Τοπικά

Ένα περίπτερο που έγινε στέκι στο κέντρο του Βόλου “Θ”

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ (13)

Για 29 χρόνια μοιράζονται την ίδια επαγγελματική στέγη, όντες συνέταιροι σε ένα από τα πλέον κεντρικά περίπτερα του Βόλου. Μάλιστα, το σημείο που το έχουν στις αρχές της Ιάσονος μετέτρεψε το περίπτερο των Δημήτρη Παπαθεοδώρου και Νίκου Σόκολου σε ένα από τα πιο γνωστά στέκια της πόλης. Άρχισαν να το λειτουργούν από το 1987, αλλά τρεις δεκαετίες αργότερα ο κύκλος της επιχείρησης υπό αυτή τη μορφή κλείνει. Έπειτα από την απόφαση της Δήμου Βόλου να απομακρυνθούν τα περίπτερα από το κέντρο του Βόλου, οι δύο ιδιοκτήτες συναίνεσαν σε αυτό σεβόμενοι την κρίση της Δημοτικής Αρχής. Έτσι, σε λίγες ημέρες το περίπτερο θα στεγάζεται σε ένα νέο στεγασμένο χώρο λίγα μέτρα πιο πέρα από εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το ξύλινο κιόσκι.

Δύσκολο και απαιτητικό το επάγγελμα του περιπτερά, ωστόσο οι δύο συνέταιροι δείχνουν πως βρήκαν τον τρόπο να συνεννοούνται και ακολουθούν κοινή επαγγελματική πορεία επί σειρά ετών. «Πιο παλιά υπήρξαμε συνάδελφοι στη ΜΕΤΚΑ. Δουλεύαμε μαζί για τρία χρόνια περίπου, μέχρι που σταματήσαμε αμφότεροι από το εργοστάσιο. Έτσι αποφασίσαμε να συνεταιριστούμε και αγοράσαμε το συγκεκριμένο περίπτερο στην Ιάσονος με Κουταρέλια», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σόκολος, ενώ ο Δημήτρης Παπαθεοδώρου θυμήθηκε την πρώτη ημέρα που λειτούργησαν: «Το ημερολόγιο έδειχνε 1η Μαρτίου 1987. Κυριακή ήταν όταν ανοίξαμε. Για την ακρίβεια το παραλάβαμε στις 12 τα μεσάνυχτα από τον προηγούμενο ενοικιαστή του περιπτέρου. Είχαμε καθίσει και οι δύο και ο πρώτος πελάτης μας ήταν ένας τύπος, που ήρθε κι αγόρασε τη «Βαβούρα», ένα νεανικό περιοδικό που κυκλοφορούσε τότε. Λίγες ημέρες αργότερα χιόνισε στον Βόλο. Το χιόνι ξεπέρασε τότε το μισό μέτρο, σχεδόν είχε καλύψει τα ψυγεία με τα παγωτά. Εξαιτίας της χιονόπτωσης είχε σημειωθεί πολύωρη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και μέσα σε ένα βράδυ ξεπουλήσαμε φακούς και μπαταρίες».

Το περίπτερο μένει ανοικτό ημέρα και νύχτα, με τον Νίκο Σόκολο να μιλάει για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται: «Δουλεύουμε 365 ημέρες τον χρόνο επί 24ωρης βάσης. Όλη την ώρα είσαι σε εγρήγορση. Είναι δύσκολο επάγγελμα κι έχει κούραση αρκετή. Για να βγει η βάρδια πρέπει να κάθεσαι πολλές ώρες στην καρέκλα και σε τόσο περιορισμένο χώρο. Εννοείται πως δεν καταλαβαίνεις ούτε αργίες, ούτε τίποτα. Έχω να κάνω γιορτές στο σπίτι από τότε που ανοίξαμε. Για 29 χρόνια στη σειρά αλλάζω χρόνο εδώ μέσα. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Ανάσταση, Πάσχα, είμαστε πάντοτε στο περίπτερο».

Η καθημερινότητα των δύο περιπτερούχων ενίοτε κρύβει εκπλήξεις. Άλλοτε ευχάριστες, άλλοτε δυσάρεστες, με τον Δημήτρη Παπαθεοδώρου να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Τι να πρωτοθυμηθείς; Έχουν γίνει τόσα πολλά. Πέρα από τα ευτράπελα, είχαμε όμως και άσχημα συμβάντα. Μία φορά ένας τύπος με απείλησε με μαχαίρι για να μας ληστέψει. Οι κίνδυνοι του επαγγέλματος βλέπεις. Βέβαια, τον αφόπλισα και καταλήξαμε στην Ασφάλεια, αλλά είναι κι αυτό μέσα στο πρόγραμμα».

Πέρα από τους πελάτες που σταματούν στο περίπτερο για να προμηθευτούν τσιγάρα ή τα άλλα είδη που πωλούνται, οι δύο ιδιοκτήτες έχουν αναπτύξει φιλικούς δεσμούς με αρκετό κόσμο που επιλέγει να σταματήσει στην Ιάσονος για να κάνει τα ψώνια του. «Έχουμε αρκετούς που ψωνίζουν σταθερά από εμάς επί 29 χρόνια. Έρχονται ακόμη και σήμερα από την πρώτη ημέρα που ανοίξαμε το περίπτερο, το οποίο για μένα είναι και στέκι. Βοηθάει και το μέρος. Είμαστε στο κέντρο και έχουμε εύκολη πρόσβαση. Έτσι, εκτός από τις αγορές τους αρκετοί σταματούν και συζητάμε για πάσης φύσης θέματα. Σχολιάζουμε τα αθλητικά, μιλάμε για τον ΠΑΟΚ που είναι η ομάδα που υποστηρίζω από παιδί, αλλά και ό,τι άλλο βρίσκεται στην επικαιρότητα», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαθεοδώρου, ενώ στη συνέχεια ο Νίκος Σόκολος θυμήθηκε τους επώνυμους πελάτες που έχουν κάνει στάση εκεί στο παρελθόν: «Τραγουδιστές, ηθοποιοί, αθλητικοί παράγοντες, είναι τόσοι πολλοί. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου έχει σταματήσει αρκετές φορές εδώ. Όπως και ο Κηλαηδόνης, ο Σαββόπουλος, η Γαλάνη, θυμάμαι ακόμη και τον συχωρεμένο τον Παπάζογλου. Πιο παλιά ψώνισαν από εμάς η Καρέζη με τον Καζάκο και ο Στάθης Ψάλτης είχε κάνει στάση εδώ, ενώ από τον χώρο του αθλητισμού μου έρχονται στο μυαλό ο Χατζηπαναγής, ο Νικολαΐδης, μέχρι και ο Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού».

Από την συζήτηση με τους δύο άνδρες δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στα πιο περίεργα είδη που τους έχουν ζητήσει, με τον Δημήτρη Παπαθεοδώρου να επισημαίνει: «Κατά καιρούς μας ζητάνε παράξενα πράγματα. Ακόμη δεν έχω ξεχάσει έναν πελάτη που σταμάτησε και με ρώτησε εάν είχα αντιψυκτικό για το αυτοκίνητό του. Άλλη μία φορά, κάποιος ήθελε… μελιτζάνες. Ήταν έγκυος η γυναίκα του και είχε γυρίσει όλο τον Βόλο για να βρει. Είχε χιονίσει κιόλας εκείνο το βράδυ. Με τον Αμπντούλ, όπως λέγεται, γίναμε φίλοι. Κάνουμε παρέα έπειτα από αυτό το περιστατικό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το