Ελλάδα

Ένας ανάπηρος σκηνοθέτης κατακεραυνώνει τον ναζισμό και αποκαθιστά την ιστορία

Το συγκλονιστικό κατηγορώ του ανάπηρου σκηνοθέτη και ακτιβιστή, Αντώνη Ρέλλα. “ΔΕΝ δίνουμε το χέρι μας στους δολοφόνους του Παύλου και του Σαχσάτ. ΔΕΝ αγκαλιαζόμαστε με τα ηγετικά στελέχη των ταγμάτων εφόδου που πραγματοποίησαν δολοφονικές επιθέσεις”

Τον Φεβρουάριο του 2013 ο πυρηνάρχη Σαλαμίνας της Χ.Α., Μιχάλης Παπαδημητρίου, εμφανιζόταν σε βίντεο που αποκάλυπτε τότε το “Έθνος” να επιδίδεται σε ένα κήρυγμα μίσους εστιάζοντας στις βασικές αρχές του Τρίτου Ράιχ περί “διαφύλαξης της φυλετικής καθαρότητας” και στην αναγκαιότητα της “ευγονικής”, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 275.000 αναπήρους.
Οι δηλώσεις αυτές είχαν γίνει τον Φεβρουάριο του 2013 στην τοπική οργάνωση Νίκαιας και λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Έλεγε μεταξύ άλλων: “Να δοθεί έμφαση στην προγενετική ιατρική και κυρίως και πάνω από όλα στην ευγονική δηλαδή στην έγκαιρη κρατική μέριμνα για γεννήσεις παιδιών υγιών και κατάλληλων να φέρουν επάνω τους τον τίτλο του πολίτη- οπλίτη έτσι ώστε να είναι πάντα έτοιμα να ακολουθήσουν τον δρόμο των προγόνων τους τους. Τη θυσία”.

Αν ανατρέξει κανείς στη διάρθρωση των ακροδεξιών και νεοναζιστικών ομάδων στην Ευρώπη, θα δει πως έχουν εντάξει στους θύλακες τους οικολογικούς τομείς, πτέρυγες ΑμεΑ κ.α. για να κρύψουν νεοφασιστικές τους ρητορικές πίσω από τέτοιες δράσεις ή κινήσεις παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Η Χ.Α. άλλωστε συνήθιζε και συνηθίζει να φοράει “πατριωτική” μπέρτα προσπαθώντας να αποσιωπήσει τις νεοναζιστικές της θέσεις.
Πριν λίγες ημέρες η Χρυσή Αυγή αποφάσισε να βραβεύσει τους παραολυμπιονίκες μας, με τον Παύλο Μάμαλο και άλλους νικητές που μας έκαναν να ανατριχιάσουμε τον Σεπτέμβρη, να φωτογραφίζονται με τον Κασιδιάρη, τον Παναγιώταρο και άλλα στελέχη της οργάνωσης που δικάζεται εδώ και μήνες.
Ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης, ανάπηρος και ο ίδιος και ακτιβιστής, με μια ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, μας υπενθυμίζει πως οι νοσταλγοί του Χίτλερ και της απολυταρχίας, αν μπορούσαν θα έστελναν εκείνους που βράβευσαν “για τα μάτια του κόσμου” στον Καιάδα.
“ΔΕΝ χαμογελάμε δίπλα τους, όταν εχουν επιτεθεί σε βουλευτές, συλλογικότητες, ΛΟΑΤΚΙ, ανάπηρους, πρόσφυγες κλπ”, γράφει.
“ΔΕΝ τους επιτρέπουμε να μας χρησιμοποιήσουν, όταν γνωρίζουμε ότι η Ναζιστικη Γερμανία από το 1939 έως το 1941 δολοφόνησε 275.000 ανάπηρους, βαφτίζοντάς τους ΑΝΑΞΙΟΥΣ ΓΙΑ ΖΩΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ απέναντί τους από τον Απρίλιο του 2015, μετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια να καταδικαστεί το ναζιστικό μόρφωμα στη χώρα μας, όχι μονο για τα εγκλήματά του, αλλά και για την ιδεολογία του που θέλει τους “ανάξιους για ζωή” να εξαφανίζονται, να δολοφονούνται, να στειρώνονται, να γίνονται πειράματα για το καλό της Άρειας φυλής. Είναι τουλάχιστον παράδοξο Παραολυμπιακοί αθλητές να εμφανίζονται σε φωτογραφίες μαζι με τους ηγέτες της ναζιστικής συμμορίας που παριστάνουν τους βουλευτές. Κάνατε το ΑΔΥΝΑΤΟΝ δυνατό φίλοι/ες Παραολυμπιακοί αθλητές/τριες”, σημειώνει μεταξύ άλλων.
Οι θετικές διακρίσεις έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και αποτελέσματα με κάθε άλλη μορφή διάκρισης

Ο Αντώνης Ρέλλας δεν “χαρίζεται” και δικαίως καταφέρεται εναντίον της Πολιτείας. “Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τους/τις Έλληνες/ίδες παραολυμπιονίκες, παραδεχόμενος τον παγωμένο χρόνο και τη ΜΗ απορρόφηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για τους/τις ανάπηρες/ους”. Και κλείνει τονίζοντας πως ο αγώνας για την αξιοπρέπεια των αναπήρων και την απόδοση δικαιοσύνης, θα συνεχιστεί.
Η ανακοίνωση του Αντώνη Ρέλλα όπως ακριβώς αναρτήθηκε στο προσωπικού του προφίλ στο Facebook:

“Δήλωση του μέλους της Κίνησης Χειραφέτησης αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ και μάρτυρα της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α. Αντώνη Ρέλλα αναφορικά με την τιμητική εκδήλωση στην Βουλή για τους Έλληνες Παραολυμπιακούς αθλητές και αθλήτριες:
Όταν ο νόμος της σιωπής που επικρατεί στο χώρο της αναπηρίας αναφορικά με διαχρονικές επιθέσεις των ναζιστών σε ανάπηρες/ους μετατρέπεται σε ευκαιρία για να πέσουμε από τα σύννεφα, όταν στα πλαίσια της φιέστας στη μη προσβάσιμη Βουλή των Ελλήνων, ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τους/τις Έλληνες/ίδες παραολυμπιονίκες, παραδεχόμενος τον παγωμένο χρόνο και τη ΜΗ απορρόφηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για τους/τις ανάπηρες/ους, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ότι η “ακόμα και η αναπηρία μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη” προσβάλλοντας κατάφωρα περίπου 1.000.000 ανάπηρες/ους με την άγνοιά του, όταν οι ναζί βρίσκουν την ευκαιρία να βγάλουν φωτογραφίες με την “πιο δυνατή ομάδα”-όπως μας βομβάρδισε ο θεός του τζόγου ΟΠΑΠ μέσα απο το ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΟ σποτ του “ΑΔΥΝΑΤΟΝ” -ξεπλένοντας για τα μάτια του κόσμου τη σχέση του ναζιστικού μορφώματος με αυτά που πραγματικά πιστεύει για ό,τι διαφέρει απο το πρότυπο του οπλίτη-στρατιώτη.
ΟΤΑΝ ολα αυτά συμβαίνουν δίχως την παραμικρή απάντηση, την παραμικρή αντίσταση, διχως αντίλογο, ΤΟΤΕ οι ναζιστές εμφανίζουν ΜΕΣΑ στη Βουλή “εκπρόσωπο” ανάπηρο εθνικιστή για να σπεκουλάρουν τη δημοκρατία και να αλλοιώσουν τον κοινωνικο μας ρόλο.
ΔΕΝ δίνουμε το χέρι μας στους δολοφόνους του Παύλου και του Σαχσάτ. ΔΕΝ αγκαλιαζόμαστε με τα ηγετικά στελέχη των ταγμάτων εφόδου που πραγματοποίησαν δολοφονικές επιθέσεις στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τους Αιγύπτιους ψαράδες.
ΔΕΝ χαμογελάμε δίπλα τους, όταν εχουν επιτεθεί σε βουλευτές, συλλογικότητες, ΛΟΑΤΚΙ, ανάπηρους, πρόσφυγες κλπ.
ΔΕΝ τους επιτρέπουμε να μας χρησιμοποιήσουν, όταν γνωρίζουμε ότι η Ναζιστικη Γερμανία από το 1939 έως το 1941 δολοφόνησε 275.000 ανάπηρους, βαφτίζοντάς τους ΑΝΑΞΙΟΥΣ ΓΙΑ ΖΩΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ απέναντί τους από τον Απρίλιο του 2015, μετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια να καταδικαστεί το ναζιστικό μόρφωμα στη χώρα μας, όχι μονο για τα εγκλήματά του, αλλά και για την ιδεολογία του που θέλει τους “ανάξιους για ζωή” να εξαφανίζονται, να δολοφονούνται, να στειρώνονται, να γίνονται πειράματα για το καλό της Άρειας φυλής. Είναι τουλάχιστον παράδοξο Παραολυμπιακοί αθλητές να εμφανίζονται σε φωτογραφίες μαζι με τους ηγέτες της ναζιστικής συμμορίας που παριστάνουν τους βουλευτές.
Κάνατε το ΑΔΥΝΑΤΟΝ δυνατό φίλοι/ες Παραολυμπιακοί αθλητές/τριες.
Αναμένουμε τις θέσεις του λεγόμενου εθνικού αναπηρικού κινήματος, τις παραιτήσεις της ανεκδιήγητης Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και απαιτούμε τη δημόσια συγνώμη για την απρέπεια των παραολυμπιακών αθλητών. Δεν μπορεί η Βούλα Παπαχρήστου να αποβάλλεται για τα ρατσιστικά ανέκδοτά της και να επιβάλλεται ο νόμος της σιωπής για την “πιο δυνατή ομάδα”.
Οι θετικές διακρίσεις έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και αποτελέσματα με κάθε άλλη μορφή διάκρισης.
Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια των αναπήρων, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την απόδοση δικαιοσύνης.
ΔΕΝ ξεχνάμε.
ΔΕΝ συγχωρούμε.
ΔΕΝ ησυχάζουμε.
Αντώνης Ρέλλας
Σκηνοθέτης – ανάπηρος ακτιβιστής”

Ποιος είναι ο Αντώνης Ρέλλας

Ο Αντώνης Ρέλλας γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Τον Ιούνιο του 1989 αποφοίτησε από τα Τ.Ε.Ε. Πληροφορικής με την ειδικότητα του προγραμματιστή-αναλυτή. Το 1993 αποφοίτησε από την σχολή κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου με το δίπλωμα της σκηνοθεσίας. Την ίδια χρονιά μετά από τροχαίο ατύχημα έχασε το αριστερό του πόδι και την ικανότητα κίνησης του αριστερού χεριού.
Εργάστηκε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 από το 1990 μέχρι το 2005 αρχικά ως βοηθός σκηνοθέτης στα τμήματα ειδήσεων, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών. Από το 1998 έως το 2005 εργάστηκε στο τμήμα on air promotion/trailers ως σκηνοθέτης μοντέρ. Έχει σκηνοθετήσει δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, ζωντανά προγράμματα.
Ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία της πρώτης εκπομπής σε ιδιωτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας στις 17 Σεπτεμβρίου του 1994, με θέμα την αναπηρία. Ακολούθησαν ρεπορτάζ, έρευνες αλλά και παρεμβάσεις σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης με στόχο την ορθή απεικόνιση των θεμάτων αναπηρίας με διευρυμένη κοινωνική αντίληψη. Αρθρογραφεί σε blogs και σε social networks.
Ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει την ταινία μικρού μήκους “Το καρφί” (1992) και τα ντοκιμαντέρ “Είμαι ζωντανός” (1997), το βραβευμένο ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία “Αιγαίου κύματα” (2005) που εκπροσώπησε επίσημα την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ και το ντοκιμαντέρ “Καλλίστη θύρα” (2006).
Επίσης, πολλές δημιουργίες του έχουν προβληθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μουσικά video, πειραματικά video, ψηφιακά εικαστικά για χρήση σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Το 2005 σκηνοθέτησε τη μουσική παράσταση “anthropometry” του Κωνσταντίνου Βήτα στο syhch festival. Τον Απρίλιο του 2001 παρακολούθησε σεμινάρια στο B.B.C Training Center με αντικείμενα την ψηφιακή άρμοση εικόνας στα συστήματα της AVID.
Επίσης, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, της Ομοσπονδίας Αθλητών με Αναπηρία και ιδρυτικό μέλος του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Σπάρτακος. Το 2007 συμμετείχε στην δημιουργία του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία ‘Emotion Pictures Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία’ που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Στο Emotion Pictures διατήρησε τον τίτλο του ειδικού συμβούλου έως το 2009, όπου και παραιτήθηκε. Το 2011 σκηνοθέτησε την παράσταση “Πεδίον Ολισθηρόν” για το χοροθέατρο Δαγίπολη.
Είναι ακτιβιστής και οργανώνει δράσεις που αφορούν την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες. Διατέλεσε συνεργάτης του δήμου Χαλανδρίου σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, της Κίνησης Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία: Μηδενική Ανοχή και σύμβουλος του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος. Έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα Μ.Μ.Ε. θέματα αναπηρίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συμμετέχει ως ομιλητής στα σεμινάρια επιμόρφωσης του εθνικού αναπηρικού κινήματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το