μας, όπου περνάει τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Η μητέρα του Καρβουνά ήταν Ελληνίδα, Αθηναία, η οποία πήγε στη Γαλλία σε ηλικία 24 ετών αφού παντρεύτηκε τον Ιωσήφ Καρβουνά. Ο πατέρας του Καρβουνά γεννήθηκε στο Παρίσι στο 13ο διαμέρισμα από Έλληνες γονείς μετανάστες από τη Σμύρνη.

«Όπως πολλοί, στα 46 μου χρόνια είχα ανάγκη να επιστρέψω στις ρίζες μου (…) Είμαι πολύ περήφανος και πολύ χαρούμενος», δήλωσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από: Liberation, Le Journal du Dimanche

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το