Άρθρα

Ένα Πάσχα διαφορετικό…

Του Διονύση Λεϊμονή

Ένα Πάσχα διαφορετικό καλούμαστε να βιώσουμε φέτος, ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη να μείνουμε σπίτι προστατεύοντας εμάς, τους δικούς μας αλλά και τους συνανθρώπους μας. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πώς θα γιορτάσουμε την Ανάσταση; Πόσο θα σωφρονιστούμε; Τι σημαίνει Πάσχα χωρίς θείες λειτουργίες, χωρίς επαφή με τους συνανθρώπους, χωρίς αντάμωμα με αγαπημένους; Χωρίς γλέντι; Χωρίς χαρά;
Όλα αυτά φέτος καλούμαστε να τα βιώσουμε διαφορετικά. Και να κάνουμε Πάσχα, γιατί το Πάσχα δεν είναι γιορτές, βεγγαλικά, πυροβολισμοί, ψήσιμο και γλέντι… μόνο.
Πιστεύω πως Πάσχα θα κάνουν φέτος όσοι μετά από ένα πάθος αναγεννηθούν συναντώντας τον ίδιο τους τον εαυτό.
Ανάσταση θα κάνουν όσοι ακούσουν να ηχούν γύρω τους οι καμπάνες ενός νέου μηνύματος αναθεώρησης καταστάσεων και ιδεών.
Πάσχα θα γιορτάσουν όσοι θα καταφέρουν πέρα από τον εαυτό τους να σκεφτούν και τους άλλους, να σεβαστούν τους άλλους, να τους συνδράμουν με την επιλογή τους.
Ανάσταση θα βιώσουν όσοι θα ανακαλύψουν πως η χαρά βιώνεται και με άλλους τρόπους, που μέχρι τώρα δεν είχαν καν φανταστεί.
Πάσχα θα πουν ότι πέρασαν όσοι από εμάς αφήσουν να λάμψει ένα φως που δεν θα σβήσει περνώντας την εξώπορτα τους σπιτιού τους αλλά θα την αφήσουν να καίει στο εσωτερικό του φωτίζοντας τις μικρότητές τους.
Ανάσταση για όλους μας αυτήν την κρίσιμη περίοδο κι αυτή την εποχή θα σημάνει όταν στις 12 τα μεσάνυχτα δεν θα ξεκινήσει απλά μια Κυριακή, αλλά θα αρχίσει να ξημερώνει ένα λαμπρό αύριο γεμάτο από εκπλήξεις για τις δυνατότητες και τις αντοχές που ελλοχεύουν μέσα μας.
Πάσχα θα είναι φέτος ένα «πέρασμα» από μια κατάσταση φόβου σε μια άλλη κατάσταση γεμάτη από ελπίδα και αισιοδοξία.
Ανάσταση θα προέλθει όταν κατεβαίνοντας από τον σταυρό μας θα μας περιμένει μια στοργική αγκαλιά, ένα μοσχομυρισμένο σινδόνι και χέρια να μας μυροβολήσουν όχι ως νεκρούς αλλά ως ξαναγεννημένους.
Πάσχα ίσως θα είναι ένα ονειρικό ξύπνημα και βήμα βήμα περπάτημα μέσα από μια σκληρή, πρωτόγνωρη δοκιμασία σε κακοτράχαλα μονοπάτια.
Ανάσταση θα υπάρξει για όλους όσους δεν αφήσουμε τον «θάνατο», την «καθήλωση», το «ακάνθινο στεφάνι» να πληγώσουν ανεπανόρθωτα το κορμί και την ψυχή μας.
Αυτό το Πάσχα προσδοκούμε και για μια τέτοια Ανάσταση είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε, γιατί φαίνεται πως οι κόλαφοι, τα ραπίσματα και η σταύρωση απαιτούν σώματα με σθένος, καρδιές με πάθος και ψυχή που δεν θα προφέρει γέρνοντας ποτέ «Τετέλεσται», αφού η Ζωή είναι ατελεύτητη και μας καλεί να τη γευτούμε, αρκεί να μάθουμε το Πώς και το Γιατί…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το