Τοπικά

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση οι επιχειρήσεις του Βόλου “Θ”

kleistes_trapezes_885360298

Το καταστροφικό σπιράλ για τις επιχειρήσεις του Βόλου θα συνεχίζεται και μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αφού το capital control δεν θα αρθεί. Το τραπεζικό σύστημα που κρατά στα χέρια του όλη τη συναλλακτική διαδικασία, έχει καταρρεύσει. Στη βιομηχανική ζώνη κάθε παραγωγική διαδικασία έχει παύσει και οι μηχανές είτε έχουν σβήσει, είτε δουλεύουν στο ρελαντί. Μια νέα πραγματικότητα ζουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, στις πλάτες των οποίων πέφτει τεράστιο βάρος.

«Αν οι Τράπεζες δεν ανοίξουν μέσα στην εβδομάδα, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, ό,τι και να συμβεί. Η κατάσταση βρίσκεται ήδη εκτός ελέγχου, τα αποθέματα εξαντλούνται, μετρητά δεν υπάρχουν. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο κενό», δήλωσε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδος Απ. Παπαδούλης.

«Παγωμάρα» επικρατεί στους εργαζόμενους. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί και οι συνδικαλιστές εκτιμούν, ότι εάν δεν ανατραπεί άμεσα το κλίμα αβεβαιότητας, το καλοκαίρι θα είναι το πλέον δραματικό της μεταπολίτευσης.

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου δεν σηκώνει ακόμα τους τόνους, καθώς εργαζόμενοι στις μονάδες έχουν ζητήσει να κρατηθεί στάση αναμονής, αλλά από αύριο που θα φανούν ξεκάθαρα οι προθέσεις των εργοδοτών, θα καθορίσει τη στάση του.

Επιπτώσεις στην παραγωγή

-Η απαίτηση «τοις μετρητοίς» πλέον πλήττει και τις μεγαλύτερες μεταποιητικές -βιομηχανικές μονάδες, σε κλάδους με παραδοσιακή διεθνή παρουσία και εδραιωμένη ανταγωνιστικότητα.

-Εντείνεται η συνεχιζόμενη δυσκολία στη διακίνηση πρώτων υλών στην εσωτερική αγορά και επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την τοπική παραγωγή.

-Εντείνεται η μη εξαίρεση της βιομηχανίας από τους περιορισμούς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και διευρύνει τα ήδη μεγάλα προβλήματα στην τήρηση εμπορικών και οικονομικών όρων και παραδόσεων στο εξωτερικό.

Επιπτώσεις στη διάθεση

-Επεκτείνεται σε όλους τους τομείς η μείωση της διανομής προϊόντων, λόγω συνεχούς πτώσης των παραγγελιών, αλλά και της ακύρωσης παραδόσεων.

-Υπάρχει συνεχώς μειούμενη διαθεσιμότητα φορτηγών (συνεπώς και δυνατότητα μεταφορών), παρά τη μειωμένη ζήτηση. Το πρόβλημα μέχρι σήμερα ξεκινά κυρίως σε περιοχές-δρομολόγια με μικρότερους μεταφορείς.

-Οι δυσμενείς όροι έχουν επεκταθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικότερα στις διεθνείς μεταφορές (forwarding).

-Η έλλειψη ανταλλακτικών για μηχανήματα διακίνησης εμπορευμάτων (π.χ. περονοφόρα, κλαρκ, κ.τ.λ.), δημιουργεί καθυστερήσεις στις παραγγελίες. Από τη στιγμή που τα εμβάσματα δεν εκκαθαρίζονται στους (εκτός συνόρων) τραπεζικούς λογαριασμούς των προμηθευτών, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκτελωνίσουν φορτία. Αυτό συνεπάγεται σημαντικές καθυστερήσεις στα τελωνεία, με επιπτώσεις στα ευπαθή προϊόντα.

Επιπτώσεις στις Εισαγωγές-Εξαγωγές

-Συσσωρεύονται πολλά προβλήματα στην εξόφληση των εισαγωγών, λόγω καθυστερήσεων της απαιτούμενης έγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή, αλλά και λόγω έλλειψης ρητής πρόνοιας για εγκρίσεις συνηθισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ΠΝΠ (όπως στην περίπτωση της Κύπρου).

-Καθυστέρηση αποπληρωμής υποχρεώσεων του Δημοσίου σε συγχρηματοδοτούμενες επενδύσεις και προγράμματα με σημαντική επιβάρυνση του cash-flow των επιχειρήσεων. Ενώ οι δράσεις έχουν εξοφληθεί στο 100% από τις επιχειρήσεις, λόγω αδυναμίας καταβολής της εθνικής συμμετοχής, καθυστερεί η εκταμίευση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους. Αυτό δημιουργεί αφαίμαξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την αναβολή-ακύρωση επενδυτικών πλάνων, τη δυσφήμιση σε προμηθευτές του εξωτερικού από διαρκείς αναβολές-ακυρώσεις, την πτώση πωλήσεων-εξαγωγών κ.τ.λ.

-Εντείνονται οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες εισαγωγών α’ και β’ υλών από το εξωτερικό (εντός και εκτός Ε.Ε.) και σε πολλές περιπτώσεις σημειώνονται ακυρώσεις από την πλευρά των προμηθευτών.

-Διευρύνεται η ακύρωση παραγγελιών λόγω μεγάλης δυσλειτουργίας στη διαχείριση των αντικαταβολών.

-Συνεχίζεται η αδυναμία προστασίας έναντι συναλλαγματικών και παρεμφερών κινδύνων για αγορές και πωλήσεις σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ (USD, GBP, SEK κ.λπ.).

Επιπτώσεις στη ρευστότητα και στις πληρωμές

-Προμηθευτές του εξωτερικού ήδη ζητούν δυσμενέστερους όρους συναλλαγών, ακόμη και 100% προπληρωμή και σε μεγαλύτερες και φερέγγυες ελληνικές επιχειρήσεις.

-Διευρύνονται τα προβλήματα πληρωμών, σε όσους εισπράττουν είτε μετρητά, είτε πληρώνονται μέσω αντικαταβολής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μεταφορείς. Αυτό συνεπάγεται με αδυναμία αποστολής προϊόντων σε πελάτες του εξωτερικού.

-Σε εταιρείες με παρουσία σε χώρες του εξωτερικού, απαιτούνται διαρκώς μετακινήσεις και ταξίδια στελεχών. Η έλλειψη ρευστότητας και η μη χρήση (ή και αποδοχή) ελληνικών πιστωτικών καρτών στο εξωτερικό συνεχίζει να προκαλεί αναβολές και ματαιώσεις ταξιδιών, καθυστερήσεις προθεσμιών, αθετήσεις συμβατικών υποχρεώσεων και φυσικά ανάσχεση-αναστολή επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Επιπτώσεις στις επενδύσεις

-Η αβεβαιότητα, αλλά και οι έλεγχοι κεφαλαίων καθυστερούν ή και αναστέλλουν την έναρξη νέων (εγκεκριμένων) συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους λήξης προθεσμιών, με αποτέλεσμα την οριστική απώλεια πόρων και πτώση πωλήσεων μακροχρόνια.

Επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό

-Λόγω μείωσης της παραγωγής, πτώσης των πωλήσεων, δυσκολιών διάθεσης κ.τ.λ. η κάλυψη των αναγκών συχνά γίνεται από προσωπικό ασφαλείας.

-Λόγω μείωσης της παραγωγής οι επιχειρήσεις προχωρούν σε αναθεώρηση των βαρδιών, των αδειών κ.τ.λ.

Επιπτώσεις της τραπεζικής αργίας

-Αδυναμία πληρωμής παρόχων υπηρεσιών ΤΠΕ (πχ cloud) και on-line διαφήμισης στο εξωτερικό.

-Λόγω της τραπεζικής αργίας παρατηρούνται πλέον σημαντικές δυσκολίες στην εκτέλεση πληρωμών λόγω διαφορετικών πολιτικών ανά Τράπεζα στις μεταφορές χρημάτων.

-Στον τομέα των εισπράξεων, απαιτήσεις που έχουν ωριμάσει (π.χ. επιταγές), καθυστερούν και επηρεάζουν πλέον καταλυτικά τις χρηματοροές, τις λοιπές πληρωμές, κτλ.

-Η αδυναμία πρόσβασης σε λοιπά τραπεζικά προϊόντα (π.χ. εγγυητικές επιστολές), έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό επιχειρήσεων από διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

-Διευρύνεται η ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας (security), ειδικά για καταστήματα λιανικής που συγκεντρώνουν μετρητά, αλλά έχουν δυσχερή πρόσβαση σε τραπεζικά καταστήματα για κατάθεση των μετρητών.

-Οι εξαγωγές καθώς και οι παραγγελίες με ενέγγυες πιστώσεις (LC) εξακολουθούν να μην μπορούν να εκτελεστούν, λόγω της αργίας των τραπεζών. Το ίδιο ισχύει για όλους τους όρους πληρωμής, που περιλαμβάνουν εμπλοκή της Τράπεζας (π.χ. CAD).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το