Τοπικά

Εναλλακτική πιάτσα των νέων στα Παλιά “Θ”

20160108_135702

Νέα πιάτσα έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην είσοδο του Βόλου προσπαθώντας να αναπτυχθεί και να κερδίσει τις προτιμήσεις των Βολιωτών, αλλά και των επισκεπτών όπως συνέβη κατά την περίοδο των γιορτών όπου… δεν έπεφτε καρφίτσα. Η εναλλακτική πρόταση έχει όνομα και λέγεται «Παλιά Βόλου» όπου ο επισκέπτης μπορεί κυρίως τις βραδινές ώρες να διασκεδάσει και να απολαύσει το κρασί, το φαγητό, το τσίπουρο, το ποτό κ.ά. με το «target group» της πιάτσας να είναι ως επί το πλείστον νέοι σε ηλικία άνθρωποι, φοιτητές, ακόμη και μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα. Η νέα νυχτερινή πιάτσα και ανερχόμενη γειτονιά έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και περιμένει τους θαμώνες και όχι μόνο να τους εξυπηρετήσει και να τους διασκεδάσει, αφού είναι αρκετά τα μαγαζιά κυρίως της εστίασης που προσφέρουν μαζί με το κρασί και ζωντανή μουσική. Η νέα πιάτσα και το καινούργιο στέκι είναι πραγματικότητα και εκτείνεται ανάμεσα σε πεζοδρομημένα σοκάκια στην παλιά πόλη του Βόλου από τις οδούς Μητρ. Γρηγορίου, Κροκίου, Τσαριτσάνης και Γραβιάς.

παλια1

Το νέο hot spot της πόλης είναι πλέον γεγονός περιμένοντας τους πελάτες του να τους εξυπηρετήσει. Το target group του; Από νεαρές ηλικίες έως και μεγαλύτεροι άνθρωποι που αναζητούν μια εναλλακτική διασκέδαση επιλέγοντας ανάμεσα σε ταβέρνες, μπαράκια, τσιπουράδικα κ.ά.

Τα πεζοδρομημένα σοκάκια στις οδούς Κροκίου, Τσαριτσάνης και Γραβιάς με τα μαγαζιά κυρίως εστίασης έχουν δώσει μία άλλη όψη στην περιοχή που σχεδόν κάθε βράδυ κατακλύζονται από φοιτητές και όχι μόνο. Βέβαια όπως ειπώθηκε από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Παλιών δεν λείπουν και τα προβλήματα κάνοντας έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς να βοηθήσουν για την περαιτέρω ανάπτυξή της και να δώσουν μία ώθηση ώστε η περιοχή να μην αποτελεί στο άμεσο μέλλον μια γλυκιά ανάμνηση.

Η περιοχή των Παλιών με τη νέα πιάτσα έχει αλλάξει εικόνα τα τελευταία χρόνια από τα αμέτρητα μαγαζιά που λειτουργούν αποτελώντας μία ακόμα πρόταση διασκέδασης για τους Βολιώτες και τους επισκέπτες της πόλης.

Τα νέα μαγαζιά που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί στα παλαιότερα δίνοντας μια νέα πνοή στην περιοχή και αποτελώντας το έναυσμα για τη δημιουργία της νέας γειτονιάς. Τα βράδια στον πεζόδρομο της Κροκίου και ιδίως Πέμπτη έως και Κυριακή επικρατεί κοσμοσυρροή από ανθρώπους όλων των ηλικιών που κατακλύζουν τα μαγαζιά και κάνουν βόλτες στους πεζόδρομους. Κατά τις ημέρες των γιορτών με την έλευση των επισκεπτών, αλλά και την επιστροφή των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ακόμα και αυτών που έχουν καταγωγή από το Βόλο οι οποίοι ζουν ή εργάζονται σε άλλες πόλεις και ήρθαν για να περάσουν λίγες μέρες ξεκούρασης τα Παλιά «βούλιαξαν» από κόσμο.

Η νέα πιάτσα γνωρίζει σήμερα άνθηση χάρη στις αμέτρητες επιλογές που έχει κάποιος για να διασκεδάσει και εκτείνεται κυρίως στο τετράγωνο των οδών Μητρ. Γρηγορίου, Κροκίου, Τσαριτσάνης και Γραβιάς, ενώ ένα από τα ατού είναι η γραφικότητα της περιοχής με τα παλιά κτίσματα.

20160108_142023

Ο κ. Μάκης Βαΐτσης, ο οποίος διατηρεί μαγαζί εστίασης τα τελευταία τέσσερα χρόνια στα Παλιά, με εμπειρία 35 χρόνων στον κλάδο, αναφέρει ότι η περιοχή και η νέα πιάτσα δουλεύει κυρίως με φοιτητές, αν και στο μαγαζί του οι πελάτες του είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι. Όσον αφορά στο γιατί προτιμάται η περιοχή των Παλιών απαντά πως προσφέρει μια εναλλακτική διασκέδαση από τα συνηθισμένα στο κέντρο του Βόλου για τους ανθρώπους που δεν θέλουν τα ίδια και τα ίδια. Προσθέτει ότι τα μαγαζιά απευθύνονται σε όλους και για όλα τα βαλάντια, ενώ τονίζει και κάποια προβλήματα όπως είναι η έλλειψη της ασφάλειας και της αστυνόμευσης στην περιοχή. «Μόνοι μας σκουπίζουμε, μόνοι μας καθαρίζουμε τους δρόμους, δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα σε αυτά που πληρώνουμε για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων» αναφέρει.

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Μουστάκας λειτουργεί την επιχείρησή του στο χώρο της εστίασης τα τελευταία τρία χρόνια στη νέα πιάτσα στην οδό Κροκίου. Ο ίδιος επισημαίνει ότι όλες οι ηλικίες επισκέπτονται την περιοχή, αλλά κυρίως οι φοιτητές είναι πλειοψηφία. Στην ιδιαιτερότητα της περιοχής αναφέρει την παλαιότητα που εκπέμπει η γειτονιά και το καλό κρασί που προσφέρεται, ενώ στα προβλήματα επισημαίνει τη φορολόγηση στον κλάδο που δραστηριοποιείται και στα πάρα πολλά αδέσποτα που υπάρχουν στην περιοχή των Παλιών.

παλια

Άλλος επαγγελματίας της εστίασης που λειτουργεί την επιχείρησή του πέντε χρόνια στην οδό Κροκίου αναφέρει ότι αυτό που προσελκύει περισσότερο τους ανθρώπους στα Παλιά είναι η γραφικότητα του χώρου. Στο μαγαζί του αν και προτιμάται από μεγάλα σε ηλικία άτομα και οικογένειες παρόλα αυτά η περιοχή κατακλύζεται ως επί το πλείστον από νεολαία. Στη νέα πιάτσα. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, κάποιος μπορεί να βρει σχεδόν τα πάντα για να διασκεδάσει, όλη την γκάμα του φαγητού και είναι εύκολα προσβάσιμο. Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο ο επισκέπτης να ενημερώνεται για την περιοχή και για την παλιά πόλη του Βόλου και θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη εικόνα διότι τα Παλιά είναι ουσιαστικά η είσοδος της πόλης και η πρώτη εικόνα για τον επισκέπτη πρέπει να είναι ιδανική.

Η κ. Όλγα Γκολέμα διατηρεί, όπως η ίδια αναφέρει, την πιο παλιά ταβέρνα της περιοχής, αφού λειτουργεί από το 2003, όταν τα υπόλοιπα μαγαζιά ήταν ακόμα αποθήκες. «Όταν κάποιος θέλει να διασκεδάσει σε ρεμπετάδικό ή μουσική ταβέρνα τα Παλιά αποτελούν μονόδρομο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η ζωντανή μουσική σε παλιά κουτούκια και οι καλές τιμές είναι αυτά που τραβούν τον πελάτη και τον κάνουν θαμώνα δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τη νέα πιάτσα επισημαίνει, ενώ το «πελατολόγιο» στα Παλιά είναι κυρίως φοιτητές και νεολαία. Από την πλευρά της αναφέρει και κάποια σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όπως για παράδειγμα δεν υπάρχουν παγκάκια για κάποιον που κάνει βόλτα και δεν υπάρχουν καλαθάκια για σκουπίδια με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι καταστηματάρχες να μαζεύουν τα απορρίμματα. Ένα ακόμη πρόβλημα όπως η ίδια επισημαίνει είναι ότι δεν πλένονται οι πλάκες στους πεζόδρομους, υπάρχει έλλειψη φωτισμού στους δρόμους και τα σοκάκια, ενώ δεν υπάρχει αρμονία στα μαγαζιά στην είσοδο ουσιαστικά της πόλης με ομοιομορφία έτσι ώστε η παλιά πόλη να διατηρείται και να μην αλλοιώνεται και η ιστορία της όπως υπάρχουν άπειρα παραδείγματα σε άλλες πόλεις όπου τέτοιες περιοχές χαρακτηρίζονται διατηρητέες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το