Τοπικά

Έναν παράδεισο από καναρίνια… διατηρεί ο Παναγιώτης Μαυρογένης στη Σούρπη “Θ”

ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1

Το δικό του παράδεισο έχει δημιουργήσει 47χρονος Αλμυριώτης. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Μαυρογένη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μία ξεχωριστή σχέση με τα πανέμορφα πτηνά και από πέρυσι λειτουργεί εκτροφείο καναρινιών στη Σούρπη. Στη συλλογή του αριθμεί 250 πουλιά και το εκτροφείο του πλημμυρίζει από δεκάδες χρώματα, αλλά και το μελωδικό κελάιδισμα των καναρινιών του.

Πριν από ένα χρόνο πήρε την απόφαση και άρχισε να εκτρέφει καναρίνια. Έτσι από τα κλουβιά που διατηρούσε στη βεράντα του σπιτιού του στον Αλμυρό, την περασμένη άνοιξη βρέθηκε στη Σούρπη, όπου μετακόμισε οικογενειακώς και παράλληλα δημιούργησε το χώρο που φιλοξενεί εκατοντάδες, πλέον, πτηνά.

ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1
Η ενασχόλησή του δεν μετράει παρά ελάχιστα χρόνια, ωστόσο ο κ. Μαυρογένης δεν έκρυψε τη μεγάλη ευχαρίστηση που νιώθει με το νέο κεφάλαιο που άνοιξε στη ζωή του. «Με καναρίνια εκθεσιακού τύπου ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια. Φυσικά η αγάπη μου για τα πουλιά γενικότερα μετράει πολλά χρόνια, από την εποχή που ήμουν παιδί. Κάποια στιγμή, λοιπόν, πριν από μία τριετία, βρέθηκα σε μία έκθεση στην Αθήνα και με τα όσα αντίκρισα εκεί, πήρα την απόφαση να ασχοληθώ πιο σοβαρά. Ο περισσότερος κόσμος έχει μία λανθασμένη αντίληψη για τα συγκεκριμένα πουλιά και αρκετοί θεωρούν πως υπάρχουν μόνο κίτρινα καναρίνια. Όμως σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταγραφεί γύρω στις 1.000 ράτσες. Άπειροι οι συνδυασμοί τους, τόσο από άποψη μεγέθους, όσο και τα χρώματα του φτερώματος και τους ήχους που βγάζουν όταν τραγουδάνε. Ο διαχωρισμός γίνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες, που έχουν να κάνουν με τον τύπο θέσης, το χρώμα και τη φωνή τους», θα πει ο Αλμυριώτης εκτροφέας, για να καταλήξει: «Καθημερινά αφιερώνω πολλές ώρες για τη φροντίδα των καναρινιών. Παρατηρώ κάθε πουλί ξεχωριστά, την κάθε στιγμή του. Είναι κάτι που με ευχαριστεί απόλυτα, ενώ εκείνο που με χαροποιεί περισσότερο είναι ότι έχω κοντά την οικογένειά μου. Ειδικά στη γυναίκα μου αξίζει με το παραπάνω ένα από τα μετάλλια που έχω πάρει, αφού με στηρίζει απόλυτα».

ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 2
Το θαύμα της ζωής πολλές φορές χωράει στην παλάμη ενός χεριού. Στη φωτογραφία ο Παναγιώτης Μαυρογένης ταϊζει ένα νεοσσό

Στη συνέχεια συνόψισε τους κανόνες που πρέπει να τηρεί κάποιος που ενδιαφέρεται να εκθρέψει καναρίνια, επισημαίνοντας: «Οι βασικότερες συμβουλές συνοψίζονται στην τήρηση των τριών παραγόντων «Χ»: Χρόνο, χώρο και χρήμα. Πρόκειται για μία ασχολία που απαιτεί πολύωρη απασχόληση σε καθημερινή βάση, εάν φυσικά επιθυμείς να έχεις ένα υψηλό επίπεδο, αλλά και μελέτη π.χ. πάνω στη γενετική. Κατ’ επέκταση αυτό συνεπάγεται πως είναι απαραίτητο να εξασφαλίζουμε τον κατάλληλο χώρο, ώστε τα πουλιά να μεγαλώνουν κάτω από ιδανικές συνθήκες. Όσον αφορά στο θέμα του κόστους, τα χρήματα που θα διαθέσει ένας εκτροφέας έχουν να κάνουν με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα την εύρεση των κατάλληλων γεννητόρων, αλλά και την προμήθεια ποιοτικών τροφών για τα πουλιά».
Έπειτα ο κ. Παναγιώτης Μαυρογένης μίλησε για την ένταξή του στο Λαρισαϊκό Σύλλογο Καναρινόφιλων, που δραστηριοποιείται στο γειτονικό νομό, τονίζοντας: «Ο σύλλογος αριθμεί γύρω στα 150 μέλη. Μέχρι πρότινος ήταν ο μοναδικός στη Θεσσαλία, αλλά πρόσφατα ιδρύθηκε νέο σωματείο με έδρα την Καρδίτσα. Ανήκουμε στην Ελληνική Ορνιθολογική Ομοσπονδία, μία από τις δύο ομοσπονδίες που συναντούμε στο χώρο. Τα πλεονεκτήματα της ένταξης σε κάποιο αναγνωρισμένο σύλλογο είναι αρκετά. Η βοήθεια που έχουμε από το σωματείο και την ομοσπονδία είναι μεγάλη, ενώ θέλω να σημειώσω και την άμιλλα μεταξύ συναδέλφων».
Κλείνοντας ο 47χρονος ιδιωτικός υπάλληλος κατέθεσε τις εμπειρίες του από τις διακρίσεις που έχει πετύχει μέσα από τη συμμετοχή του σε εκθέσεις και πανελλήνιους διαγωνισμούς: «Χρειάζεται εντατική προετοιμασία για να ξεχωρίσεις σε μια πανελλήνια διοργάνωση. Απαιτούνται πολλές γνώσεις, αλλά και προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια. Επίσης πέρυσι έλαβα μέρος για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στην Ολλανδία. Συναρπαστική εμπειρία και φυσικά τεράστιος ο ανταγωνισμός. Συμμετείχαν πάνω από 20.000 πουλιά, με την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ιταλία, να είναι οι χώρες που έχουν την πρωτοκαθεδρία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το