Πολιτισμός

Ένα βιβλίο ζωής από την Ευαγγελή Δημητρίου

 

Παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο «Αχίλλειον», παρουσία του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Χρ. Τριαντόπουλου και της αντιπεριφερειάρχη κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, το βιβλίο της Ευαγγελής Δημητρίου «Άμπωτη και πλημμυρίδα – Στα ίχνη του Λεωνίδα».

Το βιβλίο της Ευαγγελής Δημητρίου, πλημμυρισμένο από την τραγική μορφή του Λεωνίδα, δεν είναι μόνο λογοτεχνία, είναι μαζί ιστορία και φιλοσοφία, είναι ψυχογραφία και ποίηση, είναι πραγματικά ένα βιβλίο ζωής.
Η συνταξιούχος φιλόλογος κ. Ευαγγελή Δημητρίου τόνισε πως «το βιβλίο αυτό δεν μπορεί να ενταχθεί σε μία από τις γνωστές λογοτεχνικές κατηγορίες. Γιατί μέσα έχει από όλα. Θέλησα να αποτυπώσω τη βιοθεωρία μου και την αισθητική έτσι όπως την έχτισα τόσα χρόνια μέσα σε ένα βιβλίο».
Η ίδια επισήμανε πως «ο κεντρικός ήρωας, πολύ γοητευτικός, είναι ο αδερφός του παππού μου του Σπύρου, ο Λεωνίδας. Ο Λεωνίδας ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση παιδιού, το οποίο δεν εκτιμήθηκε στο χωριό του τη δεκαετία του ’60, με αποτέλεσμα να φύγει σχεδόν κυνηγημένος, ώστε να βρει καλύτερη τύχη και εκτίμηση στην Αθήνα. Εκεί φάνηκαν ευοίωνα τα πράγματα. Έφτασε να σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή και ήρθε σε επαφή με τον Βιζυηνό και τους φιλολογικούς κύκλους της εποχής εκείνης. Ένας μοιραίος έρωτας, όμως, του άλλαξε τελείως τη ζωή, καταστρέφοντάς τον. Έχασε τα πάντα, χρήματα, φίλους, σπουδές, πνευματικές επαφές. Έτσι αναγκάστηκε να γυρίσει στο χωριό του, παρότι είχε φύγει με την ορκισμένη υπόσχεση πως κάποια στιγμή θα γυρίσει φτασμένος για να μπει στο μάτι του δασκάλου, ο οποίος τον αντιμετώπισε υποτιμητικά και μάλιστα φούρκισε και τον πατέρα του Λεωνίδα ότι το παιδί είναι φρενοβλαβής. Έτσι γύρισε πίσω καραβοτσακισμένος».
Όπως εξηγεί η συγγραφέας, με την επιστροφή του Λεωνίδα στο χωριό του γράφεται η δεύτερη τραγωδία του: «Δεν τον δέχονται και τον αντιμετωπίζουν σαν τον αλλοπρόσαλλο. Δεν μπορούσαν ποτέ να τον καταλάβουν, γιατί ο Λεωνίδας από μικρό παιδί είχε μεταφυσικές ανησυχίες. Έτσι καταλήγει να αφήσει την τελευταία του πνοή τραγικά στην κουφάλα ενός πλατάνου».
Σύμφωνα με την ίδια, μέσα από το βιβλίο τής δόθηκε η ευκαιρία να γράψει τα αποθησαυρίσματά της: «Αυτά που με συγκίνησαν εμένα ως φιλόλογο, αλλά τη ραχοκοκαλιά του βιβλίου την έχει ο Λεωνίδας, ενώ στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι η αλήθεια του».
Ο Λεωνίδας είναι υπαρκτό πρόσωπο και για τη συγγραφέα απομυθοποιημένο: «Από μικρή ηλικία άκουγα διηγήσεις για τον Λεωνίδα, όμως, ήταν πολύ υποτιμητικές. Παρόλα αυτά τον είχα απομυθοποιήσει με τον δικό μου τρόπο. Και ήρθε η στιγμή να του κάνω ένα «μνημόσυνο»».
Ο τίτλος του βιβλίου θα μπορούσε να είναι «Το γλυκόπικρο οδοιπορικό του Λεωνίδα», μιας και στη ζωή του ο ήρωας είχε σκαμπανεβάσματα, με κάποιες καλές στιγμές, αλλά τις περισσότερες δραματικές. «Όπως η άμπωτη και η πλημμυρίδα στη θάλασσα δημιουργούν το τσουνάμι, κάπως έτσι ήταν η ζωή του Λεωνίδα» τόνισε η κ. Ευαγγελή Δημητρίου.
Πρόκειται για μια έκδοση που σχεδιάζεται από πολλά χρόνια στη σκέψη και την ψυχή της συγγραφέα: «Ένα βιβλίο δεν γράφεται γιατί το αποφάσισες έναν μήνα πριν. Χτίζεται σιγά-σιγά. Για αυτό έχω αποτυπώσει αυτό που λέω αποθησαυρίσματα του νου και της ψυχής. Συσσωρεύτηκαν και κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη να τα βγάλω σε ένα χαρτί».
Τη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης διοργάνωσαν η Ηπειρωτική Αδελφότητα Μαγνησίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου. Το βιβλίο και τη συγγραφέα παρουσίασαν η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας κ. Βίκυ Μαντζώρου, ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Βλαχοπάνος, ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος κ. Στέφανος Καλαμίδας και η φιλόλογος κ. Νατάσα Οικονόμου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρινή, ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Μαγνησίας κ. Γιάννης Ζωίδης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν η κ. Βασιλική Παράνομου, φιλόλογος, και ο κ. Λεονάρντο Κοέν, ηθοποιός, μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, ενώ την εκδήλωση διάνθισαν τα χορευτικά τμήματα της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Μαγνησίας και του Συλλόγου «Εγγλεζονήσι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το