Άρθρα

Ένα πολύτιμο λεύκωμα – βιβλίο για τα 35 χρόνια του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

Του Β.Δ. Αναγνωστόπουλου*

Κρατώ στα χέρια μου με πολλή χαρά (και κάποια δυσκολία, βέβαια, λόγω μεγέθους και βάρους!) το εξαιρετικό Λεύκωμα-Βιβλίο της Βάσως Κοζιού – Κολοφωτιά με τίτλο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (1984-2019) και υπότιτλο «Ο ρόλος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας στην τριανταπεντάχρονη πορεία του», με φιλολογική επιμέλεια Σόνιας Κοζιού, εξώφυλλο του Θανάση Άγγελου, έκδ. ΦΑΟΣ, Καρδίτσα 2020, σελ. 355 (μεγάλου σχήματος).

Θαύμαζα πάντα την κατηγορία εκείνων των πνευματικών ανθρώπων που έχουν την αγάπη, τη δύναμη, την υπομονή και την επιμονή, διαχρονικά και ανύστακτα, να καταγράφουν, να συντηρούν, να φωτογραφίζουν, να κρατούν σημειώσεις γύρω από τα πολιτιστικά δρώμενα. Κατεξοχήν μάλιστα, όταν συμμετέχουν σ’ αυτά δημιουργικά και γνωρίζουν εκ των έσω τα πράγματα. Ελάχιστοι είναι, αλλά λειτουργούν σαν τις μέλισσες που συγκεντρώνουν τη γύρη για το μέλι. Αναλώνονται για τους πολλούς, για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου και των συμπολιτών τους.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει η Βάσω Κοζιού με πλούσιο έργο και ουσιαστική συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα της Καρδίτσας. Εκπαιδευτικός η ίδια, ασχολήθηκε με την έρευνα, την καταγραφή, τη μελέτη και ανάδειξη των ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων της περιοχής. Το βιογραφικό της είναι βαρύ, έργο κοινωνικό και πολιτιστικό, φορτωμένο με εκδόσεις βιβλίων, συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες, στη δημιουργία της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, στην Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων, και πολλών άλλων φορέων, κύρια συντονίστρια του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» κ.ά.

Είχαμε την ευκαιρία κατά το παρελθόν να συνεργαστούμε σε πολλά επίπεδα και είμαι σε θέση να γνωρίζω τις ικανότητές της, την εργατικότητα και την αφοσίωσή της σε ό,τι επιδιώκει. Γνωρίζει πολλά, έχει ερευνήσει πολλά, έχει ζήσει πολλά. Το 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο Λεύκωμα-Βιβλίο για τα «Πενηντάχρονα Καραϊσκάκεια» (1967-2017), που, όπως τότε σημείωνα, «δεν είναι μια ημερολογιακή αποτύπωση, αλλά πιο πολύ μια βιωματική αφήγηση, αφού σχεδόν από την αρχή συμμετείχε σε όλα τα δρώμενα με θυσιαστική αφοσίωση κι αγάπη στην ιδέα των Καραϊσκακείων».

Με τούτο το δεύτερο Λεύκωμα-βιβλίο συμπληρώνεται η εικόνα των δύο κυριότερων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Καρδίτσα. Αυτή η διλογία σηματοδοτεί μια μοναδική και πολύτιμη προσφορά στον τόπο μας. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στον Πρόλογο του βιβλίου πολύ εύστοχα επισημαίνει: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην καταγραφή και την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού, γιατί η ιστορία που δεν γράφεται, μοιραία χάνεται στο πέρασμα των χρόνων». Όντως, τέτοια βιβλία λειτουργούν ως πνευματικά και ψυχικά αναχώματα μπροστά στη Λήθη και την Κίρκη των καιρών.

Περιλαμβάνει τον Πρόλογο της συγγραφέως, τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη, του δημάρχου, αλλά και αρκετών άλλων προσώπων, που έχουν σχέση με τα θεατρικά δρώμενα, όπως του Τσαντήλα, του Μπακρατσά, του Χάρμπα, της Παπανικολάου, της Σταθοπούλου, της Στιβανάκη. Ακολουθεί το βιογραφικό της Κοζιού και η εμπεριστατωμένη Εισαγωγή για το «Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, με κύριους συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας και άλλους φορείς του τόπου μας». Ακολουθεί η χρονολογική αναφορά σε καθένα Φεστιβάλ, από το 1984 έως το 2019, με πολύ ενδιαφέρον αρχειακό υλικό, όπως τα ονόματα του Δ.Σ. της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, οι συμμετοχές των θιάσων από πολλά μέρη της χώρας, η κριτική επιτροπή, τα έργα, τα βραβεία (Σκηνοθεσίας, Ηθοποιίας, Κειμένου νέων δημιουργών, Σκηνογραφίας, Μουσικής, Θεατρικής παράστασης, Ενδυματολογίας) κ.λπ., το φωτογραφικό υλικό από Προσκλήσεις, Διπλώματα, Βραβεία, φωτογραφίες προσώπων, ηθοποιών, παραστάσεων κ.ά.

Το Λεύκωμα-Βιβλίο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, έτσι όπως το φυλλομετράει ή το μελετάει ο αναγνώστης, ζωντανεύει μνήμες και αναμνήσεις, γίνεται μια αστείρευτη πηγή πληροφοριών και αναστοχασμών, δημιουργεί ένα κύμα υπερηφάνειας που κατακλύζει το βαθύτερο είναι μας για τον κόσμο της θεατρικής τέχνης και την πολιτιστική μας δημιουργία. Είναι για μικρούς, νέους και μεγάλους πολύτιμο βιβλίο και υψηλής αισθητικής.

*Ο Β.Δ. Αναγνωστόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το