Τοπικά

Ενα βήμα πριν την κατάργηση το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας

sdoe thessalias

Μετά από έναν χρόνο ατέρμονων διεργασιών και διαβουλεύσεων και παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις ηγετικών στελεχών του Υπ. Οικονομίας ότι θα διασφαλιστεί η συνέχιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του Σώματος, τις τελευταίες ημέρες γράφονται οι τίτλοι τέλους για ένα από τα πλέον αποτελεσματικά ελεγκτικά όργανα της Θεσσαλίας.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Ε” οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες προσανατολίζονται στην κατάργηση όλων των περιφερειακών διευθύνσεων του Σώματος στη χώρα μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας, παραβλέποντας το γεγονός ότι η υφιστάμενη υπηρεσία έχει να επιδείξει ένα ιδιαιτέρως σημαντικό και απαιτητικό έργο, καταφέρνοντας πάντοτε να υπερκεράσει τους εκάστοτε τιθέμενους στόχους.
Θυμίζουμε πως ήδη εδώ και ένα χρόνο το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας βρίσκεται εν απραξία καθώς ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων της θα ενταχθεί κάποια στιγμή στην υποδιεύθυνση της νεοσύστατης Υπηρεσίας Έλεγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.). που θα λειτουργεί στη Λάρισα, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό, (5-6 περίπου άτομα υπό τη διεύθυνση του κ. Περ. Πολύζου) ασχολείται με εσωτερικές, γραφειοκρατικού τύπου, εργασίες!
Επί της ουσίας δηλαδή το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των νέων οικονομικών υπηρεσιών, προβλέπει τη διατήρηση του ΣΔΟΕ Αθήνας και Θεσσαλονίκης στο Υπ. Οικονομικών με επανακαθορισμό δραστηριοτήτων (π.χ. ξέπλυμα χρήματος και ελέγχους σε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις) και την δραστηριοποίηση της ΥΕΔΔΕ υπό τη διεύθυνση της ΓΓΔΕ ως ανεξάρτητη αρχή με αρμοδιότητες φορολογικού ελέγχου.
ΘΕΣΜΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συλλόγου Εφοριακών του ν. Λάρισας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο, της θεσμικής διάλυσης του ΣΔΟΕ και πολύ περισσότερο της κατάργησης της περιφερειακής διεύθυνσης του σώματος, θα είναι αρνητικό όχι μόνον για τα συμφέροντα του τοπικού κλάδου, καθώς αναμφίβολα οδηγεί στην κατάργηση συγκεκριμένων οργανικών θέσεων, αλλά και για τα συμφέροντα της ευρύτερης περιφέρειας αφού πλήττεται και υποβαθμίζεται η οργανωτική, διοικητική και επιχειρησιακή της σημασία και ιδιαιτερότητα…
Όπως ισχυρίζονται, σε σχετική επιστολή που εστάλη στην ηγεσία του Υπ. Οικονομίας, Οικονομικών, “η διατήρηση της υφιστάμενης υπηρεσιακής δομής του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας θα μπορούσε να προσδώσει ένα σημαντικό χωροταξικό συγκριτικό πλεονέκτημα στη νέα υπηρεσία, καθώς η συγκεκριμένη Περιφέρεια καταλαμβάνει χωρικά το κέντρο της ηπειρωτικής χώρας και διαθέτει άμεση προσβασιμότητα σε ένα ευρύ φάσμα (ορεινών και νησιωτικών) περιοχών της Ελληνικής επικράτειας, εξυπηρετώντας, κατά αυτόν τον τρόπο, την ανάγκη άμεσης απόκρισης στις απαιτήσεις του ελεγκτικού έργου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δ.Σ. του Συλλόγου των Εφοριακών, η σχεδιαζόμενη οργανωτική διάρθρωση της νέας υπηρεσίας του Σ.Δ.Ο.Ε., προκρίνοντας την ενδεχόμενη κατάργηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας:
1. Παραβλέπει τη δεδομένη στενή σχέση των διοικητικών και ελεγκτικών δομών με τη χωροταξική ανάπτυξη και αδιαφορεί για τη σημασία που διαδραματίζει η διοικητική γεωγραφία και χωροταξία σε θέματα διοικητικής-εδαφικής αρμοδιότητας,
2. Αποστερεί τη νέα υπηρεσία του Σ.Δ.Ο.Ε. από τις πολύτιμες υπηρεσίες ενός έμπειρου τμήματος του στελεχιακού της δυναμικού,
3. Δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υφίσταται, ήδη, η απαραίτητη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου η Περιφερειακή Δ/νση Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας να αναπτύξει άμεσα τη δράση της και να προσδώσει – από την πρώτη κιόλας στιγμή της λειτουργίας της – ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στη λειτουργική αποδοτικότητα και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του νέου Σ.Δ.Ο.Ε. και
4. Υιοθετώντας ένα υπέρμετρα συγκεντρωτικού χαρακτήρα μοντέλο ανορθολογικής αναδιάταξης των οργανικών μονάδων του νέου Σ.Δ.Ο.Ε. – το οποίο ανεξήγητα προβλέπεται να λειτουργεί μόνο στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης -, η σχεδιαζόμενη οργανωτική διάρθρωση εμφανίζεται, εκ προοιμίου, ως προβληματική και αναποτελεσματική, απομακρυνόμενη, συλλήβδην και αδικαιολόγητα, από το επιτυχημένο και λειτουργικό μοντέλο της μέχρι σήμερα υφιστάμενης διοικητικής διάρθρωσής της.
Ενόψει των εξελίξεων αυτών η διοίκηση του συλλόγου εφοριακών έκανε ομόφωνα αποδεκτή την ανάληψη ενός συγκεκριμένου πλαισίου δράσης προκειμένου να αναδειχθεί η αναγκαιότητα διατήρησης της υφιστάμενης υπηρεσιακής δομής του Σ.Δ.Ο.Ε. στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, να ενημερωθούν σχετικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να συστρατευθούν προς την κατεύθυνση αυτή.
Προς υλοποίηση της απόφασης, απεστάλησαν ήδη σχετικές ενημερωτικές επιστολές προς όλους τους βουλευτές της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενώ, παράλληλα, τις επόμενες ημέρες, το Δ.Σ. του Συλλόγου προγραμματίζει την πραγματοποίηση συναντήσεων και ενημερωτικών επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς παράγοντες και φορείς.

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το