Πολιτισμός

Ένα βιβλίο γεμάτο θεσσαλική ιστορία… από την Ελένη Κεκροπούλου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποίησε χθες το βράδυ το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και συγκεκριμένα η Λέσχη Ανάγνωσης του ΛΕΒ με αφορμή τη λήξη της εκπαιδευτικής περιόδου των τακτικών συναντήσεων εργασίας. Στην εκδήλωση, που έγινε στον κήπο του ΛΕΒ, παρουσιάστηκε το βιβλίο της κ. Ελένης Κεκροπούλου «Το σημάδι του Κάιν» (εκδόσεις Ωκεανός), γεμάτο θεσσαλική ιστορία.


Η συγγραφέας και εκδότρια, η οποία γράφει ιστορικά και ερευνητικά μυθιστορήματα, αφού τόνισε πως θεωρεί τιμητική την πρόσκληση που της έγινε από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και τη Λέσχη Ανάγνωσης, σημείωσε ότι «το βιβλίο «Το σημάδι του Κάιν» αναφέρεται στην ιστορία της Θεσσαλίας. Βέβαια εστιάζεται στα Τρίκαλα, αλλά περιλαμβάνει όλη την περιοχή της Θεσσαλίας την περίοδο μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς το 1881».

Η κ. Ελένη Κεκροπούλου τόνισε ότι έχει μεγαλώσει στα Τρίκαλα και κατά έναν τρόπο είναι Θεσσαλή, αν και γεννήθηκε στην Καβάλα. «Ο λόγος που έγραψα το μυθιστόρημα αυτό ήταν ότι συνειδητοποίησα κάποια στιγμή μελετώντας την ιστορία πως η Θεσσαλία ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι για τον ελληνισμό αμέσως μετά την απελευθέρωση. Ήταν το κομμάτι που μπόλιασε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με το αίμα της, τη δημιουργικότητά της, αλλά και την προσφορά όλων αυτών των μεγάλων ευεργετών, των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, όπως τον Ζάππα, τον Ζωγράφο, τον Συγγρό κ.ά. Πραγματικά όλοι αυτοί είναι που αναγέννησαν την Ελλάδα και ό,τι είναι σήμερα το οφείλει κατά μεγάλο λόγο σε όλους αυτούς» ανέφερε η ίδια.
Η παρουσίαση έγινε από την ίδια τη συγγραφέα και τον ιστορικό κ. Γιάννη Κουτή, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η κ. Κατερίνα Αντωνακάκη και τον συντονισμό είχε η κ. Ροσσάνα Πώποτα.

Να σημειωθεί ότι η Λέσχη Ανάγνωσης του ΛΕΒ αποτελείται τα τελευταία χρόνια από δυο Ομάδες Βιβλίου, μια δράση που πλαισιώνεται πάνω από 40 άτομα, γεγονός που δηλώνει την αναγκαιότητα του σκοπού. Η Λέσχη προσεγγίζει το βιβλίο με ευέλικτο και δημιουργικό τρόπο σύμφωνα με τις κοινωνικές εξελίξεις της εποχής.
Τα μέλη της πρώτης Ομάδας Ανάγνωσης, η οποία λειτουργεί αδιαλείπτως πάνω από έντεκα χρόνια, με τη βοήθεια της συντονίστριας, καθηγήτριας φιλολόγου και μέλους του Λ.Ε.Β. Άννας Πετσιάβα, μελετούν τα θέματα του βιβλίου που έχουν επιλέξει, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνουν την επεξεργασία και παρουσίαση ορισμένων θεμάτων, έτσι ώστε να υπάρχει συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων και ανταλλαγή απόψεων στη συζήτηση.


Από το 2016 και μετά, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, δημιουργήθηκε και δεύτερη Ομάδα Ανάγνωσης Βιβλίου με αντίστοιχο πρόγραμμα και με συντονίστρια την Ντέμη Βλειώρα, καθηγήτρια μαθηματικών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΛΕΒ, η οποία λειτουργεί, επίσης, κάθε δεύτερη Τρίτη (απόγευμα και ανά δεκαπενθήμερο), στον ίδιο χώρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το