Τοπικά

Ένας Αμερικανός που ζει στα Λεχώνια κρατά στα χέρια του την ιστορία της Ελλάδας “Θ”

NOMISMATA SYLEKTHS 3

Η διαδικασία συλλογής νομισμάτων είναι ένα χόμπι που ανέκαθεν γοήτευε δεκάδες ανθρώπους κυρίως εκείνους, που ερευνούν την ιστορία. Χαρακτηρίζεται ως εποικοδομητική απασχόληση, μια και η μελέτη του κάθε νομίσματος όσον αφορά στην προέλευση, στις παραστάσεις, στο μέταλλο, στο  νομισματοκοπείο κ.λ.π., συνδέεται με την ιστορία, την γεωγραφία, την πολιτική, τις καλές τέχνες και την λογοτεχνία. Πολλά νομίσματα κυρίως τα αρχαία, αλλά και σύγχρονα αποτελούν έργα τέχνης, πραγματικά αριστουργήματα σε μικρογραφία.

Τα νομίσματα, εκτός από μέσα συναλλαγής και έργα τέχνης, αποτελούν σε ορισμένες περιπτώσεις, για τους ερευνητές και πολύτιμη πηγή πληροφοριών κυρίως ιστορικών, πολλές από τις οποίες δεν θα μας ήταν γνωστές αν δεν ήταν αποτυπωμένες πάνω σε κάποιο νόμισμα.

Καθοριστικό ρόλο στην αγοραστική αξία ενός νομίσματος παίζει η σπανιότητα του. Υπάρχουν νομίσματα από τα οποία κατασκευάστηκε ένα μόνο κομμάτι, ή έχει διασωθεί μόνο ένα. Ανεξαρτήτως από την χρονολογία κοπής, τα νομίσματα αυτά έχουν τεράστια αξία.

Νομίσματα που «μιλούν» για την ιστορία της χώρας έχει στη συλλογή του ο Panty Blaning. Είναι αμερικανός, ζει από 27 χρόνων στην Ελλάδα, έχει εγκατασταθεί στα Λεχώνια και η συλλογή του αριθμεί περισσότερα από 6000 νομίσματα.

NOMISMATA SYLEKTHS 3

Είναι συλλέκτης από 6 ετών και σήμερα είναι 66 , ενώ τα νομίσματα της συλλογής του προέρχονται από όλες τις χώρες του κόσμου.

Γνώρισε την ελληνική ιστορία από τα νομίσματα της χώρας και  το παλιό από την ελληνική συλλογή είναι του 1879 με τον Γεώργιο των Α΄. Νόμισμα τους ενός λεπτού.

Με πολύ κόπο και προσπάθεια, με αρκετή τύχη και τη δαπάνη χρημάτων γυρίζει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό για να εμπλουτίσει τη συλλογή του, όπως τονίζει,

Νομίσματα που «μιλούν» αποκαλύπτοντας το πέρασμα του Καποδίστρια, του Όθωνα μέχρι τα χρόνια της Β’ ελληνικής Δημοκρατίας.

Δραχμές του 1930 με τον Ποσειδώνα και τη Δήμητρα.  Μικροί θησαυροί στα χέρια του.

Τη συλλογή του δεν την πουλά, παρότι σπάνια νομίσματα, όπως για παράδειγμα ένα ασημένιο τάλιρο του Οθωνα (1833) κοστίζει σήμερα 350-400 ευρώ, μια ασημένια δραχμή του Γεωργίου (1873) κοστίζει 150 ευρώ, ενώ ένα χρυσό 20άρικο του Γεωργίου (1884) γύρω στα 200 ευρώ.

Έχει στην κατοχή του τα νεότερα χαλκονικέλινα νομίσματα της Δημοκρατίας (1926-1930) και του Βασ. Παύλου (1954-1965). Πρόκειται για νομίσματα τα οποίο κοστίζουν 1.500-1.700 ευρώ, σύμφωνα με τους εκτιμητές.

NOMISMATA 2

Έχει επίσης στην κατοχή του αναμνηστικές εκδόσεις όπως το ελληνικό 2ευρω του Ολυμπιακού Δισκοβόλου, το οποίο κυκλοφόρησε το 2004 στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και την  τακτική έκδοση του 2ευρω, η «Αρπαγή της Ευρώπης», που κυκλοφόρησε σε αναμνηστική θήκη από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στη Γερμανία σήμερα ένα τέτοιο νόμισμα πουλιέται 60 ευρώ και η τιμή συνεχώς ανεβαίνει.

Τα νομίσματά του τα φυλά σε θήκες.

«τα διατηρώ σε πολύ καλή κατάσταση και τα συντηρώ για να μην υπάρχουν αλλοιώσεις, διότι κάποια θα είναι αρκετά παλιά και ενδεχομένως να αρχίσουν να έχουν αλλοιώσεις στο χρώμα τους»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το