Τοπικά

Ένας διαφορετικός δρόμος σπουδών στο ΙΕΚ ΟΑΕΔ – Από φέτος και με αμειβόμενη πρακτική άσκηση

Έναν διαφορετικό δρόμο σπουδών ακολουθούν δεκάδες νέοι από τον Βόλο αποφασίζοντας να φοιτήσουν στις σχολές του ΙΕΚ ΟΑΕΔ της πόλης, να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και να μπορέσουν να στραφούν με μεγαλύτερη ελπίδα στην αγορά εργασίας. Το ενδιαφέρον για φοίτηση στο ΙΕΚ του ΟΑΕΔ Βόλου είναι και φέτος έντονο. Ενδεικτικά αρκετές θέσεις ήδη έχουν καλυφθεί και θεωρείται βέβαιο ότι σε λίγες μέρες τα τμήματα θα «κλειδώσουν» με τον απαιτούμενο αριθμό σπουδαστών.

Το ΙΕΚ στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του ΟΕΑΔ, επί της οδού Αθηνών, και έχει άνετους χώρους για την εκπαίδευση των σπουδαστών μέσα από τα εργαστήρια που διαθέτει.
Φέτος για πρώτη φορά θα λειτουργήσει και ειδικότητα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αφού φαίνεται πως η αγορά εργασίας ζητεί απόφοιτους που θα είναι καταρτισμένοι και θα γνωρίζουν την τέχνη του αρτοποιού και του ζαχαροπλάστη για να μπορούν να προσφέρουν.
Οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο πρώτο εξάμηνο στο ΙΕΚ, είναι οι εξής: Αρτοποιία-ζαχαροπλαστική, τεχνικός αισθητική μακιγιάζ, βοηθός βρεφονηπιοκοπίας, πληροφορική.
Ο διευθυντής του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Βόλου κ. Ναπολέων Κολοβός ανέφερε πως «αυτήν την περίοδο υποβάλλονται οι αιτήσεις τόσο από τους υποψήφιους που θέλουν να σπουδάσουν σε μία από τις προσφερόμενες ειδικότητες, όσο και από τους καθηγητές που επιθυμούν να διδάξουν.

Πρακτική άσκηση
Ο ίδιος επισήμανε πως «από φέτος προβλέπεται και πρακτική άσκηση για ένα εξάμηνο που θα είναι αμειβόμενη. Οι σπουδαστές θα λαμβάνουν το 80% του βασικού μισθού ανειδίκευτου εργάτη». Και συμπλήρωσε πως «υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους νέους να έρθουν να σπουδάσουν στις ειδικότητες του ΙΕΚ του ΟΑΕΔ. Η φοίτηση στο ΙΕΚ του ΟΑΕΔ είναι ένας άλλος δρόμος σπουδών, στο πλαίσιο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Μάλιστα αρκετοί απόφοιτοί μας ήδη εργάζονται σε διάφορες επιχειρήσεις ή έχουν ανοίξει και δικές τους επιχειρήσεις».
Ο διευθυντής του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Βόλου τόνισε πως «διαθέτουμε σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια που τροφοδοτούμενα με τα απαραίτητα υλικά, να γίνονται οι απαραίτητες ασκήσεις. Επίσης το διδακτικό προσωπικό είναι αξιόλογο με την απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία».
Η ειδικότητα της αισθητικής συμπεριλήφθηκε φέτος και στο παράλληλο μηχανογραφικό που συμπλήρωσαν φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων και ήδη έχει σταλεί στο ΙΕΚ η λίστα των δεκαπέντε ατόμων που πέτυχαν.

300 αιτήσεις από καθηγητές
Το ΙΕΚ του ΟΑΕΔ αναμένεται να προσλάβει φέτος 30 καθηγητές για να διδάξουν στις ειδικότητες. Το αξιοσημείωτο είναι πως συνολικά υπέβαλαν αίτηση περίπου 300 καθηγητές. Σημειώνεται πως πρόκειται για ωρομίσθιο διδακτικό προσωπικό που ανάλογα με το μάθημα και την ειδικότητα θα λάβει από μία μέχρι και περισσότερες ώρες.

Αναλυτικά το περιεχόμενο των ειδικοτήτων
Στο ΙΕΚ ΟΑΕΔ Βόλου θα λειτουργήσουν στο α’ εξάμηνο οι παρακάτω ειδικότητες:
-Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ:
Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Αισθητικής τέχνης και Μακιγιάζ» των ΙΕΚ παρέχει υπηρεσίες αισθητικής φροντίδας για το πρόσωπο ή/και το σώμα με φυσικά και τεχνητά μέσα, υπηρεσίες χαλάρωσης και ευεξίας, υπηρεσίες μακιγιάζ προσώπου και σώματος, υπηρεσίες περιποίησης, αποκατάστασης και καλλωπισμού νυχιών με φυσικά και τεχνητά μέσα και προωθεί καλλυντικά προϊόντα και μηχανήματα, καθώς και υπηρεσίες αισθητικής .
-Τεχνικός Η/Υ:

Επαγγελματικό περίγραμμα ειδικότητας:
Ο Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών μπορεί να διεκπεραιώνει υπεύθυνα και εμπρόθεσμα εργασίες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του, εργαζόμενος αυτόνομα ή ως μέλος ομάδας τεχνικών της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας.
-Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων:
Ο κάτοχος διπλώματος ΙΕΚ στην ειδικότητα «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων» έχει πιστοποιήσει τις επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες που τον καθιστούν ικανό να εργαστεί σε κέντρα προσχολικής αγωγής (βρεφονηπιακούς σταθμούς), καθώς και σε εξαρτημένες ή µη εργασίες σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ή σε κέντρα ειδικής αγωγής που φιλοξενούν βρέφη και νήπια ηλικίας 0-6 χρόνων, ιδιωτικούς ή του δημόσιου φορέα, σε συνεργασία με τον/την υπεύθυνο/η βρεφονηπιοκόμο ή νηπιαγωγό ή ειδικό παιδαγωγό.
-Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής:
Ο κλάδος της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς πυλώνες της βιομηχανίας τροφίμων. Το ψωμί αποτελεί βασικό συνοδευτικό κάθε γεύματος, ενώ το επιδόρπιο έρχεται να ολοκληρώσει το καθημερινό μας μενού με γευστικό τρόπο. Ο θεμελιώδης ρόλος των αρτο-ζαχαροπλαστικών σκευασμάτων στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες έχει επιβάλει την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες, αυξάνοντας σημαντικά τόσο τη ζήτηση, όσο και τις οικονομικές απολαβές του κλάδου. O απόφοιτος των ΙΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, ασχολείται με την παρασκευή άρτου, αρτοσκευασμάτων, γλυκών και εδεσμάτων κάθε είδους και μορφής, οργανώνει την παραγωγή τους στις αναγκαίες ποσότητες, σύμφωνα με τους αγορανομικούς και υγειονομικούς κανόνες. Εκτός της κλασικής αρτο-ζαχαροπλαστικής, που προσφέρει πληθώρα θέσεων εργασίας σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, εταιρείες catering κ.ά., ένας εξειδικευμένος Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλάστης έχει τη δυνατότητα να εργασθεί και στην τουριστική βιομηχανία, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. είναι 5 συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε 4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας.
Τo «Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων» κατατάσσει τους τίτλους σπουδών που αποκτώνται στη χώρα σε 8 Επίπεδα. Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που χορηγείται στους αποφοίτους ΙΕΚ μετά από πιστοποίηση, αντιστοιχεί στο 5ο από τα 8 επίπεδα.
Στο γ’ εξάμηνο σπουδών θα λειτουργήσουν οι εξής ειδικότητες:
Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.
Δικαίωμα κατάταξης στο γ’ εξάμηνο έχουν οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ, ΤΕΕ Β’ Κύκλου Σπουδών, ή άλλου ισότιμου τίτλου σπουδών, αντίστοιχης ειδικότητας, στις παρακάτω ειδικότητες, για τις οποίες θα λειτουργήσει γ’ εξάμηνο σπουδών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το