Άρθρα

Εναλλακτικός τουρισμός και οικονομική ανάπτυξη

Του Θανάση Κουντουρά

ΜΕΡΟΣ Β’ (Συνέχεια)

 Β. Πολιτιστικός – Αρχαιολογικός και Θρησκευτικός Εναλλακτικός Τουρισμός

 * Οι παραδοσιακοί οικισμοί και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε όλα τα χωριά του Πηλίου (π.χ. Πορταριά, Μακρινίτσα, Άγιος Λαυρέντιος, Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Βυζίτσα, Μηλιές κ.λπ.).

* Οι νεολιθικοί οικισμοί Σέσκλου και Διμηνίου, η αρχαιότερη πόλη της Θεσσαλο-μαγνησίας Ιωλκός (στην περιοχή του σημερινού Βόλου), οι αρχαιολογικοί χώροι της αρχαίας Δημητριάδας, των Φθιώτιδων Θηβών (στη σημερινή Ν. Αγχίαλο) της αρχαίας Άλου (στην περιοχή Κεφάλωση Αλμυρού), το Κάστρο του Βόλου (μέσα 6ου μ.Χ. αιώνα), στον λόφο Γορίτσας (τα τείχη αρχαίας πόλης), ο αρχαιολογικός χώρος των Φερών (σημερινός Βελεστίνος) κ.λπ.

* Τα Μοναστήρια και οι παλιές εκκλησίες (π.χ. Ι. Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς, Ι. Μονή Κάτω Ξενιάς, Ι. Μονή Ταξιαρχών στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας, Ι. Μονή Αγ. Λαυρεντίου, στον Άγιο Λαυρέντιο, Ι. Μονή Αγ. Τριάδας στην Άνω Γατζέα, Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Συκή, Ι. Μονή Φλαμουρίου (16ου αιώνα), η εκκλησία των Ταξιαρχών, με τη σπάνια ακουστική, στις Μηλιές, το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδας, στην Πορταριά κ.λπ.

* Τα πολλά Μουσεία (π.χ. «Αθανασάκειο, Αρχαιολογικό Βόλου, Αρχαιολογικό Αλμυρού, της Πόλης του Βόλου, Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας, Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα (του Ιδρύματος Τραπέζης Πειραιώς), Εντομολογικό Αθανασίου Κουτρούμπα (γεωπόνου – ιδιωτικό), Προπολεμικής Μεταξουργίας Ετμετζόγλου στη Ν. Ιωνία κ.λπ.).

* Οι «δρόμοι της Φάμπρικας» στον Βόλο (π.χ. το εργοστάσιο μηχανημάτων «Γκλαβάνη» (1896), τα εργοστάσια υφαντουργίας «Παπαγεωργίου» (1905), και «Μουρτζούκου» (1908), το Πλινθοκεραμοποιείο «Τσαλαπάτα» (1925), το εργοστάσιο τσιγάρων «Ματσάγγου» (1925), οι καπναποθήκες «Σπίρερ», η Ηλέκτρική Εταιρεία Βόλου (1911) κ.λπ.

ΟΛΑ αυτά και όχι μόνον, ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ μερικά από τα κυριότερα «στοιχεία» της Πολιτιστικής Αρχαιολογικής, Θρησκευτικής και βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου μας. Σ’ όλα αυτά τα πολιτιστικά κληροδοτήματα εκφράζονται και αποτυπώνονται: Τρόποι ζωής, τεχνικές μέθοδοι, αισθητικές προτιμήσεις, καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά ρεύματα, πολύ αξιόλογες μουσιακές συλλογές, οι «Φάμπρικες» της βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης του παρελθόντος στην περιοχή του Βόλου κ.λπ.

Η αρχαία ελληνική κληρονομιά του τόπου μας από τη Νεολιθική εποχή μέχρι την εποχή του Ρήγα Βελεστινλή και αργότερα, φανερώνει τη μεγάλη σημασία της, για μια ακόμη καλύτερη και μεγαλύτερη αξιοποίηση αυτού του τουριστικού «πλούτου» της στεριανής Μαγνησίας.

Η μοναδικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο των Νεολιθικών οικισμών Διμηνίου και Σέσκλου. Η μυθολογική πραγματικότητα της Ιωλκού, ως ένα από τα μεγαλύτερα Μυθολογικά Κέντρα της Ελλάδας (πατρίδας του Κριθέα, του Πελία, του Αίσονα και του Ιάσονα) και αφετηρία της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Το χτίσιμο των αρχαίων Παγασών, από τους Θεσσαλούς (τον 7ο ή 6ο αιώνα π.Χ.), στα παράλια / 4 χλμ. περίπου νότια του σημερινού Βόλου, που ήταν το επίνειο των αρχαίων Φερών. Η αργότερα ιδρυθείσα Δημητριάδα, το 294 π.Χ., από τον Δημήτριο Πολιορκητή, στην περιοχή των Πευκακίων Βόλου. Η πόλη που έχτισε  στον λόφο της Γορίτσσας Βόλου (στη σημερινή περιοχή της εκκλησίτσας της Ζωοδόχου Πηγής Γορίτσας) ο Μακεδόνας αυτοκράτορας Φίλιππος Β’ (το πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ.), καθώς και το εντυπωσιακό τείχος της πόλης (μήκους 2.850 μέτρων) που έχτισε αργότερα, πιθανόν ο Κάσανδρος το 316 ως το 218 π.Χ. Το Κάστρο του Βόλου (χτισμένο στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.), καθώς και τα άλλα «ενδιαφέροντα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας (Φθιώτιδες Θήβες / σημερινή Νέα Αγχίαλος, αρχαιολογικός χώρος Φερών κ.ά.), ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ισχυρά πλεονεκτήματα ανάδειξης του Αρχαιολογικού Τουρισμού της «στεριανής» Μαγνησίας. Και, φυσικά «αύριο» μετά το πέρας του… κορωνοϊού!

Τα Μοναστήρια και οι παλιές εκκλησίες (κυρίως) θαυμάσια τεκμήρια τεχνικής και τέχνης, χτισμένα πριν από πάρα πολλά χρόνια, μαρτυρούν την αδιάσπαστη διασύνδεση της ελληνικής ορθόδοξης παράδοσης, με την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής στον ελληνικό και τοπικό χώρο.

Ο ορθόδοξος Μοναχισμός έχει προσφέρει, σε κάθε γωνιά του τόπου μας, θαυμάσια μνημεία (Μοναστηριακά συγκροτήματα) προσαρμοσμένα απόλυτα στη γεωγραφική θέση τους, το ανάγλυφο του εδάφους και το φυσικό περιβάλλον.

Γι’ αυτό ήταν, είναι και θα πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο, οι τόποι τουριστικής επίσκεψης και φυσικά, της απαραίτητης ορθόδοξης θρησκευτικής λατρείας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Η επιδημία – πανδημία του νέου ιού του κορωνοϊού, σε κάποια «στιγμή» θα περάσει και ελπίζω και θέλω να είμαστε όλοι καλά, τουλάχιστον στην υγεία μας.

Όμως, η οικονομική ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας μας και φυσικά της περιοχής μας, θα είναι πολύ προβληματική και πάρα πολύ δύσκολη.

Ο τουρισμός, υπό την ευρεία έννοια του, θα δεχθεί (και μακάρι όχι) το μεγαλύτερο οικονομικό χτύπημα. Άρα η συστηματική ανάκαμψή του, ΠΡΕΠΕΙ να είναι πρωτεύον μέλημα της κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής εξουσίας. Και μάλιστα, ότι δεν έχει γίνει μέχρι πριν τον… κορωνοϊό, ΠΡΕΠΕΙ να γίνει απαραίτητα μετά τον… κορωνοϊό. Ο Νομός μας, ΠΡΕΠΕΙ να γίνει περισσότερο («αύριο» μετά την περίοδο του κορωνοϊού) πόλος έλξης των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών – τουριστών στη στεριανή περιοχή της Μαγνησίας και όχι μόνον.

Η στεριανή Μαγνησία, πιστεύω ότι έχει μεγάλες δυνατότητες Εναλλακτικής Τουριστικής Ανάπτυξης.

Γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου, προτείνω:

Α. Διατήρηση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ως αποτελεσματικό στοιχείο της ήπιας τουριστικής κληρονομιάς. Αρκετά, φυσικά, κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής έχουν σήμερα αποκτήσει νέες χρήσεις και στεγάζουν διάφορες λειτουργίες, όπως τουριστικά καταλύματα, μουσεία, εστιατόρια, δημόσιες – δημοτικές υπηρεσίες κ.λπ., χωρίς όμως, να παύουν να είναι ανακαινισμένα και εντυπωσιακά. ΟΜΩΣ απαιτείται περαιτέρω χρηματοδότηση (κρατική και τραπεζική με πολύ χαμηλότοκα δάνεια) για νέες αναστηλώσεις, ανακατασκευές, για επισκευές και εκσυγχρονισμό των κτιρίων αυτών.

Β. Οι αρχαιολογικοί χώροι, που σίγουρα αποτελούν πόλο έλξης, για πάρα πολλούς τουρίστες ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει ακόμη καλύτερη αναστήλωση, επισκευή, καθαριότητα, ανάδειξη και προβολή (με κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας) των υπαρχόντων αρχαιολογικών χώρων του Νομού μας, γνωστών, αλλά και… άγνωστων.

Γ. Η περαιτέρω συντήρηση και αξιοποίηση των μουσειακών χώρων, καθώς και η μεγαλύτερη προβολή τους είναι πολύ επιτακτική. Διότι αποτελούν χρέος της σύγχρονης κονωνίας, να γνωρίζουν το ένδοξο ιστορικό και βιομηχανικό – βιοτεχνικό – επαγγελματικό – εμπορικό – αγροτικό παρελθόν του Βόλου και της Μαγνησίας.

(Σημείωση: Κατά τη γνώμη μου, ΠΡΕΠΕΙ να γίνει προσπάθεια αναστήλωσης, επισκευής και προβολής ως μουσειακού χώρου (έστω και μικρού μέρους) της παραδοσιακής προγενέστερης βιοτεχνικής και βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής του Βόλου. Η χρηματοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Βόλου είναι απαραίτητη, μετά τη λήξη «προσαρμογής» της ελληνικής οικονομίας, λόγω κορωνοϊού).

Δ. Η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, δεν πρέπει να είναι μόνον λόγω «θρησκευτικής ορθόδοξης λατρείας», αλλά και ως θρησκευτικής αρχιτεκτονικής, τεχνικής και καλλιτεχνικής αξίας (εξωτερικής και εσωτερικής), στα Μοναστήρια και τις παλιές εκκλησίες του Νομού μας. Η προβολή και επισκεψιμότητα των χώρων αυτών δεν πρέπει να είναι μόνον για τους ντόπιους (Μαγνησιώτες και Θεσσαλούς επισκέπτες), αλλά και για επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και γιατί όχι από αλλοδαπούς επισκέπτες – τουρίστες της περιοχής μας.

Ε. Με συγκεκριμένα περιηγητικά προγράμματα μορφωτικού επιπέδου (λέγε με «διαδρομές»), ανάπτυξης επισκέψεων των παραδοσιακών χωριών του Πηλίου, σε συνδυασμό (αν συνυπάρχουν) με μοναστήρια και παλιές εκκλησίες, με μουσειακές συλλογές τοπικού χαρακτήρα και αν υπάρχουν, παλιές γεωργικές βιοτεχνίες, π.χ. «καλλιάγριες» – ελαιοτριβεία κ.ά.

Στ. Έκδοση ειδικών ενημερωτικών εντύπων (στην ελληνική και δυο ακόμα ξένων γλωσσών), καθώς και επίσκεψη των ήδη υπαρχόντων μουσειακών χώρων βιομηχανικής ανάπτυξης του παρελθόντος στον Βόλο. (Οι «διαδρομές» επισκέψεων, ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται με ειδικά διαγράμματα.

ΟΛΕΣ οι παραπάνω ενδεικτικές προτάσεις μου, ίσως ήδη να υλοποιούνται ή να είναι στα «χαρτιά» των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών. Εγώ απλά τις επισημαίνω για σταδιακή, τουλάχιστον, πρόβλεψη και εφαρμογή τους λόγω της αναμενόμενης (γρήγορης ή αργής) σταδιακής ανάκαμψης του τουρισμού στην περιοχή μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το