Τοπικά

Ένα πολυπολιτισμικό σχολείο στη Μηλίνα «Θ»

milina- sxoleio

Από το 1928 έχει κατασκευαστεί το διδακτήριο, όπου στεγάζεται το τετραθέσιο Δημοτικό Μηλίνας. Με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας του Παγασητικού και μέσα σε αίθουσες που αποπνέουν μια αύρα πλούσιας εκπαιδευτικής παράδοσης, οι 50 μαθητές κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο σχολείο και την πολύτιμη γνώση.

Στο σχολείο διδάσκουν έξι εκπαιδευτικοί, από τους οποίους οι δύο είναι καθηγητές ειδικοτήτων, αγγλικών και πληροφορικής, και οι υπόλοιποι τέσσερις δάσκαλοι.
Μάλιστα το Δημοτικό είναι πολυπολιτισμικό, καθώς φοιτούν μαθητές από διάφορες εθνικότητες, όπως Αλβανία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, που όμως έχουν προσαρμοστεί πολύ αρμονικά στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς γεννήθηκαν στη χώρα μας.
Η Μηλίνα με μόνιμο πληθυσμό το χειμώνα περίπου 800 άτομα, έλκει και οικογένειες από άλλα μέρη της χώρας, που αποφασίζουν να εγκατασταθούν εκεί και να ασχοληθούν κυρίως με τον τουρισμό. Υπάρχει όμως και ανεργία, ως ένα ακόμη χαρακτηριστικό της κρίσης, που βιώνει η Ελλάδα την τελευταία πενταετία. Παράλληλα ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού δραστηριοποιείται στον κλάδο της γεωργίας.
Στο σχολείο φοιτούν 50 μαθητές και ο αριθμός τους τα τελευταία χρόνια παραμένει σταθερός με μια μικρή αυξομείωση. Το 20% των μαθητών είναι αλλοδαποί, αλλά με την ιδιαιτερότητα πως έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Μηλίνα. Δεν υπάρχει δηλαδή το φαινόμενο, να έρχονται τώρα αλλοδαποί με τις οικογένειές τους, καθώς δεν υπάρχουν δουλειές στην ύπαιθρο και όσες προκύπτουν, είναι κυρίως εποχιακές.
Η διευθύντρια του σχολείου κ. Αναστασία Ελευθεριάδου τόνισε πως «το φαινόμενο της έλευσης αλλοδαπών με τις οικογένειές τους στη Μηλίνα, που τα παιδιά τους θα έπρεπε να μάθουν την ελληνική γλώσσα μέσα από τμήματα υποδοχής, υπήρχε πιο έντονο πριν μια δεκαετία. Πλέον τα παιδιά των αλλοδαπών έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και γνωρίζουν την ελληνική, γι’ αυτό και έχουν άμεση προσαρμογή στο ελληνικό σχολείο».
Η ίδια βρίσκεται στη διεύθυνση του σχολείου εδώ και έντεκα χρόνια, ενώ ζει μόνιμα στη Μηλίνα.
Το πανέμορφο διδακτήριο είναι ένα από τα χαρίσματα του Δημοτικού.
Όπως σημείωσε η διευθύντρια, «το κτίριο που στεγάζεται το Δημοτικό στη Μηλίνα, κατασκευάστηκε το 1928. Είναι πέτρινο, κτισμένο αμφιθεατρικά και έχουμε θέα όλη τη Μηλίνα, αλλά και τη θάλασσα. Στην αρχή το διδακτήριο προβλεπόταν για διθέσιο Δημοτικό, αλλά στην πορεία χωρίστηκαν οι δύο αίθουσες, για να εξυπηρετήσουν τέσσερα τμήματα. Κτιριακά βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ πριν εννιά χρόνια ανακαινίστηκε, όπου αλλάχτηκαν τα πάντα, όπως πόρτες, παράθυρα, κουφώματα. Εκτός από τις τέσσερις αίθουσες το κτίριο διαθέτει το χολ και το γραφείο των δασκάλων».
Η ίδια μετακόμισε με το σύζυγό της πριν έντεκα χρόνια από το Βόλο στη Μηλίνα. Όπως ανέφερε, «ο σύζυγός μου δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της εστίασης και διασκέδασης. Η ζωή στη Μηλίνα είναι πολύ όμορφη. Υπάρχει μια πολύ καλή ποιότητα ζωής. Το χειμώνα χαιρόμαστε την ηρεμία της φύσης, ενώ το καλοκαίρι είναι λίγο πιο έντονα τα πράγματα με την έλευση των επισκεπτών και τη θάλασσα. Γενικά έχουμε προσαρμοστεί πολύ και μας αρέσει».
Μάλιστα συμπλήρωσε πως οι κάτοικοι στη Μηλίνα το χειμώνα ανέρχονται στους 700-800, ενώ η περιοχή έχει το χαρακτηριστικό πως προσελκύει και οικογένειες, που δεν κατάγονται από τη Μηλίνα. Πρόκειται για νέα ζευγάρια, που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, αλλά και τη γεωργία. Γι’ αυτό και υπάρχουν πέντε-δέκα μαθητές στο σχολείο, που οι γονείς τους εγκαταστάθηκαν στη Μηλίνα, για βιοποριστικούς λόγους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το