Τοπικά

Ένα στα πέντε οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Μαγνησίας δεν έχουν ελεγχθεί από ΚΤΕΟ

Ένα στα πέντε περίπου οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Μαγνησίας, δεν έχουν ελεγχθεί από ΚΤΕΟ, με αποτέλεσμα πολλά απ’ αυτά να αποτελούν κινούμενες «βόμβες». Αυτό επισημαίνουν αρμόδιοι ΚΤΕΟ της περιοχής, με αφορμή την επιβολή προστίμων που θα κυμαίνονται στα 150 ευρώ, σε όλους τους αυτοκινητιστές, των οποίων τα οχήματα δεν έχουν ελεγχθεί από ΚΤΕΟ.

Η επιβολή των προστίμων θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου και ήδη τα ΚΤΕΟ της Μαγνησίας ετοιμάζονται να υποδεχθούν χιλιάδες οχήματα για έλεγχο. Προς το παρόν πάντως η κίνηση δεν έχει αυξηθεί στα ΚΤΕΟ, καθώς οι Έλληνες είμαστε λαός της τελευταίας στιγμής.
«Ένα στα πέντε οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους, δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ», τονίζει ο κ. Γ. Παπαδόπουλος, διευθυντής του ιδιωτικού ΚΤΕΟ Βόλου, που προσθέτει πως «η κίνηση δεν έχει αυξηθεί ακόμη, αλλά αναμένεται να συμβεί αυτό μετά τις 20 Σεπτεμβρίου».
Υπολογίζεται ότι στους δρόμους της Μαγνησίας κυκλοφορούν περισσότερα από 100.000 αυτοκίνητα, που σημαίνει ότι τουλάχιστον τα 20.000 από αυτά δεν έχουν ελεγχθεί από ΚΤΕΟ, όπως ο νόμος ορίζει.
«Και όσα τέθηκαν σε ακινησία από τους ιδιοκτήτες τους και είχαν λήξει οι προθεσμίες ελέγχου ΚΤΕΟ θα τους επιβληθούν πρόστιμα», σημειώνει ο υπεύθυνος του ιδιωτικού ΚΤΕΟ Ν. Αγχιάλου κ. Ι. Τέας, που δηλώνει πως ακόμη η κίνηση δεν έχει αυξηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.
Επειδή προς το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπάρξει συνωστισμός στα ΚΤΕΟ, καλό είναι από τώρα, όσοι δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο, να προγραμματίσουν ραντεβού. Το να περάσει κάποιος ΚΤΕΟ, μετά τη λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ εδώ και 15 χρόνια, είναι μια εύκολη διαδικασία, που με προγραμματισμένο ραντεβού διαρκεί περίπου 30 λεπτά.
Σύμφωνα με τον νόμο 4530/30-3-2018 (άρθρο 55), ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, όσοι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο τα οχήματά τους μέχρι εκείνη την ημερομηνία, θα τους επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ. Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται ταμιακά από την φορολογική διοίκηση (ΤΕΔΕ), που σημαίνει πρακτικά ότι θα εμφανιστεί στο taxisnet και δεν κάνει διάκριση σε αυτοκίνητα, δίκυκλα ή φορτηγά.
Η ισχύς του νόμου 4530 απλοποιεί τη διαδικασία εντοπισμού όσων ξέχασαν ακούσια ή εκούσια να περάσουν από ΚΤΕΟ, αφού με την ηλεκτρονική διασταύρωση το δημόσιο μπορεί εύκολα να γνωρίζει τους παραβάτες με το πάτημα ενός κουμπιού. Όλα τα ΚΤΕΟ, δημόσια και ιδιωτικά, είναι συνδεδεμένα online με το υπουργείο Υποδομών και με αυτόν τον τρόπο γνωρίζει ποιο όχημα πέρασε ΚΤΕΟ και πότε.
Από έλεγχο ΚΤΕΟ περνούν όλα τα οχήματα (αυτοκίνητα και δίκυκλα) στα 4 χρόνια από την πρώτη τους κυκλοφορία και έπειτα κάθε δύο χρόνια (εξαιρούνται τα ταξί και τα βαρέα οχήματα, για τα οποία ο έλεγχος είναι ετήσιος).
Αν ένα όχημα δεν περάσει στην ώρα του ΚΤΕΟ, επιβαρύνεται με πρόστιμο, που διαμορφώνεται ως εξής: Σε 16 ευρώ για τα επιβατικά αυτοκίνητα για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης, σε 33 ευρώ για μέχρι έξι μήνες και σε 65 ευρώ για πάνω από έξι μήνες. Τα οχήματα (αυτοκίνητα και δίκυκλα) που θα εντοπιστούν να μην έχουν περάσει ΚΤΕΟ, θα επιβαρυνθούν επιπρόσθετα με πρόστιμο 150 ευρώ, που θα γνωστοποιηθεί μέσω Taxisnet.
Ο εντοπισμός των οχημάτων θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης των βάσεων δεδομένων των οχημάτων, που έχουν περάσει ΚΤΕΟ, βάση η οποία υπάρχει στο υπουργείο Μεταφορών και της αντίστοιχης βάσης στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία είναι καταγεγραμμένα όλα τα οχήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το