Τοπικά

Ένα “άγνωστο” αλλά σπουδαίο για τους ασθενείς ιατρείο παρουσιάστηκε σήμερα στο Νοσοκομείο του Βόλου

Περισσότεροι από 1000 ασθενείς με καρκίνο εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής χωρίς πόνο από το ιατρείο Πόνου στο Νοσοκομείο του Βόλου. “Άγνωστο” ακόμα και στους γιατρούς που δεν παραπέμπουν ασθενείς για υποστήριξη οι οποίο αντιμετωπίζουν διάφορες ασθένειες που προκαλούν πόνο και όχι μόνο καρκίνο.

Σήμερα στο νοσοκομείο του Βόλου δόθηκε συνέντευξη Τύπου για την παγκόσμια ημέρα παρηγορικής φροντίδας και χρόνιου πόνου. Το 2018 επισκέφθηκαν το ιατρείο 1000 άτομα και μέχρι το τέλος του 2019 θα ο κύκλος θα έχει κλείσει με 1200 ασθενείς. Από πόνους καρκίνου μέχρι ημικρανίες αντιμετωπίζονται στο ιατρείο που λειτουργεί Τετάρτη και πέμπτη από δύο αναισθησιολόγους οι οποίοι ωστόσο αντιμετωπίζουν και κάθε έκτακτο περιστατικό. Η Ευαγγελία Χαυτούρα και ο Φώτης Υφαντίδης, ου δύο υπεύθυνοι γιατροί τόνισαν πως σε ερωτηματολόγιο που δόθηκε στους ασθενείς του ιατρείου αποκαλύφθηκε ότι περισσότεροι του 95% δεν γνώριζαν την ύπαρξή του και πως μπορούν να ζουν μια ζωή χωρίς πόνο που οδηγεί στην παραίτηση και την κατάθλιψη.

Ο κ. Δραμητινός δήλωσε πως το ιατρείο πρέπει να αναβαθμιστεί και με άλλες ειδικότητες αλλά προέχουν οι ψυχολόγοι και το ιατρείο θα μείνει την Δευτέρα ανοιχτό από το πρωϊ μέχρι το απόγευμα για αν ρο επισκεφθεί όποιος επιθυμεί και να ενημερωθεί.

“Ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα  για την παρηγορική φροντίδα.  Οι άνθρωποι με πόνο όπως οι καρκινικοί ασθενείς και όχι μόνο αυτοί προσβάλλονται  από κατάθλιψη, αίσθημα άγχους, εγκατάλειψης και απελπισμένοι αρνούνται θεραπεία γιατί έχουν  έλλειψη ενδιαφέροντος για ζωή. Το ιατρείο προσφέρει  ανακούφιση από πόνο για επανένταξη του ασθενή. Όπως είπε ο κ. Υφαντίδης το 95% των ασθενών δεν γνώριζε την ύπαρξή του. Στο ιατρείο η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε το 1996 επί Γιάννη Βαρδούλη οι ασθενείς με πόνο οδηγούνται και σε επεμβατικές διαδικασίες όπως επισκληρίδιο

“Ξεκίνησε το 1996 και ελάχιστοι γνώριζαν μέχρι το 2015. Χειρουργημένοι , άνθρωποι με ρευματικά προβλήματα, οσφυαλγίες, ημικρανίες, χρόνιους πόνους , μπορούν να βρουν μια νέα ποιότητα ζωής τόνισε η κ. Ευαγγελία Χαυτούρα. “Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν γιατί πονάνε και είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή άνθρωποι που φεύγουν από τη ζωή να φεύγουν με πόνο”, είπε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το