Τοπικά

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη – Ομιλία του Χρ. Ξενάκη για τον Άρη

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη Άρη θα είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο Δρ. Χρίστος Ξενάκης, επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών, την Κυριακή, 4η Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).
Τις δυο τελευταίες 10ετίες το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τον Άρη κορυφώθηκε, ιδιαίτερα ύστερα από τα ευρήματα των τεχνητών δορυφόρων, που περιφέρονται γύρω του, αλλά και των διαστημικών ρομπότ, που εστάλησαν στην επιφάνειά του.

Ο Άρης έχει, ως φυσικούς δορυφόρους, δύο μικρούς συλληφθέντες αστεροειδείς με ακανόνιστο σχήμα, το Δείμο και το Φόβο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τροχιές.
Αν και είναι ο δεύτερος μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ο πλανήτης των ρεκόρ (!) αφού στον Άρη βρίσκονται: το υψηλότερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος, το όρος Όλυμπος με ύψος 27 km., ο κρατήρας Ελλάς, που είναι ο μεγαλύτερος επίσης του ηλιακού μας συστήματος, ενώ στο βόρειο ημισφαίριό του, η εδαφική διαμόρφωση (λεκάνη) Borealis, καταλαμβάνει έκταση ίση με το 40% της επιφάνειάς του και αποτελεί πιθανό αρχέγονο αποτύπωμα σύγκρουσης του πλανήτη με σώμα μεγέθους σαν τον Πλούτωνα!

Η εξερεύνηση του πλανήτη εντείνεται, ύστερα και από τις δύο πρόσφατες ανακοινώσεις της NASA ότι εντοπίστηκε αλατόνερο στον Άρη, ενώ στην περιοχή Utopia Planitia και σε βάθος 11 m. κάτω του εδάφους υπάρχει μια υπόγεια λεκάνη νερού, η ποσότητα του οποίου, υπολογίζεται ίση με την ποσότητα του νερού της λίμνης Lake Superior της Γης. Φυσικά υπάρχουν και βάσιμες υπόνοιες ότι θα πρέπει να υπάρχει νερό και κάτω από τα πολικά παγοκαλύμματα.
Η ύπαρξη νερού μας δίνει το δικαίωμα να υποθέσουμε ότι στο απώτερο γεωλογικό παρελθόν του Άρη, ίσως είχαν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής είτε στην επιφάνειά του, λόγω πυκνότερης ατμόσφαιρας και μεγαλύτερης ατμοσφαιρικής πίεσης, είτε υπογείως σε υδάτινους θύλακες.
Στους βασικούς στόχους της σύγχρονης διαστημικής επιστήμης είναι και η επιτυχής αποστολή ενός επανδρωμένου οχήματος στον Άρη για επιτόπιες έρευνες μέχρι το τέλος του 2030!
Θα είναι ένα πιο …. «μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα»!

Ο Χρίστος Θ. Ξενάκης γεννήθηκε στο Βόλο όπου και παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης. Σπουδές στη Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Φυσικών Επιστημών και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Φυσική.
Εξειδικεύσεις στο Παρίσι (Paris-VI) και στη Λυών (Académie de Lyon) της Γαλλίας, καθώς και στο Σαουθάμπτον (University of Southampton) της Αγγλίας.
Έχει διδάξει στη Μέση Εκπαίδευση ως Καθηγητής Φυσικής, υπήρξε Διευθυντής του 1ου Λυκείου Βόλου, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών καθώς και Πάρεδρος επί θητεία του (πρώην) Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Έχει εργαστεί ακόμη ως Καθηγητής Φυσικής και Συντονιστής του Τομέα Φυσικών Επιστημών στο European School of Brussels-III στο Βέλγιο. Έχει συνεργαστεί για πολλά χρόνια με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ως Εξωτερικός Ερευνητής, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως Διδάσκων στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς και ως Διδάσκων στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Έχει δημοσιεύσει πολλές ερευνητικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και βιβλία που απευθύνονται στους μαθητές, τους φοιτητές και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό και έχουν μεταφραστεί, ορισμένα εξ αυτών, στα αγγλικά, γαλλικά, κλπ.
Είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος καθώς και μέλος άλλων Επιστημονικών Οργανώσεων και φορέων, όπως της A.E.D.E. (Association Européenne des Enseignants).
Έχει τιμηθεί με το Αργυρό Μετάλλιο ECU του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκπαιδευτική, διδακτική και συγγραφική του δράση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το