Πολιτισμός

Ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων

 

Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο για μικρούς και μεγάλους, γραμμένο στην ελληνική και τη γαλλική γλώσσα, της Άρτεμης Χατζηγεωργίου – Κουτσούκου με τίτλο «Το παράπονο του Χαλίμ» – «La plainte de Halim» (Εκδόσεις Γράφημα) στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Παρκ». Ένα βιβλίο για να διδάξει στα παιδιά πανανθρώπινες αξίες, όπως η φιλία, η ανθρωπιά, η συμπόνοια, η συμπάθεια, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός προς όλα τα πλάσματα της γης.
«Το βιβλίο γράφτηκε σε δύο γλώσσες (ελληνικά και γαλλικά) για να διδάξει στα παιδιά πανανθρώπινες αξίες, που δεν είναι άλλες από τη φιλία, την ανθρωπιά, τη συμπόνοια, τη συμπάθεια, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό προς όλα τα πλάσματα της γης ακόμα και προς αυτά που μοιάζουν τόσο διαφορετικά» εξήγησε η συγγραφέας.
Σύμφωνα με την ίδια, «σε μια εποχή, που όπως είπε κάποτε ο Αντώνης Σαμαράκης και είναι και σήμερα πολύ επίκαιρο «οι στέγες των ανθρώπων είναι τόσο κοντά, αλλά οι καρδιές τους τόσο μακριά», θέλησα να απευθυνθώ στην ευαισθησία και τα συναισθήματα των παιδιών που αγαπώ και ήμουν κοντά τους στις σχολικές αίθουσες ως εκπαιδευτικός. Θέλησα με μια απλή και τρυφερή ιστορία του παρατημένου στα σκουπίδια χαλιού, του Χαλίμ, να στείλω μηνύματα αληθινής ζωής και να φωτίσω τις παιδικές ψυχούλες, που διψούν για την αλήθεια γύρω τους».
Ποια ήταν η αφορμή για το βιβλίο αυτό; «Η σκληρότητα των καιρών μας, η αδιαφορία, η βία, οι εικόνες εγκατάλειψης ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων, που ζουν και αναπνέουν στα σπίτια μας και παίρνουν από την πνοή και την αύρα μας, ήταν η αφορμή για να γραφεί αυτό το παιδικό βιβλίο. Έτσι, ακόμα και ένα παλιό και καταδικασμένο από την υπερκατανάλωση χαλί, αφημένο στους κάδους των σκουπιδιών, βιώνει το σκληρό συναίσθημα της απόρριψης που το βυθίζει στην απόγνωση. Τότε και σε τέτοιες στιγμές μοναξιάς και αδυναμίας, το στοργικό χέρι ενός απρόσμενου φίλου, του μικρού Σούλη, διώχνει τον πόνο και τη θλίψη και του δίνει λόγο ύπαρξης. Η τρικυμία της ψυχής σταματά και γεννιέται η ελπίδα πως τίποτα δεν χάνεται» απάντησε η συγγραφέας.
«Η φιλία και η δύναμή της, η τρυφερότητα, η ανθρωπιά είναι, κατά τη γνώμη μου, θέματα θεμελιώδη, που δεν αφορούν μόνο τους μικρούς, αλλά και εμάς τους μεγάλους όσο και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Το βιβλίο αυτό είναι ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων. Μας καλεί όλους να ταξιδέψουμε για να γνωρίσουμε την ανεπιτήδευτη αγάπη και την ειλικρινή σχέση» σημείωσε η ίδια.
Όσον αφορά στο πώς οι μικροί αναγνώστες αγκάλιασαν «Το παράπονο του Χαλίμ» η συγγραφέας τόνισε πως «το δέχτηκαν με ενθουσιασμό, με αγκαλιές, με ζωγραφιές, με χειροτεχνίες. Οι μαθητές στα σχολεία που με φιλοξένησαν, έκαναν σπουδαία ερωτήματα, αναρωτήθηκαν για πολλά πράγματα που τους έκαναν εντύπωση, αποφάσισαν πως μερικά πράγματα γύρω τους μάλλον πρέπει να αλλάξουν, μίλησαν για τους φίλους τους, τα αγαπημένα ζωάκια τους, συγκινήθηκαν και έκαναν και μένα να συγκινηθώ σκεπτόμενη πόσο όμορφος είναι ο παιδικός κόσμος».
Να σημειωθεί πως η παρουσίαση του βιβλίου έγινε με την υποστήριξη του Συλλόγου Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου, του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας και του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Μαγνησίας.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Roland Fischer, επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας στον Βόλο, η Βασιλική Τσελά, ΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Ανθούλα Ροντογιάννη, δρ Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Σορβόννης (Paris IV) ΕΔΙΠ Γλωσσολογίας και μετάφρασης Α.Π.Θ., ενώ εμπλουτίστηκε με δρώμενο που απέδωσαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βόλου «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου και του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το