Τοπικά

Ένα νέο αφήγημα για τους Ρομά σε διεθνές πρόγραμμα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Είναι νέοι Ρομά με όνειρα και ελπίδες και θέλουν μέσα από την εκπαίδευση που λαμβάνουν και τις δεξιότητές τους να προοδεύσουν, να βελτιώσουν τη ζωή τους και μέσα από το παράδειγμά τους να αλλάξουν τα στερεότυπα για την κοινωνία τους, συμβάλλοντας σε αυτό και τα ΜΜΕ.

Η δεύτερη συνάντηση μεταξύ μαθητών και νέων Ρομά της Μαγνησίας με τα τοπικά ΜΜΕ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενσωμάτωση των Ρομά στην κοινωνία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν νέοι Ρομά, μαθητές, ένας φοιτητής και άλλοι που αγωνίζονται καθημερινά για μόρφωση μέσα από το σχολείο και το Πανεπιστήμιο, ένα εφόδιο που θα είναι το κλειδί για την πρόοδό τους.
Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος είναι η καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαρούλα Σταθοπούλου η οποία τόνισε πως «ο απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η ενσωμάτωση των Ρομά και το κλειδί για να το πετύχουμε, είναι να δημιουργούμε ισότιμους χώρους αλληλεπίδρασης. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αφήγημα για τους Ρομά, να αλλάξουμε την εικόνα, ότι δεν είναι μόνο αυτό που παρουσιάζεται συνήθως, αλλά πως υπάρχουν και πολλοί άλλοι που αγωνίζονται καθημερινά για να επιβιώσουν. Έτσι οι Ρομά αφενός θα ενδυναμωθούν αφετέρου θα υπάρξει μια επίγνωση και ευαισθητοποίηση για τους ίδιους».
Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί πέντε συναντήσεις μεταξύ των Ρομά με εκπροσώπους της Αστυνομίας και δώδεκα εργαστήρια με φοιτητές και νεαρούς φυλακισμένους. Επίσης δρομολογούνται εργαστήρια αφήγησης με γονείς Ρομά και μη Ρομά.
«Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι να καταλήξουν το Πανεπιστήμιο, τα ΜΜΕ και οι συμμετέχοντες Ρομά σε ένα μανιφέστο για το τι λέμε και τι δεν λέμε, ποιες είναι οι καλές και ποιες οι κακές πρακτικές στον τρόπο που παρουσιάζεται ένα θέμα για τους Ρομά. Άλλωστε από τον τρόπο που προσεγγίζεται ένα θέμα, αναπαράγονται και τα στερεότυπα για τους Ρομά» ανέφερε η κ. Σταθοπούλου.

Να προβάλλονται και τα θετικά
Στη συνάντηση παρουσιάστηκε ένα βίντεο πέντε λεπτών, όπου οι Ρομά παρουσίαζαν τη δική τους οπτική για τη σχέση με τα ΜΜΕ.
Ο Βαλάντης Καλέας που συμμετέχει στο πρόγραμμα, είναι μαθητής της Β’ τάξης στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Ο ίδιος ανέφερε πως «θα πρέπει τα ΜΜΕ να μη βγάζουν μόνο τα αρνητικά για τους Ρομά και να διαιωνίζεται μια προκατάληψη χρόνων που για τους ίδιους είναι ένα σημαντικό εμπόδιο να ενταχθούν στην κοινωνία».
Ο Βαλάντης πρόσθεσε πως ο κάθε Ρομά έχει μια τίμια δουλειά και προσπαθεί να πουλήσει τα εμπορεύματά του. Όμως ένας να βρεθεί που θα κάνει κάτι κακό, αμέσως «μολύνει» τους χιλιάδες άλλους. Ακόμη υπάρχουν νέοι με πτυχία που δεν τους δίνονται ευκαιρίες για να δουλέψουν, επειδή είναι Ρομά. Και είναι αρκετά άσχημο αυτό. Επίσης σε ανθρώπους που έχουν βγει στη γύρα για ένα μεροκάματο, και το κάνουν χρόνια αυτό, το Κράτος δεν τους δίνει άδεια πλανοδίου, και έτσι θεωρούνται παράνομοι Ρομά».
Μάλιστα πρόσθεσε ότι η νέα γενιά Ρομά μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Στον ίδιο θα άρεσε να ασχοληθεί με την πληροφορική, ενώ, όπως επισήμανε, ο πατέρας του έχει μια εταιρεία και θα τον ενδιέφερε να την επεκτείνει.
Από την πλευρά του ο Χρήστος αναφέρθηκε στα επιδόματα του Κράτους. «Τα ΜΜΕ λένε ότι οι Ρομά ζουν αποκλειστικά από τα επιδόματα. Θα ήθελα να το διαψεύσω αυτό. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορούν να βρουν μια εργασία και εξαρτώνται από αυτό, ενώ αναγκάζονται να γίνονται πλανόδιοι για να ζήσουν».

Κορίτσια Ρομά στο σχολείο
Από την πλευρά της η Σοφία Ζαρίφη, μαθήτρια της Β’ Τάξης στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, ανέφερε πως «η νέα γενιά μπορεί να κάνει βήματα προόδου, γιατί μορφώνεται φοιτά στο σχολείο. Οι νέοι σήμερα μέσα από την εκπαίδευση, μαθαίνουν να διαχειρίζονται καταστάσεις, μαθαίνουν τα δικαιώματά τους, τους νόμους, γίνονται καλύτεροι άνθρωποι. Αποκτούμε τις δυνατότητες να αλλάξουμε πολλά πράγματα».
Η ίδια διαμένει στο Αλιβέρι και, όπως τόνισε, θέλει να τελειώσει το Λύκειο και να συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις με στόχο την εισαγωγή της σε κάποια σχολή.
Στο πεντάλεπτο βίντεο η ίδια ανέφερε πως «για τα κορίτσια Ρομά υπάρχει η αντίληψη ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν το σχολείο, γιατί παντρεύονται σε μικρή ηλικία. Και αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά με την πάροδο του χρόνου αλλάζει. Για παράδειγμα είμαι μαθήτρια της Β’ Τάξης Λυκείου και έχω καταλάβει ότι μέσω της εκπαίδευσης μπορώ να αλλάξω τη ζωή μου. Και θα ήθελα από τα ΜΜΕ να προβάλλεται αυτό το πρότυπο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το