Τοπικά

Ένα ευρώ στο κυλικείο ξοδεύουν έξι στους δέκα μαθητές

Όλο και περισσότεροι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων παίρνουν κολατσιό από το σπίτι, γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν καθημερινά από το σχολικό κυλικείο, ακόμη και αν οι τιμές είναι πολύ προσιτές και ουσιαστικά σταθερές τα τελευταία χρόνια.
Η κρίση που έχει ροκανίσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών φέρνοντας σε μεγάλη δυσκολία και τους γονείς, αποτυπώνεται άμεσα και στην κατανάλωση που υπάρχει στα σχολικά κυλικεία της πόλης και η οποία βαίνει συνεχώς μειούμενη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου η μείωση στην κατανάλωση τα τελευταία χρόνια έχει ανέλθει ακόμη και στο 40% σε σχέση με πριν πέντε ή έξι χρόνια.
Διανύοντας πλέον τον τρίτο μήνα διεξαγωγής μαθημάτων ήδη έχει διαμορφωθεί μια εικόνα για το τι επικρατεί φέτος.
«Κάθε χρόνο και χειρότερα. Η κατανάλωση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και οι μαθητές δεν μπορούν να αγοράσουν αυτά που θα ήθελαν λόγω της γενικότερης οικονομικής ένδειας» επισημαίνει η πρόεδρος του σωματείου μισθωτών κυλικείων δημοσίων και ιδιωτικών κυλικείων κ. Δωροθέα Καναβιτσά.
Το 60% των μαθητών που αγοράζουν από το κυλικείο, ξοδεύουν ένα ευρώ. Αυτά είναι τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν και να φάνε μια τυρόπιτα, ένα κουλουράκι, ή να πιουν ένα χυμό.

«Αυτό που βλέπουμε όλο και πιο έντονα, είναι πως πολλοί μαθητές φέρνουν κολατσιό από το σπίτι, αφού οι οικογένειες τα φέρνουν πιο δύσκολα πλέον. Μέχρι πρότινος ένα 30-40% των μαθητών φέρνει κολατσιό από το σπίτι και αυτό το ποσοστό έχει επεκταθεί πλέον και στο Λύκειο» ανέφερε η κ. Καναβιτσά.
Όσον αφορά, αν οι μαθητές αφήνουν τεφτέρι η ίδια σημείωσε πως αυτό παρατηρείται πιο έντονα στο Δημοτικό, όπου οι γονείς μπορεί να πληρώνουν ανά εβδομάδα ή ανά μήνα, ενώ υπάρχουν και άλλα παιδάκια που δεν έχουν χρήματα, αλλά θέλουν να αγοράσουν και αυτά κάτι για να φάνε, όταν βλέπουν άλλους συμμαθητές τους να τρώνε.
Η ίδια πρόσθεσε πως «η εικόνα στα σχολικά κυλικεία συμβαδίζει με ό,τι συμβαίνει στην αγορά και δύσκολα τα φέρνουμε βόλτα. Η δουλειά μας είναι εποχιακή, είμαστε ανοικτά δηλαδή 140 μέρες τον χρόνο, και προσπαθούμε να επιβιώσουμε σε ένα πεδίο που είναι εντελώς αφιλόξενο για τον επαγγελματία και την επιχειρηματικότητα. Την ίδια στιγμή τα πάγια έξοδα τρέχουν και πρέπει να καλυφθούν».

Μάλιστα κατέληξε λέγοντας πως «όλα τα σχολικά κυλικεία έχουν προϊόντα ημέρας και τηρούν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Όλοι έχουν πτυχίο ΕΦΕΤ και υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ενώ τηρούμε τη διατίμηση. Και παρακαλούμε τους γονείς, επειδή το ενοίκιό μας είναι ανταποδοτικό, δηλαδή επιστρέφει για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου, να στηρίζουν το σχολείο τους».
Το 95% των σχολείων στη Μαγνησία έχουν κυλικείο και οι ιδιοκτήτες προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να καλύψουν τα έξοδα και να επιβιώσουν οι ίδιοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το