Τοπικά

Ένα διαχρονικό έργο προσφοράς από το Ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες» στον Βόλο

Το Ίδρυμα Ειδικών Παιδιών – Ατόμων Ν. Μαγνησίας «Άσπρες Πεταλούδες» δημιουργήθηκε από γονείς παιδιών με νοητική υστέρηση και έχει έδρα τον Βόλο. Άρχισε το 1970 από μία πρωτοβουλία των Κοινωνικών Δραστηριοτήτων του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Βοήθεια Ζωής προς το Ειδικό Παιδί – Άτομο», του οποίου είναι και φορέας, ενώ από το 1974 αποτελεί ΝΠΙΔ.
Το έργο για την ίδρυση του χώρου ήταν δύσκολο, αλλά άρχισε να παίρνει μορφή χάρη στον ενθουσιασμό των πρωτεργατών αυτού του Ιδρύματος. Ο αείμνηστος Κώστας Πατινάρης με τη σύζυγό του Αλεξάνδρα και ο αείμνηστος Σάββας Νανάκος με τη σύζυγό του Ευτυχία αποτελούν τους πρώτους ιδρυτές, χάρη στους οποίους οφείλεται η λειτουργία του Ιδρύματος. Επίσης, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Σουγιουτζόγλου, νευρολόγος – ψυχίατρος, δήμαρχος τότε της Ν. Ιωνίας και πρώτος πρόεδρος του Ιδρύματος, αποτέλεσε έναν ακόμη πρωτεργάτη.
Το φωτεινό τους παράδειγμα ακολούθησαν επίλεκτα μέλη της κοινωνίας του Βόλου και γονείς, στους οποίους οφείλεται η λειτουργία του πρώτου σταθμού απροσάρμοστων παιδιών ίδρυμα Ειδικών Παιδιών – Ατόμων Ν. Μαγνησίας «Άσπρες Πεταλούδες».
Αρχικά, ο σταθμός δεχόταν άτομα από 3 έως 16 ετών, ενώ από το 1992 χάρη στις επίπονες προσπάθειες και την κινητοποίηση του τότε και νυν προέδρου του Ιδρύματος κ. Αθανάσιου Μπακαλιάνου, τα όρια ηλικίας έχουν αλλάξει.

Σκοπός

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η φροντίδα και περίθαλψη, διά βίου, ατόμων που παρουσιάζουν βαριά νοητική υστέρηση, σύνδρομο down, αυτισμό και άλλες
διαταραχές με συνοδές παθήσεις.
«Κύριο μέλημά μας είναι η διαρκής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας και η διεκδίκηση των προϋποθέσεων εκείνων που απαιτούνται για μια ποιοτική και αξιοπρεπή ζωή των ανθρώπων με βαριά νοητική υστέρηση σε περιβάλλον κλειστής περίθαλψης» τόνισε ο πρόεδρος κ. Αθ. Μπακαλιάνος.
Προς την επίτευξη του σκοπού λειτουργούν και παρέχονται καθημερινά υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και θεραπευτικά προγράμματα, τα οποία είναι εξατομικευμένα και στοχεύουν στη μέγιστη αξιοποίηση του δυναμικού του κάθε ατόμου, προκειμένου να κατακτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας στην καθημερινότητά τους.
Η πρόοδος του κάθε ατόμου αξιολογείται συστηματικά σε καθημερινή βάση με χρήση έγκυρων και αξιόπιστων μεθόδων παρατήρησης και αξιολόγησης από την επιστημονική ομάδα του φορέα, η οποία αποτελείται από νευρολόγο, παθολόγο, κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο, γυμνάστρια ειδικής αγωγής, εργοθεραπεύτρια, φυσικοθεραπεύτρια, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού.
Το έργο που προσφέρει το Ίδρυμα είναι ουσιαστικό, καθώς πρωτοπορεί στην παροχή εξειδικευμένης φροντίδας αξιοποιώντας στο έπακρο τόσο την τεχνογνωσία των 45 και πλέον ετών λειτουργίας του, όσο και τη διεθνή τεχνογνωσία, με την εφαρμογή πρωτοποριακών προγραμμάτων.
«Κάθε χρόνο συμμετέχουμε σε επιστημονικά συνέδρια, όπου παρουσιάζουμε αποτελέσματα των ερευνών μας και ανταλλάσσουμε απόψεις με την επιστημονική κοινότητα. Συνεργαζόμαστε με πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρέχοντας εποπτεία και καθοδήγηση στη διάρκεια της πρακτικής άσκησης φοιτητών» σημείωσε ο κ. Αθ. Μπακαλιάνος για να συμπληρώσει: «Στο πλαίσιο οργανωμένων εθελοντικών δράσεων έχουμε αναπτύξει συνεργασία με φορείς του εξωτερικού και υποδεχόμαστε ετησίως πλήθος εθελοντών, συμβάλλοντας στην ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών».
Στις εγκαταστάσεις λειτουργεί οικοτροφείο, όπου περιθάλπονται καθ’ όλο το έτος και επί 24ώρου βάσεως, επτά ημέρες την εβδομάδα, 50 άνθρωποι, βαριά νοητικά υστερούντες, τόσο της Μαγνησίας, όσο και από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Στο εσωτερικό του, παρέχεται, μεταξύ άλλων, το σύνολο των ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών με σκοπό τη νοσηλευτική παρακολούθηση και ιατρική φροντίδα των περιθαλπόμενων.

Δωρεά Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα διαθέτει Πρότυπη Μονάδα Πολυαισθητηριακού Περιβάλλοντος, σε μία πλήρως ανακαινισμένη πτέρυγα, έργο που υλοποιήθηκε χάρη στην ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Πολυαισθητηριακό Περιβάλλον αποτελείται από δύο θεραπευτικούς χώρους, οι οποίοι διαθέτουν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να παρέχονται αποτελεσματικά εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις σε παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία και χρήζουν υποστήριξης.

Πρωτοπόρος

Σύμφωνα με τον κ. Αθ. Μπακαλιάνο, «το Ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες» είναι το μοναδικό Ίδρυμα στην Ελλάδα που διαθέτει αυτό τον συνδυασμό των θεραπευτικών χώρων και είναι πλέον πρωτοπόρος στον τομέα αυτό».
«Αισθανόμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι από την υποστήριξη του κόσμου. Το ενδιαφέρον των συνανθρώπων μας και των φορέων παραμένει αμείωτο ακόμη και σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική εποχή, με την υλική και ηθική υποστήριξή τους. Η βοήθεια όλων είναι ουσιαστική για να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο που μας έχει ανατεθεί. Γιατί χάρη σε όλους που υποστηρίζουν και βοηθούν το Ίδρυμα, ο χώρος μας παραμένει υγιής και συνεχίζει αδιάκοπα να παρέχει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του στα παιδιά του Ιδρύματος που το έχουν ανάγκη» τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Άσπρες Πεταλούδες για να προσθέσει: «Έχοντας οδηγό την αγάπη για τους 50 Αγγέλους επί της Γης του Ιδρύματος και πυξίδα τον αγώνα, ώστε να κρατήσουμε τα χαμόγελά τους φωτεινά, ελπίζουμε να συνεχίσουμε να έχουμε την υποστήριξη του κόσμου και αυτές τις Άγιες Ημέρες. Να ευχηθούμε σε όλον τον κόσμο καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα, με υγεία, ευημερία κι ειρήνη σε όλο τον κόσμο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το