Κόσμος

Ένας 32χρονος Έλληνας ομογενής σε υψηλή θέση στην κυβέρνηση Τραμπ

Είναι 32 ετών και εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται στην υψηλότερη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο λόγος για τον Ελληνοαμερικανό Μάικλ Κράτσιος ο οποίος θα είναι ο νέος Επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας των ΗΠΑ (United States’ Chief Technology officer, CTO).
Την ανακοίνωση της τοποθέτησής του έκανε η εταιρεία συμβούλων και λόμπιστ των ΗΠΑ Manatos & Manatos. Η έγκριση της τοποθέτησής του έγινε από την αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ.

«Η μητέρα μου και ο παππούς μου ήρθαν στις ΗΠΑ από τη γενέτειρά τους Ελλάδα σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Μου ενστάλαξαν αυτή τη διαρκή αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο. Και πιστεύω πως ο εναγκαλισμός της τεχνολογικής καινοτομίας, η δημιουργία νέων τεχνολογιών στην Αμερική και η διαμόρφωσή τους με αμερικανικές αξίες, θα μας οδηγήσουν σε ένα πιο ισχυρό μέλλον», είπε ο Κράτσιος σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα».

Ο κ. Μιχάλης Τζον Κοτσακάς Κράτσιος (Michael John Kotsakas Kratsios), όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» γεννήθηκε στο Σαλίσμπουρι του Μέριλαντ, πατρίδα της γνωστής οικογένειας Σαρμπάνη (Sarbanes), του πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη (Paul Sarbanes) και του μέλους του Κογκρέσου Τζον Σαρμπάνη (John Sarbanes). Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον το 2008 και έλαβε Βραβείο στις Ελληνικές Σπουδές (Hellenic Studies Senior Thesis Prize).

Η μητέρα του Μαρία, μετανάστευσε στις ΗΠΑ από το νησί της Χίου. Ο παππούς του, πατέρας του πατέρα του, Τζον, μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Καστοριά. Μεγάλωσε μιλώντας ελληνικά στο σπίτι, τα οποία μιλά άπταιστα.
Ο Μάικλ Κράτσιος προτάθηκε από τον Πρόεδρο στις 4 Απριλίου 2019 ως «CTO» των ΗΠΑ και Βοηθός Διευθυντή του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής (Associate Director of the Office of Science and Technology Policy, OSTP).

Ο κ. Κράτσιος, υπηρέτησε ως αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου.
Υπήρξε ο βασικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα Τεχνολογίας και εκπρόσωπος σε επίπεδο Υπουργού για τις ΗΠΑ σε διεθνείς συναντήσεις, όπως η G7 και η G20.
Καθοδήγησε μία ομάδα συμβούλων στρατηγικής για την πολιτική και τις προτεραιότητες των ΗΠΑ σε ένα εύρος τεχνολογικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων: Τεχνητή Νοημοσύνη, μη επανδρωμένα πτητικά συστήματα, αυτόνομα οχήματα, κβαντική υπολογιστική, τηλεπικοινωνίες, ευρυζωνικότητα εκτός πόλεων, επιχειρηματικότητα, ψηφιακή οικονομία, κυβερνοασφάλεια, προηγμένη κατασκευαστική και εκπαίδευση STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το