Πολιτισμός

Ένας άλλος, λιγότερο γνωστός, Κώστας Ζημέρης

 

Ήταν πολύ γνωστός για τις φωτογραφίες του και τη ζωγραφική του. Λίγοι όμως ξέρουν πως ο Κώστας Ζημέρης είχε και μία ασχολία λιγότερο γνωστή στους πολλούς. Οι εφευρέσεις ήταν μία από τις ασχολίες του και σήμερα στη «Θ» τις παρουσιάζει ο μικρότερος εγγονός του, ο πολιτικός μηχανικός και ιδιωτικός υπάλληλος στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας Κώστας Ζημέρης. Ο ίδιος έχει στην κατοχή του ένα πλούσιο αρχείο από τον παππού του με εφευρέσεις με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.


Ας τη γνωρίσουμε:
-Μία από τις εφευρέσεις του Κώστα Ζημέρη ήταν η ανακάλυψη του φίλτρου πριν ακόμα το ανακαλύψουν οι καπνοβιομηχανίες. Ο Κώστας Ζημέρης είχε φτιάξει φίλτρα, σε δύο συσκευασίες, η μία σε μπλε χρώμα και η άλλη σε κόκκινο, ενώ έφερε πάνω την ονομασία «Filkot» (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 8962).
-Ο Κώστας Ζημέρης είχε ανακαλύψει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με την ονομασία «Μανώβρα», για το οποίο είχε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που μοιάζει με αυτό του κύβου του Ρούμπικ, όμως είναι σε οριζόντια μορφή. Ένα μεταλλικό τετράγωνο με 16 κουτάκια, από τα οποία το ένα κουτί είναι κενό. Με τη μετακίνησή τους βάζοντάς τα με τη σειρά από το 1 έως το 16 (ήταν αριθμημένα), σχηματιζόταν από την πίσω πλευρά του μεταλλικού τετραγώνου ένα γνωμικό (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 5.121).
-Ένα ακόμα επιτραπέζιο παιχνίδι, με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ήταν ο Κλύδονας (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 5125).
-Το «Τρίγωνον, το ιδεώδες οικογενειακό παιγνίδι» ήταν ένα ακόμα επιτραπέζιο παιχνίδι με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με τρυπήματα (διάτρητα), τα οποία κόβονταν, έπαιζαν οι παίκτες και μετά το πετούσαν, στο οποίο υπήρχαν και οδηγίες για το παιχνίδι (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας 5121).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το