Πολιτισμός

«Ενάλιες και παράλιες αρχαιότητες των Βορείων Σποράδων- Προοπτικές έρευνας και ανάδειξης»

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πολλών Σκιαθιτών και επισκεπτών πραγματοποιήθηκε στην Σκιάθο η ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Ενάλιες και παράλιες αρχαιότητες των Βορείων Σποράδων. Προοπτικές έρευνας και ανάδειξης», το βράδυ της Παρασκευής, 1 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο ‘Μπούρτζι’ του Δήμου Σκιάθου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου «Φίλοι ‘Αθανασάκειου’ Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων» και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», με συνδιοργανώτρια την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου κ. Θεοδόσης Τρακόσας, όπως επίσης και η κ. Κερασία Μπαρτζιώκα, Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι ‘Αθανασάκειου’ Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», και ο κ. Θοδωρής Τζούμας, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», ενώ παρέστη και ο λιμενάρχης Σκιάθου κ. Νικόλας Κατσάμπας.
Η ομιλήτρια Δρ Αγγελική Σίμωσι, Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ανέπτυξε το θέμα «Η ίδρυση και λειτουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων (υποβρύχια μουσεία) στην Αλόννησο και στον Παγασητικό», και παρουσίασε ναυάγια όλων των εποχών στην περιοχή των Βορείων Σποράδων και του Παγασητικού, με έμφαση στις προοπτικές δημιουργίας υποβρύχιων μουσείων, καθώς και μια προβολή με την ενδιαφέρουσα προμελέτη δημιουργίας του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά. Η ομιλήτρια Δρ Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, Επί Τιμή Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, με θέμα «Ιστορικό των αρχαιολογικών ερευνών στα νησιά των Βορείων Σποράδων: από τον 19ο στον 21ο αιώνα», παρουσίασε το γενικό πλαίσιο κυρίως των χερσαίων αρχαιολογικών ανασκαφών, ερευνών και μελετών στην περιοχή των Βορείων Σποράδων που έλαβαν χώρα τα τελευταία διακόσια χρόνια. Τέλος, ο ομιλητής Δρ Αλκιβιάδης Γκινάλης, European Union – Marie Curie Fellow, Πανεπιστήμιο της Βρέμης, Associated Junior Fellow, Hanse-Wissenschaftskolleg, ανέπτυξε το θέμα «Η εξέλιξη των λιμενικών εγκαταστάσεων στην Κεντρική Ελλάδα», παρουσιάζοντας τις διάφορες φάσεις κατασκευής των λιμανιών και τη σημασία τους για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες σε όλη την αρχαιότητα μέχρι τους βυζαντινούς και τους νεώτερους χρόνους, όχι μόνο στην περιοχή των Βορείων Σποράδων, αλλά και στην Εύβοια και στις ακτές της Μαγνησίας.
Με τις ομιλίες αυτές επετεύχθη με τον καλύτερο τρόπο ο σκοπός της εκδήλωσης να δοθεί μια συνολική εικόνα του ενάλιου και παράλιου αρχαιολογικού πλούτου των νησιών των Βορείων Σποράδων, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποβρύχιες και παραθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, αλλά και παλαιότερα, στην Σκιάθο, στην Σκόπελο, στην Αλόννησο, στον Παγασητικό, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των αρχαιολογικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσίαση των προοπτικών δημιουργίας επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, που θεωρείται πρωτοποριακό και αναπτυξιακό έργο, καθώς και των προοπτικών συνέχισης των ερευνών και της επιστημονικής μελέτης των ευρημάτων για τον εμπλουτισμό της ιστορικής γνώσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το