Τοπικά

Ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας καταδεικνύει το βιβλίο του πρώην υπουργού Θεόδωρου Στάθη

Εκδήλωση διαλόγου με θέμα «Δημοκρατία για όλους» πραγματοποιήθηκε χθες με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού κ. Θεόδωρου Στάθη «Αναζητώντας Πρότυπο Δημοκρατίας για το Σήμερα» στον Βόλο.

Ο κ. Θεόδωρος Στάθης, πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός, σημείωσε ότι «το βιβλίο προσπαθεί να φέρει στην αντίληψη των πολιτών ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Αυτά για να συμβούν θα περάσουν διάφορα στάδια. Μερικές από τις προτάσεις που μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν, όπως το διαφορετικό εκλογικό σύστημα, που είναι ένα είδος ενισχυμένης αναλογικής, αλλά η επιβράβευση δίνεται στα κόμματα που προχωρούν στη συμμαχία για απόκτηση κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία πριν επιβραβευτεί να διαθέτει στη Βουλή πάνω από 150 έδρες. Το μπόνους μετατρέπεται σε κίνητρο για τη δημιουργία συμμαχικής κυβέρνησης, ώστε να μη μένει ποτέ η χώρα ακυβέρνητη. Δεν μπορεί η τεχνητή πλειοψηφία στη Βουλή να επικαλείται το δημοκρατικό αξίωμα ότι η μειοψηφία πρέπει να σέβεται την πλειοψηφία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η αναμόρφωση των πολιτικών κομμάτων. «Έτσι όπως είναι οργανωμένα σήμερα, μέσα σε αυτά ακμάζει η εσωτερική διαπλοκή. Η δημιουργία ομάδων και φέουδων που προσπαθούν να κατακτήσουν την εξουσία του κόμματος, διευρύνουν τη διαπλοκή από το εσωτερικό και προς το εξωτερικό, ώστε οι διαπλοκές μετά να συντελούνται και με εξωγενείς παράγοντες».

«Προσπαθώ να δείξω πώς μπορεί να αναβαθμιστεί η Βουλή για να παίρνονται οι μεγάλες αποφάσεις της ανάπτυξης και η κυβέρνηση να μετατρέπεται σε έναν ελεγκτικό μηχανισμό των οργανισμών υλοποίησης αυτών που αποφασίζονται στη Βουλή» κατέληξε ο κ. Θ. Στάθης.
Στην εκδήλωση εκτός του Θ. Στάθη μίλησαν οι κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Παπαϊωάννου, συγγραφέας, Νίκος Πιτσούλης, πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Δήμητρα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το