Τοπικά

Ένα ελαιόλαδο από το Πήλιο με μεγάλη ιστορία «σαρώνει» τα βραβεία

Στους αιωνόβιους ελαιώνες του Πηλίου, στα τέλη του 19ου αιώνα, ξεκίνησε μια οικογενειακή παράδοση παραγωγής ελαιόλαδου. Ο Νίκος Ζαρλής, δικηγόρος και βουλευτής της εποχής, ανέλαβε την καλλιέργεια των οικογενειακών ελαιώνων και τη λειτουργία του ελαιοτριβείου της γυναίκας του Ειρήνης, απογόνου του μεγάλου δασκάλου του γένους Δανιήλ Φιλιππίδη, από τις Μηλιές.

Με περισσή φροντίδα, παρήγαγε εξαιρετικό, αγνό ελαιόλαδο, που έθρεψε γενιές και έσωσε ζωές στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι απόγονοι συνέχισαν την παράδοση και σήμερα τα δισέγγονα, Κωσταντής και Νικόλας, με τους γονείς τους Δημήτρη Δερβένη και Ειρήνη Καραθάνου την αναζωογονούν, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής, με τις πιο σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και τεχνολογίες. Το χαραγμένο Ζ στους κορμούς των ελαιόδεντρων, το αρχικό του επιθέτου του παππού, έγινε το λογότυπο του σύγχρονου προϊόντος. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Zarli Olive Oil» της οικογένειας Δερβένη-Καραθάνου βραβεύτηκε στον 5ο Διαγωνισμό Ποιότητας IOOC «KOTINOS 2020» και τα βραβεία θα δοθούν τον Μάϊο. Συγκεκριμένα, το «Zarli Olive Oil» απέσπασε, στην κατηγορία του, την τέταρτη θέση με τιμητική διάκριση και έπαινο, ανάμεσα στα είκοσι που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό και στα εκατοντάδες που συμμετείχαν. Μερικά από αυτά, είναι από τα πλέον επώνυμα και με συχνές βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Στον ίδιο διαγωνισμό, στην κατηγορία του, βραβεύτηκε το ελαιόλαδο Πηλίου της οικογένειας Βολιώτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Zarli Olive Oil» χαρακτηρίστηκε από τους έμπειρους γευσιγνώστες, μέλη της επιτροπής του διαγωνισμού, ως ελαιόλαδο ισχυρής έντασης, γεγονός που το καθιστά πιο σπάνιο. Επιβεβαιώνει, επίσης, την υψηλή περιεκτικότητα στις ευεργετικές για την υγεία πολυφαινόλες, οι οποίες, άλλωστε, είχαν ανιχνευτεί στις ειδικές εξετάσεις που έγιναν στα εργαστήρια της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ένα ελαιόλαδο με ιστορία
«Η περιποίηση των ελαιόδεντρων και του εδάφους, τα κλαδέματα και τα ποτίσματα, η λίπανση και η φυτοπροστασία ακολουθούν την παράδοση και ταυτόχρονα τις πιο σύγχρονες αντιλήψεις της οικολογικής γεωργίας. Το παλιό ελαιοτριβείο, με τις πέτρινες μυλόπετρες και τα ζώα, αντικαταστάθηκε με ένα τελευταίας τεχνολογίας διφασικό, ψυχρής έκθλιψης, της οικ. Βολιώτη, στα Λεχώνια, με βραβεία και αυτό. Τα παλιά πιθάρια και οι τενεκέδες αντικαταστάθηκαν με ανοξείδωτα δοχεία και κομψές συσκευασίες, με τις καλύτερες προδιαγραφές υγιεινής τροφίμων», σημείωσε ο Νικόλας Δερβένης. «Πιστεύουμε ότι το λάδι μας είναι ανώτερης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας και με θεραπευτικές ιδιότητες. Και δεν το πιστεύουμε τυχαία. Η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων γίνεται με τις πιο οικολογικές μεθόδους, χωρίς χημικά φυτοφάρμακα. Η λίπανση με επίπονη χορτοκοπή και όχι με πρόσθετα λιπάσματα. Η συγκομιδή γίνεται παραδοσιακά, χωρίς μηχανικά μέσα, που τραυματίζουν τον καρπό. Οι ελιές τοποθετούνται σε αεριζόμενα τελάρα και οδηγούνται ταχύτατα στο ελαιοτριβείο, πολλές φορές αυθημερόν και η έκθλιψή τους γίνεται σε λίγες ώρες από τη μεταφορά τους. Το ελαιοτριβείο είναι διφασικό, που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιεί νερά έκπλυσης, που παρασύρουν τις ωφέλιμες ουσίες του ελαιόλαδου. Η θερμοκρασία του μαλακτήρα δεν υπερβαίνει τους 27 βαθμούς Κελσίου και δεν «καίγονται» ωφέλιμα συστατικά. Για να μη χάσει τίποτε από αυτά τα συστατικά, το τελικό προϊόν μένει αφιλτράριστο. Τέλος, αποθηκεύεται σε δροσερό και σκιερό μέρος, σε ανοξείδωτα δοχεία, μέχρι τη συσκευασία του σε λευκοσιδηρά δοχεία.

Όλες οι παραπάνω διαδικασίες ακολουθούνται με ευλάβεια, υπευθυνότητα και σεβασμό στη γη των προγόνων μας, στο σημερινό περιβάλλον και στον τελικό καταναλωτή», σημείωσε ο Κωνσταντής Δερβένης. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με χαρακτηριστικό άρωμα και πλούσια γεύση, με ανώτερα χαρακτηριστικά ποιότητας και διατροφικής αξίας (οξύτητα, υπεροξείδια, υπεριώδη απορρόφηση, κλπ.) Πρόσθετο, σπουδαίο χαρακτηριστικό του είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη) που του επιτρέπει να φέρει τον «ΙΣΧΥΡΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κανονισμός ΕΕ 432/2012). Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Το ευεργετικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την ημερήσια πρόσληψη 20 γρ. ελαιόλαδου. Αυτό το ελαιόλαδο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και της παραγώγου αυτής τυροσόλης, ανά 20 g ελαιόλαδου. «Η βράβευση του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου Zarli Olive Oil της οικογενείας μας, στον 5ο Διαγωνισμό Ποιότητας IOOC «KOTINOS 2020» δικαιώνει το όραμά μας, αλλά κυρίως, ενισχύει τη θέλησή μας, να μη σταματήσουμε τις προσπάθειες για διαρκή βελτίωση, σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας παραγωγής, με στόχο την υψηλότερη δυνατή ποιότητα», υπογράμμισε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός IOOC KOTINOS είναι ο μόνος διαγωνισμός αξιολόγησης ελαιολάδου στη χώρα μας, ο οποίος πραγματοποιείται με τα αυστηρά κριτήρια του διεθνώς καταξιωμένου διαγωνισμού MARIO SOLINAS του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το