Πολιτισμός

Ένα χαμένο αριστούργημα ζωγραφικής ήταν σκηνικό στην ταινία “ο Ποντικομικρούλης”

Ο πίνακας “Sleeping Lady with Black Vase”του Ούγγρου ζωγράφου Robert Bereny εξαφανίστηκε το 1928, αλλά μετά από δεκαετίες και χωρίς κανείς να γνωρίζει την πραγματική του αξία, έγινε μέρος του σκηνικού της ταινίας “ο Ποντικομικρούλης” με τους Μάικλ Τζέι Φοξ, Τζίνα Ντέιβις, και Χιού Λόρι.

Το 2009, ο 43χρονος ιστορικός και ερευνητής τέχνης Gergely Barki είχε στην αγκαλιά του την κόρη του και από το σαλόνι του σπιτιού τους απολάμβαναν την ταινία. Ο Gergely Barki αναγνώρισε αμέσως τον πίνακα που ήταν κρεμασμένος στο σκηνικό που είχε στηθεί για να χρησιμοποιηθεί στις σκηνές με το σπίτι των πρωταγωνιστών.

 O πίνακας που ήταν τοποθετημένος πάνω από το τζάκι του σπιτιού, ήταν αυτός του Robert Bereny που αγνοούνταν από το 1928 και ο Barki μπορεί να τον είχε δει μόνο μια φορά σε μια παλιά φωτογραφία, αλλά ήταν σχεδόν σίγουρος πως είχε εντοπίσει κάτι σημαντικό.

Ο Barki, ο οποίος εργάζεται στην εθνική πινακοθήκη της Ουγγαρίας, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τα στελέχη της παραγωγής και επί δύο χρόνια έστελνε συνεχώς μηνύματα έως ότου λάβει απάντηση από μια γυναίκα η οποία δούλευε στην ομάδα του στούντιο. Η σκηνογράφος του εξήγησε πως ο πίνακας είχε αγοραστεί σε εξευτελιστική τιμή από υπαίθρια αγορά με αντίκες στην Καλιφόρνια και πως βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρα της. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, ο Barki επισκέφτηκε την σκηνογράφο στο σπίτι της και αφού της εξήγησε την ιστορία και την σημασία του έργου, πιστοποίησε την αυθεντικότητά του.

Ο πίνακας πουλήθηκε σε συλλέκτη έργων τέχνης ο οποίος στις 13 Δεκεμβρίου θα τον διαθέσει προς πώληση σε πλειστηριασμό με τιμή που ξεκινά από τα 110.000 δολάρια.     Αν και ο Gergely Barki δεν πρόκειται να πάρει κάποιο ποσοστό από τα κέρδη, ο ίδιος αναφέρει πως νιώθει ευτυχής για την ανακάλυψή του και που επιτέλους θα ολοκληρώσει τον κατάλογο με τα έργα του Robert Bereny.

πηγή www.lifo.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το