Πολιτισμός

Ένα «σημάδι ζωής» αφιερωμένο στην ελπίδα και το αύριο…  σε σύνθεση του βραβευμένου μαέστρου Β. Τασούδη

Μετά από την πετυχημένη συνεργασία του με τους συντελεστές του τραγουδιού fratelli amici italiani, σε στίχους και μουσική του καταξιωμένου συνθέτη Στέλιου Φωτιάδη με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Βόλου και πολλών καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως η Γλυκερία, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Γιώργος Νταλάρας κ.ά., ένα τραγούδι που απόλαυσαν πολλοί τέτοιο καιρό πέρυσι, το οποίο ήταν αφιερωμένο στους γιατρούς της πολύπαθης Ιταλίας λόγω του κορωνοϊού, ο βραβευμένος Βολιώτης συνθέτης και μαέστρος Βασίλης Τασούδης έρχεται να υπογράψει αυτή τη φορά μια δική του σύνθεση, ένα νέο τραγούδι αφιερωμένο στην ελπίδα και το αύριο.

Το τραγούδι έχει τίτλο «Σημάδι ζωής», σε ερμηνεία της Ράνιας Παπάζογλου, σε σύνθεση του Βασίλη Τασούδη και σε στίχους της Αλεξάνδρας Γκαζούνη, με τον Γιάννη Κουκουνίτσα στο μπουζούκι και την κιθάρα, τον Γιώργο Σιώμο στο πιάνο και τα φωνητικά, τον Γιώργο Τασούδη στα κρουστά, τον Γιώργο Καλοβιδούρη και τον Νίκο Δεληστάθη στην ηχοληψία και τη μίξη ήχου, και μπορεί να το ακούσει κανείς στον σύνδεσμο https://youtu.be/QVfZroE_u9k.
Η ερμηνεύτρια Ράνια Παπάζογλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στον Άγιο Βλάση Πηλίου. Κατάγεται από μουσική οικογένεια και από πολύ μικρή ανακάλυψε την αγάπη της για τη μουσική. Δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με κάποιο μουσικό όργανο, ωστόσο παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής. Ήξερε πως πολύ σύντομα θα ακολουθούσε τον δρόμο των γονιών της, οι οποίοι είναι επίσης τραγουδιστές. Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει, λέει ο λαός. Το μουσικό ταξίδι ξεκινάει στον Βόλο σε ηλικία 17 ετών κι έτσι αρχίζει η επαγγελματική της καριέρα αξιοποιώντας το ταλέντο της στη μουσική και το τραγούδι…

2021, το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται. Η συνεργασία με δύο αγαπημένα της πρόσωπα, τον Βασίλη Τασούδη και την Αλεξάνδρα Γκαζούνη, τους δημιουργούς του τραγουδιού «Σημάδι ζωής», έρχεται να δώσει την ελπίδα της δημιουργικότητας και τη χαρά της παραγωγικότητας μέσα στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν και στον καλλιτεχνικό χώρο.
«Η χαρά είναι απερίγραπτη όταν δουλεύεις με ανθρώπους που έχουν όρεξη και αγάπη για τη μουσική και οι συγκεκριμένοι ξέρουν καλά τι κάνουν» εξηγεί η Ράνια Παπάζογλου για να προσθέσει: «Ένα τραγούδι που περιγράφει με αμεσότητα όλα αυτά που βιώνουμε, …φορά την αγάπη και έλα να με βρεις, γράφει η στιχουργός. Η αγάπη δεν πάει πουθενά, δεν χάνεται στα δύσκολα, αλλά νικάει το κακό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Και ναι, τελικά αυτή η καραντίνα δίνει την ευκαιρία για δημιουργία, για να αξιοποιήσει καθένας μας παραγωγικά τον χρόνο του. Έτσι κι εμείς, λοιπόν, συνεχίζουμε το μουσικό μας ταξίδι με αγάπη, ελπίδα και φως στις καρδιές μας» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο βραβευμένος συνθέτης και μαέστρος κ. Βασίλης Τασούδης τόνισε: «Μια λέξη, μια διαδοχή συγχορδιών, ένα ρυθμικό σχήμα, κάτι που να προκαλεί το προσωπικό συναίσθημα και να αποτελεί «βάση έμπνευσης» που θα στηρίξει τα θέλω μας και θα αναζητήσει την ελπίδα. Αυτό είναι το συγκεκριμένο τραγούδι, το σημάδι ζωής».
«Με δεδομένο πως οι λέξεις ενός στιχουργού, οι γραμμές δεν είναι άλλο παρά οι σκέψεις και οι αναζητήσεις του, εκπεφρασμένες μέσα από το γνωστικό του οπλοστάσιο, την ποίηση, ευχαριστώ θερμά τη στιχουργό Αλεξάνδρα Γκαζούνη που μου εμπιστεύθηκε τη δημιουργία της» ανέφερε για να συμπληρώσει: «Η χαρά μου είναι μεγάλη που συνεργάστηκα με τόσο ταλαντούχα παιδιά, γεμάτα όρεξη για δημιουργία και αναζήτηση νέων μουσικών δρόμων και ιδεών».

Ο συνθέτης και μαέστρος συνέχισε λέγοντας πως «η μουσική ανέκαθεν πρόσφερε απλόχερα τις θεραπευτικές της ιδιότητες, δημιουργούσε τις γέφυρες για να σμίξουν οι άνθρωποι, να ενωθούν σε κάτι υψηλό, έστω και μέσα από την επιβεβλημένη πια απόσταση. Άλλωστε όλα αυτά τα βίντεο, ποστ και live μεταδόσεις από τις πλατφόρμες του διαδικτύου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν κάνουν τίποτα λιγότερο από το να αφηγούνται την αιώνια ανθρώπινη επιθυμία για τη συνάντηση, τη φιλία, την αγάπη και τον φόβο για το άγνωστο. Όταν όμως ακουστεί το πρώτο μελωδικό κάλεσμα, τότε τα παράθυρα ανοίγουν, οι πόρτες ξεκλειδώνουν και οι ψυχές των ανθρώπων αγαλλιάζουν.

Το τελευταίο διάστημα της πανδημίας πολλά μεγάλα ονόματα της μουσικής εκφράστηκαν μέσα από τη μουσική, από τον Λουντοβίκο Εϊνάουντι να παίζει πιάνο στο σαλόνι του σπιτιού και τον Μπόνο των U2 να τραγουδάει χωρίς μπάντα ή τις σπουδαίες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου σε ζωντανή μετάδοση σε άδειες αίθουσες με μοναδικό σκοπό, να υπενθυμίσουν την ανάγκη πάντα κάτι να μας ενώνει. Και τώρα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ».
«Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό το τραγούδι που απλόχερα πρόσφεραν τον καλύτερό τους εαυτό για την πραγματοποίησή του, καθώς και το στούντιο για τη φιλοξενία και την επιμέλεια του τραγουδιού, τον Γιώργο Καλοβιδούρη και Νίκο Δεληστάθη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο Τασούδη για την επιμέλεια του βίντεο» κατέληξε ο ίδιος.
Η Αλεξάνδρα Γκαζούνη, παιδαγωγός Δημοτικής Εκπαίδευσης, υπηρέτησε την ιδιωτική και πλέον εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση στην περιοχή της Μαγνησίας, ανέφερε πως «το λειτούργημα του δασκάλου είναι κάτι που αγαπώ και παρόλο που συνάντησα πολλές δυσκολίες, θα το υπηρετώ με πίστη και την ελπίδα να έλθουν καλύτερες εκπαιδευτικές συνθήκες».

Τα τελευταία χρόνια η ίδια ασχολείται και με τη στιχουργική: «Είναι κάτι που πηγάζει από την ψυχή μου και εκφράζει βιώματα, εμπειρίες, επιθυμίες, όνειρα και εικόνες. Είναι κατάθεση ψυχής και διέξοδος από τις δυσκολίες της εποχής και την πίεση της καθημερινότητας. Με βοηθάει να συγκεντρώνομαι, να ταξιδεύω, να εκφράζω συναισθήματα, να επικοινωνώ με τις λέξεις και τις εικόνες. Με εξιτάρει που ο καθένας μπορεί να ταξιδεύει και να ερμηνεύει διαφορετικά τον κάθε στίχο, δημιουργώντας τις δικές του εικόνες, όπως συμβαίνει με ένα βιβλίο».
Όπως εξηγεί η ίδια, «το «Σημάδι ζωής» γεννήθηκε μέσα στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι και, παράλληλα με όλα τα άλλα, αποτελεί και κραυγή φόβου, αγωνίας, απόγνωσης, αλλά και ελπίδας για ένα νέο ξεκίνημα…».
Η ίδια επισήμανε πως «χαίρομαι πολύ με το αποτέλεσμα και ευχαριστώ ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες που το πίστεψαν και το έντυσαν με το ταλέντο, τη θετική τους ενέργεια και τη δημιουργικότητά τους. Είναι μια ομαδική, ελπιδοφόρα προσπάθεια που ατενίζει το μέλλον και υπόσχεται συνέχεια».

Ο Γιάννης Κουκουνίτσας είναι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η ενασχόλησή του με τη μουσική άρχισε στην ηλικία των 9 ετών με μαθήματα μπουζουκιού, συνδυασμένα με μαθήματα θεωρίας. Πλέον είναι κάτοχος του πτυχίου αρμονίας και απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Βόλου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργαστεί επαγγελματικά σε πολλά μαγαζιά και μουσικές σκηνές του Βόλου, καθώς επίσης έχει συμμετάσχει σε αρκετές ηχογραφήσεις σε studio. Ξεχωριστή ήταν η συνεργασία του με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Βόλου, ως σολίστ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βασίλη Τασούδη.
«Κύριο ρόλο στη μουσική έχει η έκφραση συναισθημάτων, όπου η φιλοσοφία αυτή αντικατοπτρίζεται στο τραγούδι «Σημάδι ζωής» σε σύνθεση του Βασίλη Τασούδη και σε στίχους της Αλεξάνδρας Γκαζούνη».

Το τραγούδι ήταν η τελευταία κυκλοφορία του συνθέτη Βασίλη Τασούδη και όπως αναφέρει ο Γιάννης Κουκουνίτσας, «είναι μια δουλειά άρτια, τόσο σε κλίμα συνεργασίας, όσο και σε ποιότητα μουσικού αντικειμένου».
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσει όμορφη συνέχεια…» σημείωσε ο ίδιος.
Ο Γιώργος Σιώμος είναι μαθητής της Γ’ Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Βόλου. Τα πρώτα βήματα της μουσικής του παιδείας έγιναν στην ηλικία των 6 ετών, κάνοντας μαθήματα αρμόνιου. Στη συνέχεια, με την εισαγωγή του στο Μουσικό Σχολείο ασχολήθηκε με το ακορντεόν και ο συνδυασμός αυτών των δύο, του διαμόρφωσαν μια γενική οικειότητα με τα πλήκτρα. Θέλοντας όμως να χτίσει μια ευρύτερη μουσική παιδεία και αντίληψη, απέκτησε το πτυχίο Αρμονίας. Παράλληλα, το ενδιαφέρον του κέντρισε ο χώρος της ερμηνείας όπου και αποτελεί την κύρια ενασχόλησή του στις μέρες μας. Επιπλέον, η συμμετοχή του σε ποικίλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, του έδωσαν τα πρώτα στάδια εμπειρίας. Έτσι, άμεσος στόχος και όνειρο είναι η εισαγωγή του στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Όσον αφορά στη συνεργασία του με τον Βασίλη Τασούδη ο ίδιος επισήμανε πως «για μένα η μουσική αποτελεί έναν ξεχωριστό τρόπο έκφρασης συναισθημάτων και δημιουργίας. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος της συνεργασίας μου με τον μαέστρο Βασίλη Τασούδη στο τραγούδι «Σημάδι ζωής», αφού η μουσική αυτού του τραγουδιού σε συνάρτηση με τους στίχους της στιχουργού Αλεξάνδρας Γκαζούνη δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα γεμάτο συναισθήματα».

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το